Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Kυπαρισσία: Παρουσιάστηκε η μελέτη για τον τεχνητό ύφαλο

Η μελέτη κατασκευής του τεχνητού ύφαλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο παρουσιάστηκε από το διευθυντή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), δρ. Αργύρη Καλλιανιώτη, βιολόγο - ιχθυολόγο, το βράδυ της Παρασκευής στην Pαίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας.

Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του και την πεποίθησή του ότι ο φάκελος, ο οποίος μέχρι τέλη Δεκέμβρη θα έχει παραδοθεί στη Νομαρχία, θα υποβληθεί άμεσα για ένταξη στο αντίστοιχο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (Ε.Π.ΑΛ), καθώς αναμένει το Μάρτιο την προκήρυξη για την κατασκευή του έργου!
Για τις μελέτες ωρίμανσης του έργου, ανέφερε πως σε αυτές περιλαμβάνονται: Ιχθυολογική μελέτη, Ωκεανογραφική μελέτη, μελέτες λιμενικών έργων και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ για να υλοποιηθούν χρειάστηκαν δειγματοληψίες ενός (1) έτους.

Αναφερόμενος στο «ιστορικό», σημείωσε πως .........

πρώτα έγινε η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία του τεχνητού ύφαλου και ακολούθως ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. Η κατασκευή του τεχνητού ύφαλου εκτιμάται πως θα διαρκέσει 1 χρόνο, ενώ μετά θα γίνει 3ετής επιστημονική παρακολούθηση. Επίσης, θα εκπονηθεί Διαχειριστικό Σχέδιο για την περιοχή, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας της.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, τόνισε πως η περιοχή είναι «άγνωστη» και επηρεάζεται από το ρεύμα που κατεβαίνει από την Αδριατική. Σε αυτή, στα μεγάλα βάθη που έχει η θάλασσα στη Νότια Πελοπόννησο, βρίσκεται ο αντικυκλώνας «Πέλοπας». Στα χαρακτηριστικά της περιοχής, σημείωσε τις αμμώδεις εκτάσεις, τους θυσάνους ποσειδωνίας και τις περιοχές σκληρού υποστρώματος.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο δίκτυο δειγματοληψιών κατά τη διάρκεια του έτους, τη θερμοκρασία, την αλατότητα, τη χλωροφύλλη, τα φερτά υλικά κ.ά. ευρήματα – αποτελέσματα των δειγματοληψιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως την παρουσίαση παρακολούθησαν δεκάδες αλιείς της περιοχής και φίλοι της θάλασσας, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, οι απερχόμενοι δήμαρχοι Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης και Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης κ.ά.

Από Θάρρος

1 σχόλιο:

  1. Ο Σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας πρωτοστατώντας στην προώθηση και λύση προβλημάτων της θάλασσας και του λιμανιού της Τριφυλίας το καλοκαίρι του 2007 πήρε την απόφαση να διεκδικήσει την δημιουργία τεχνητού ύφαλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο.
    Ένα έργο πρωτοπόρο όχι μόνο για την Τριφυλία αλλά και για όλη την Πελοπόννησο. Έργο που θα φέρει ισορροπία στην ιχθυοπανίδα της περιοχής αλλά και αύξηση των πληθυσμών των ιχυοαλιευμάτων.
    Με την ολοκλήρωση του έργου θα προστατευθούν τα λιβάδια ποσειδωνίας και παράλληλα θα γίνει ένας υπέροχος καταδυτικός προορισμός για τους λάτρεις της θαλάσσιας ζωής.
    Εμείς είμαστε εδώ για την έγκριση της χρηματοδότησης από το ΕΠ.Π.ΑΛ 2007-2013 ( όπου το 75% του κόστους είναι από το ταμείο της Ε.Ε. ) , αλλά και για την σωστή κατασκευή του.

    Σμέρδης Αθανάσιος
    Πρόεδρος Συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Κυπαρισσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.