Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Βεντέτα ή ξεκαθάρισμα; Κηδεύτηκαν στην Αλβανία πατέρας και γιος

Οι τελευταίες κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο και ό,τι υλικό μπορεί να γλύτωσε από το νερό και να αξιοποιηθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας, από το χώρο του αυτοκινήτου, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών, προκειμένου να δοθούν οι πρώτες απαντήσεις του διπλού εγκλήματος που από το βράδυ της Τρίτης συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ...........

με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχο Βασίλη Γεωργακόπουλο, ερευνούν νυχθημερόν όλα τα στοιχεία, προκειμένου να εντοπίσουν τα φονικά χέρια που πυροβόλησαν εν ψυχρώ τον 35χρονο Αλβανό Φιλίμ Μεσάι και έσφαξαν – μπροστά στα μάτια του – τον μόλις 2,5 χρόνων γιο του Κέρι.
Τα κίνητρα που ερευνώνται κατευθύνονται προς τον τομέα κυρίως της εκδίκησης (βεντέτας) ή ακόμα και του ξεκαθαρίσματος από περίεργες συναλλαγές που μπορεί να είχε ο 35χρονος.

Ακόμα και χθες, αστυνομικοί της Ασφάλειας όργωναν την περιοχή του κάμπου, όπου βρέθηκε το αυτοκίνητο με τα δύο άψυχα κορμιά. Οι αστυνομικοί έκοβαν ακόμα και καλάμια, μήπως εντοπίσουν στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη των δραστών, ενώ εξονυχιστικά ψάχτηκε και το αρδευτικό κανάλι όπου βρέθηκε το αυτοκίνητο.
Πήγε και πήρε το παιδί
Η τελευταία φορά που έδωσε σημάδια ζωής ο 35χρονος Αλβανός ήταν στις 5.45 το απόγευμα της Τρίτης, στη πλατεία του χωριού στο οποίο έμενε μόνιμα τα τελευταία 22 χρόνια, στο Πλατύ.

Την ημέρα εκείνη, με τη γυναίκα του, η οποία είχε έρθει μόλις πριν από ένα μήνα από την Αλβανία, μαζί με το μικρότερο γιο της οικογένειας, τον άτυχο Κέρι, πήγαν στην περιοχή του Ραυτόπουλου, όπου άρχισαν να εργάζονται στο μάζεμα ελιών. Μαζί του ήταν και ο αδελφός του, που επίσης μένει στην Αλβανία. Τα δύο μεσαία παιδιά της οικογένειας, ένα 8χρονο αγόρι και ένα 4χρονο κορίτσι, είχαν παραμείνει στην Αλβανία, το μεγαλύτερο, το 12χρονο αγόρι, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, φιλοξενούνταν τις τελευταίες ημέρες σε φιλικό σπίτι στην Αθήνα, ενώ ο μικρός Κέρι έμενε μαζί τους.

Την Τρίτη που έφυγαν για το Ραυτόπουλο, άφησαν το μικρό σε μια γυναίκα στο χωριό να τον κρατήσει. Άλλωστε, επειδή η δουλειά στην περιοχή της Κυπαρισσίας θα κρατούσε αρκετό καιρό, ο 35χρονος είχε νοικιάσει σπίτι εκεί και είχαν αρχίσει να το ετοιμάζουν για να μείνουν.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ενώ ο 35χρονος βρισκόταν στο Ραυτόπουλο και εργαζόταν, δέχτηκε τηλεφώνημα και είπε ότι πάει σε μια δουλειά και θα γυρίσει. Επέστρεψε στο Πλατύ, ενώ πήγε να πάρει το παιδί. Μάλιστα, η γυναίκα που το κρατούσε του είπε να το αφήσει αν ήθελε, αλλά αυτός είπε πως θα το πάρει μαζί του. Σε φίλο του Αλβανό, με τον οποίο επικοινώνησε λίγη ώρα αργότερα, είπε πως πάει Καλαμάτα για μια δουλειά και θα επιστρέψει στο Ραυτόπουλο να πάρει τη γυναίκα του.

Βεντέτα ή συναλλαγή

Η τελευταία σκηνή του εγκλήματος παίχτηκε σε ερημική τοποθεσία κοντά στο φράγμα του Παμίσου. Περαστικός είδε περίπου στις 6.30 το απόγευμα τη μαύρη μερσεντές στο αρδευτικό κανάλι. Κάλεσε την Αστυνομία, η οποία ζήτησε τη συνδρομή της Πυροσβεστικής για την ανάσυρση του αυτοκινήτου.
Νωρίτερα, οι αστυνομικοί είχαν δει στο αυτοκίνητο το άψυχο κορμί του 35χρονου. Όταν οι πυροσβέστες επιχείρησαν να βγάλουν από το αυτοκίνητο τον 35χρονο, έκπληκτοι είδαν να βγαίνει επιπλέοντας από το παράθυρο κάτι που έμοιαζε με κούκλα. Σταματώντας το, σοκαρισμένοι είδαν ότι κρατούσαν το άψυχο κορμάκι του Κέρι.

