Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

"Η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ξανά 24 αιώνες μετά"

Η ιστορία επαναλαμβάνεται θα μπορούσε να τιτλοφορείται το δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρεται στην πρώτη πτώχευση της Ελλάδας τον 4 αι. π.Χ.!

Δέκα ελληνικοί δήμοι – πόλεις-κράτη – κήρυξαν πτώχευση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ τότε υπήρχε ένας μόνο δανειστής, ο ναός της Δήλου, ο τόπος όπου γεννήθηκε ο θεός Απόλλωνας.

Είκοσι τέσσερις αιώνες μετά, η Ελλάδα .........

βρίσκεται στα πρόθυρα της μεγαλύτερης χρεοκοπίας και αυτοί που χαράσσουν τη στρατηγική ανησυχούν για την παγκόσμια επιρροή της χρεοκοπίας μίας χώρας που η κυβέρνησή της χρωστά 353 δισ. ευρώ –πέντε φορές το χρέος της Αργεντινής το 2001. Ο οικονομολόγος, επικεφαλής της JPMorgan Chase & Co. στο Λονδίνο, David Mackie, – όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg – πιστεύει πως η μακροοικονομική καταστροφή θα αποφευχθεί μόνο με επιθετική πολιτική δράση εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων.

Ύστερα από δύο συμφωνίες διάσωσης από διεθνείς αγορές, τρία χρόνια ύφεσης και υπερψήφιση των περικοπών που σχεδόν του κόστισαν τη θέση του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει – σύμφωνα με το δημοσίευμα - πως αν ρίξει την πετσέτα τώρα, θα ήταν καταστροφικό. Πιθανές συνέπειες μίας εθνικής χρεοκοπίας περιλαμβάνουν την κατάρρευση του εθνικού τραπεζικού συστήματος, την ακόμη βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση και την πτώση επίσης της κυβέρνησης.

Ο εξολοθρευτής των δράκων της ελληνικής οικονομίας

Στο μεταξύ, η ιρλανδική εφημερίδα «Irish Times» κάνει αφιέρωμα στο προφίλ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, σε άρθρο με τίτλο «Ο εξολοθρευτής των δράκων της ελληνικής οικονομίας».

Το άρθρο ξεκινά με ένα ερώτημα, «Μπορεί ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας του με τη σκληρή, πολεμική του προσέγγιση γεμάτη με υποσχέσεις αλά Τσώρτσιλ για μία πολυπόθητη νίκη;» . Με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να επιλέγει να μείνει μακριά από τη δημόσια σκηνή, κάποιος θα έπαιρνε την εντύπωση ότι ο αναπληρωτής του και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κυβερνά τώρα τη χώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Έπειτα γίνεται αναφορά στο βιογραφικό του υπουργού. Το άρθρο συνοδεύεται από ανάλογο σκίτσο του Ευ. Βενιζέλου ως εξολοθρευτή δράκων.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.