Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση Β. Σόιμπλε στον Κάρολο Παπούλια

Στο επικριτικό σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το πρόσωπό του απάντησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους στην Ελλάδα, η οποία όμως, όπως επανέλαβε, πρέπει να εγγυηθεί την εφαρμογή του προγράμματος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Δεν ξέρω κανέναν κ. Σόιμπλε που θα έκανε ........

τέτοιο πράγμα. Ισως ο Έλληνας Πρόεδρος να παράκουσε κάτι», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag, απαντώντας στην φράση του Κάρολου Παπούλια «Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα», κατά την οργισμένη αντίδρασή του για τις πιέσεις του Βερολίνου προς τη χώρα μας («Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον κ. Σόιμπλε, δεν το δέχομαι σαν Έλληνας»).

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως όλοι οι υπουργοί της ευρωζώνης μάχονται τα τελευταία δύο χρόνια να σταθεροποιήσουν το ευρώ «και ειδικά να σταθεροποιήσουν την Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια, αλλά, όπως επανέλαβε, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

«Χωρίς νόημα η κατάτμηση του β' πακέτου βοήθειας»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε ακόμα πως δεν θα είχε νόημα να κατατμηθεί το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας. «Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας» φέρεται να είπε και πρόσθεσε: «Μια συμφωνία διαρθρωμένη κατά στάδια ή μια συμφωνία βήμα προς βήμα θα ήταν εποικοδομητική ... Θα αποφασίσουμε για το πλήρες πρόγραμμα τη Δευτέρα» (σ.σ. στη συνεδρίαση του Eurogroup).

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πηγές που επικαλείτο το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι σε υπουργεία Εξωτερικών κρατών-μελών της ευρωζώνης εξέταζαν τρόπους να καθυστερήσουν τμήμα ή το σύνολο του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ. Ακολούθησε όμως το κλίμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τελικά το σύνολο του νέου πακέτου μετά την έγκριση του νέου πακέτου λιτότητας ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.