Ο πατέρας είχε πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού και έφερε διαμπερές τραύμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πυροβολήθηκε από τους δράστες μέσα στο αυτοκίνητο με κυνηγετική καραμπίνα και πιθανότατα από αυτόν που καθόταν στο πίσω κάθισμα. Το δε αγόρι έφερε βαθύ τραύμα στο λαιμό από μαχαίρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 35χρονος βρέθηκε να έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Νικόλαο Κοττακίδη, που εξέτασε τις σορούς, ο 35χρονος έφερε κακώσεις κεφαλής από βολίδες κυνηγετικού όπλου, ενώ αιτία θανάτου του παιδιού είναι «κάκωση δια τέμνοντος οργάνου στη λαρυγγική χώρα».
Επικρατέστερη εκδοχή αστυνομικών πηγών είναι πως οι δράστες πρώτα σκότωσαν το παιδί και στη συνέχεια τον πατέρα. Η ανατριχιαστική και χωρίς όρια μανία των δραστών προς το ανήλικο αγόρι κατευθύνει τους αστυνομικούς σε κίνητρο εκδίκησης προς τον πατέρα, πριν τον σκοτώσουν κι αυτόν, είτε σε μέσο εκβίασης του 35χρονου για να πάρουν ή να μάθουν κάτι.

Χθες αστυνομικοί, συνοδεία εισαγγελέα, ερεύνησαν το σπίτι του, ενώ λαμβάνονται καταθέσεις απ’ όλους όσοι τον γνώριζαν, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα καμία προσαγωγή.

ΑΠΟΣΒΟΛΩΜΕΝΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΙΚΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Σοκαρισμένη είναι τις τελευταίες ημέρες η τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας και κυρίως στο Πλατύ, όπου διέμενε ο 35χρονος Φιλίμ Μεσάι, από το ανατριχιαστικό έγκλημα της Τρίτης.
Οι κάτοικοι στο Πλατύ και οι γείτονές του μιλούν για έναν ήρεμο άνθρωπο, κοινωνικό, ο οποίος ήταν πολύ εργατικός.
Χθες το μεσημέρι, σε κλίμα οδύνης, πατέρας και γιος κηδεύτηκαν στο χωριό τους, στο Κούκσι της Βόρειας Αλβανίας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Αλβανία έχουν συμπεριλάβει στις κυριότερες ειδήσεις τους το διπλό έγκλημα, ενώ στην κηδεία στο Κούκσι συνέρρευσαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πάνω από 2.000 άτομα.

«Δε δημιουργούσε προβλήματα»

Στην Ελλάδα ο 35χρονος Φιλίμ Μεσάι έφτασε το 1990 και τα τελευταία χρόνια έμενε σε ένα σπίτι στην άκρη στο χωριό Πλατύ. Κανείς δε βρέθηκε να πει ότι δημιούργησε φασαρία, ενώ τον τελευταίο μήνα έβλεπαν και τον μικρούλι ξανθό Κέρι, τον οποίο είχε φέρει μαζί της από την Αλβανία η μητέρα του.
Ο πρόεδρος του χωριού, Γιώργος Τζαβάρας, τόνισε ότι ο 35χρονος πάντα βοηθούσε στο Πλατύ όπου μπορούσε, ενώ συμμετείχε κάθε χρόνο στις ιπποδρομίες που διοργανώνονται εκεί. «Με είχε βοηθήσει πολλές φορές για εργασίες που κάναμε για το χωριό, ειδικά για τον ιππόδρομο. Δεν πιστεύω ότι στο χωριό υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει κακό λόγο για το παιδί αυτό. Κοιτούσε τη δουλειά του και ήταν ήσυχος. Το συγκλονιστικό είναι το παιδάκι. Όλο το χωριό έχει σοκαρισθεί. Ελπίζω η Αστυνομία να βρει τι έχει γίνει», είπε ο κ. Τζαβάρας, ενώ σε ερώτηση για το αν είχε παρατηρήσει κάτι στη συμπεριφορά του τις τελευταίες ημέρες, συμπλήρωσε: «Όντως τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν και πολύ καλά. Από την Κυριακή είχαμε κανονίσει για την Τετάρτη να ρίξουμε τσιμέντα. Και μου είπε “άσ’ το βρε, πρόεδρε, 3-4 ημέρες, έχω κάποιες δουλειές και θα έρθω να τα ρίξουμε. Τον είδα και την ίδια ημέρα το μεσημέρι, πριν γίνει το έγκλημα, και μου είπε ότι την άλλη μέρα θα κάναμε τη δουλειά».

Βεντέτα ή ξεκαθάρισμα

Οι γείτονες στο σπίτι που διέμενε στο Πλατύ τον χαρακτήρισαν ήσυχο άνθρωπο. Γείτονάς του είπε ότι τον έβλεπε κάθε ημέρα να πηγαίνει για δουλειά, στην οικοδομή ή, όταν δεν έβρισκε εκεί, για αγροτικές εργασίες.
Φιλικές σχέσεις με τον ίδιο και τη γυναίκα του, όποτε ερχόταν από την Αλβανία, διατηρούσε και η κα Αλέκα Κανελλοπούλου, που μένει δίπλα στο σπίτι τους. «Ποτέ δεν είχε ενοχλήσει εμάς ή την περιοχή και πάντα ήταν με το χαμόγελο. Ο Φίλιππος (έτσι τον φώναζαν όλοι στην περιοχή) δεν ξέρω αν είχε κάνει κάτι, αλλά το παιδάκι τι έφταιγε;», αναρωτήθηκε.
Ιδιαίτερα σοκαρισμένοι, αλλά και φοβισμένοι είναι οι Αλβανοί που μένουν στην περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αγριότητα του εγκλήματος. Μάλιστα, «δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια για σκληρούς ομοεθνείς τους, που «συνηθίζουν» τέτοια εγκλήματα στη Βόρεια Αλβανία, αλλά και για ανακωχή παλιάς βεντέτας που έληξε πριν από λίγες ημέρες.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.