Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Το ντοκιμαντέρ «Κωνσταντίνος Μπρουμίδης» στο COSMOTE HISTORY

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΜΕ VIDEO

Την Δευτέρα 26 Ιουνίου και ώρα 10 το βράδυ, θα προβληθεί απ’ το συνδρομητικό κανάλι COSMOTE HISTORY το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου «Κωνσταντίνος Μπρουμίδης».

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ όπως και άλλα, ανήκουν στη .....

σειρά «Αυτοί που τόλμησαν» όπου προσπάθεια του καναλιού είναι να προβληθούν προσωπικότητες που βοήθησαν τον άνθρωπο μέσω των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης και γενικότερα του πολιτισμού.

Για τους Φιλιατρινούς ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης μπορεί να είναι γνωστός, μιας και ήταν γιος του Φιλιατρινού Σταύρου Μπρουμίδη, αλλά για την πλειονότητα των Ελλήνων είναι παντελώς άγνωστος. Συνεπώς θα είναι σημαντικό το γεγονός της προβολής ενός έργου που θα περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τη ζωή και τη δράση του.

Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ συμμετέχει και ο συμπατριώτης μας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος ο οποίος έχει παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του Μπρουμίδη, στο Μουσείο Αθηνών, στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων με διοργάνωση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ΑΧΕΠΑ και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και έντυπα επί είκοσι επτά περίπου συναπτά έτη.

Το Filiatra News μίλησε με τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο για το ντοκιμαντέρ και τον δικό του ρόλο, όπου κατ' αποκλειστικότητα μας είπε τα εξής:

«Τον Μπρουμίδη δεν τον ανακάλυψα εγώ, ούτε είμαι ο άνθρωπος που ασχολήθηκε μαζί του για πρώτη φορά.
Ακόμα και ο Φουρναράκης που εξέδωσε το βιβλίο της Μέρντοκ της πρώτης βιογράφου του Μπρουμίδη [σε επιμέλεια του αγαπητού Κώστα Κόλλια Ερανιώτη] και που του οφείλουμε πολλά, δεν ήταν ο πρώτος. Ήταν όμως εκείνος που κατά κύριο λόγο μας τον σύστησε.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα από εφημερίδες και περιοδικά πολλών δεκαετιών νωρίτερα, όπως της Καθημερινής ή του Αργοναύτη που ανέφεραν πολλές πληροφορίες για τον σπουδαίο συμπατριώτη μας.
Η δική μου συνεισφορά δεν έχει να κάνει με τίποτε άλλο, παρά μόνο με την εξής δραστηριότητα:
Παρατηρώντας όλα αυτά τα χρόνια την αδιαφορία των ανθρώπων του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν πραγματοποίησαν ούτε μια ημερίδα για τον Μπρουμίδη και όταν τους μιλούσα γι αυτό το θέμα απαξίωναν και να ασχοληθούν, αποφάσισα να μην αφήσω έντυπο ή ραδιοφωνικό σταθμό που να μην αναφερθώ στην προσωπικότητα αυτή.


Ερεύνησα κι από την πλευρά μου στοιχεία που δεν ήταν γνωστά, μέσω αρωγής Ελληνοαμερικανών, δανείστηκα από το περιοδικό «Φιλιατρά» παλιά κείμενα και άρθρα, χρησιμοποίησα και το βιβλίο του Χαράλαμπου Φουρναράκη που αποτελεί εξαιρετική δουλειά ως μετάφραση της βιογράφου του Μπρουμίδη, Μέρντοκ, καθώς και άλλων που είχαν αρθρογραφήσει και κατ’ αυτό τον τρόπο προσπάθησα να υποδαυλίσω ερεθίσματα ενδιαφέροντος για τον συμπατριώτη μας ζωγράφο που διακόσμησε το Καπιτώλιο.

Όσο για το τι θα περιλαμβάνει το ντοκιμαντέρ, σίγουρα θα έχει εικόνες από τα σύγχρονα Φιλιατρά με το μοναδικό σιντριβάνι μας, το ρολόι και άλλα πολλά, αλλά και πρόσωπα σημαίνοντα του Καπιτωλίου από την Ουάσιγκτον.
Για μένα η μεγαλύτερη χαρά ήταν όταν ο σκηνοθέτης κύριος Λευτέρης Ξανθόπουλος, ένας από τους σπουδαιότερους της γενιάς του και όχι μόνο, μου είπε ότι πληροφορήθηκε για τον Μπρουμίδη από ένα ρεπορτάζ που είχα κάνει πριν πολλά χρόνια σε περιοδικό.
Και επίσης συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν ζήτησε να συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ μαθητές του Γυμνασίου και η ιστορική μας Φιλαρμονική.

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνετέλεσαν από τα Φιλιατρά στα γυρίσματα και κυρίως τη Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών για την δυνατότητα γυρισμάτων στο ιστορικό μας Δημαρχείο, το Σύλλογο Φιλοπροόδων με την Φιλαρμονική του και τον Μορφωτικό Σύλλογο «Ο Πυρσός» για τα γυρίσματα στο χώρο του.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι, αλλά ως συνήθως γίνεται, θα αναφερθούν στις ευχαριστίες του ντοκιμαντέρ. Επειδή ούτε γνωρίζω, αλλά ούτε έχω δει εικόνες απ’ το έργο που θα παιχτεί, ευελπιστώ πως θα αποτελέσει για τα Φιλιατρά έναν πόλο έλξης, έτσι ώστε να επισκεφθούν την πόλη μας τουρίστες που πιθανόν να ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την πόλη του καλλιτέχνη που διακόσμησε το Καπιτώλιο των ΗΠΑ».




2 σχόλια:

  1. Μηπως θα επρεπε ο παραγωγος του δοκιματερ να εκανε μια επισκεψη στο καπιτολιο και να παρει απο πρωτο χερι τα εργα και την πρωτομη του Μπρουμιδη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ Βασω στο trailer λεει ότι πάρθηκε Ειδική αδειαγια γυρίσματα και συνεντευξεις ΕΝΤΟΣ του καπιτωλίου.
    Αρα πήγαν και στο Καπιτωλιο και έχουν κανει γυρίσματα.
    Θα το δουμε την Δευτερα το επεισοδιο στην cosmote TV

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.