Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Αυστηρότερες προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Αυστηρότερες γίνονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, καθώς μπαίνουν περιορισμοί και προβλέπεται η περικοπή των δώρων των Χριστουγέννων και του Πάσχα για όσους δεν συμπληρώνουν τα νέα κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» ........

πάντως σήμερα αναμένεται να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις σε σημεία που αφορούν τις απαιτούμενες ημέρες για την καταβολή του επιδόματος, τις οποίες θα ανακοινώσει στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Αυτές θα αφορούν στη διάρκεια της επιδότησης αλλά και τη μεταβατικότητα των ρυθμίσεων, οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2012 έως το 2014.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος, έως σήμερα μέσα σε μία τετραετία δίνεται η δυνατότητα επιδότησης έως και 20 μήνες. Οι πληροφορίες του «Έθνους» αναφέρουν ότι με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται, το διάστημα της συνολικής επιδότησης μέσα στην τετραετία αναμένεται να περιοριστεί από δύο έως τέσσερις μήνες. Επιπλέον το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει πως σε περίπτωση πρώτης επιδότησης ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει 80 ημερομίσθια τον χρόνο την προηγούμενη τριετία και πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 200 ημερομίσθια μέσα στην τελευταία διετία, χωρίς να υπολογίζεται το τελευταίο δίμηνο. Αναφέρεται επίσης ότι ο άνεργος πρέπει να έχει τουλάχιστον 150 ημερομίσθια από τη λήξη της αμέσως προηγούμενης επιδότησης ως και τη λύση της εργασιακής σχέσης με βάση την οποία αιτείται νέας επιδότησης.

Όσον αφορά στα δώρα των εορτών, από την 1η Ιουλίου 2012 προβλέπονται:

Η οικονομική ενίσχυση που δίνεται για το Πάσχα είναι ίση με τον μισθό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας για όσους έχουν επιδοτηθεί από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου (μέχρι τώρα απαιτούνταν τρεις μήνες). Αν οι άνεργοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Η οικονομική ενίσχυση που δίνεται για τα Χριστούγεννα είναι ίση με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος, εφόσον οι άνεργοι έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου (έως σήμερα αρκούσαν πέντε μήνες). Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δίνεται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Εν τω μεταξύ, τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις αλλαγές που φέρνει το Μεσοπρόθεσμό στα εργασιακά, οι νέοι από 18 έως 25 ετών μπορούν να αμείβονται για μία διετία με μισθούς που είναι κατά 20% χαμηλότεροι από την εθνική συλλογική σύμβαση, ενώ οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου θα μπορούν να ανανεώνονται έως και για τρία χρόνια. Επιπλέον για ένα εξάμηνο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εφαρμόζουν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το ημερήσιο ωράριο να φτάνει τις 10 ώρες. Για αντίστοιχο εξάμηνο θα πρέπει ο χρόνος να μειώνεται στις 6 ώρες. Αυτό θα γίνεται με επιχειρησιακή σύμβαση ή και με συμφωνία του εργοδότη με την ένωση προσώπων.

1 σχόλιο:

  1. Γνωρίζουμε από πότε αρχίζει η προϋπόθεση των 80 ενσήμων κατ' έτος για 3- και όχι 2 όπως σήμερα- έτη πριν την απόλυση; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.