Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αναβίωσαν και φέτος τα Λελώνεια στα Φιλιατρά

Για 5η συνεχόμενη χρονιά αναβίωσαν τα Λελώνεια στα Φιλιατρά ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.
Τα Λελώνεια είναι ιππικοί αγώνες αφιερωμένοι τον Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη γι αυτό και ονομάστηκαν «Λελώνεια».

Παρόντες στον εορτασμό και την αναβίωση του εθίμου ήταν ο Δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος Κυπαρισσίας Παναγιώτης Τσίγγανος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Δημοτικοί σύμβουλοι, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης και πλήθος κόσμου.
Φέτος η συμμετοχή των ιππέων ήταν αρκετά ........

μεγάλη με πολλά άλογα εκ των οποίων ορισμένα πήραν μέρος στον γύρο της πλατείας Φιλιατρών καθώς και στον Ιππικό αγώνα που έγινε μετά.

Ο Πανάγος Λελώνης τον καιρό της τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν με το πρόσχημα τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821.
Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν δυσαρεστημένοι από τις συνεχείς νίκες του και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε.
Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε, αλλά ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου.
Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του Κρινιώ, που έκοψε με ένα σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Ανέβηκαν σε άλογο, οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και για να αποφύγουν το θάνατο από αυτούς, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, κοντά στην εκκλησία.

Το έθιμο αυτό σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και 2007 το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Ιωάννη αποφάσισε να αναβιώσει τα Λελώνεια.
Την αναβίωση του εθίμου ανέλαβαν να ξαναξεκίνησαν όπως είπε ο εφημέριος Του Ιερού ναού Αγίου Ιωάννη, πατήρ Διονύσιος Καλογερόπουλος μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού πρίν 5 χρόνια.

Ακολουθούν δύο Video. Ενα από τις εκδηλώσεις και ένα με δηλώσεις του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας κ. Οδυσσέα Βουδούρη και του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια.

Τα Video μπορείτε να τα δείτε και σε High Definition 720p







7 σχόλια:

  1. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΕΚΚΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΣ ΕΜΨΥΧΟΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΣΥΝΧΑΡΙΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ .ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΠΑ ΣΑΚΗ ΜΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ;
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στον πρώην Διαχειριστή και στους καινούργιους του FiliatraNews και φυσικά στον ιερέα μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Άγιο Ιώαννη...Β.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαν να ήμουν εκεί. Χάρηκα που είδα τα Λελώνεια στο video.
    Συγχαρητήρια για την δουλειά σας, συγχαρητήρια για το Φιλιατρινό μας Blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπραβο σας, πολυ καλη δουλεια τοσο σημερα οσο και ολη την Μεγαλη Εβδομαδα. Οταν γινεται τετοια δουλεια πρεπει να το πουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΣΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΩΡΑΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν τα φόραγε θα ρώταγες;
    μάλλον όχι. γι αυτό δεν τα φοράει. Για να ρωτάς εσύ.
    Άλλωστε τον προτιμάμε έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.