Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ταβάνι η εγκληματικότητα. Στο έλεος των ληστών η Μεσσηνία

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η εγκληματικότητα στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα, μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, με τις παραβατικές συμπεριφορές διαρκώς να αυξάνονται. Ληστείες και κλοπές σημειώνονται σχεδόν καθημερινά, με τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση και να νοιώθουν ανασφάλεια, ακόμη και μέσα στα σπίτια και τα καταστήματά τους, τόσο στην πόλη της Καλαμάτας όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού.
Από την πλευρά της η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας παραδέχεται το μέγεθος του προβλήματος, αλλά σημειώνει ότι με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει στην υπηρεσία της δεν μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την κατάσταση.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μεσσήνιοι αναφερόταν και χθεσινό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Έθνος». Όπως υποστήριζε, «αντιμέτωποι με τον τρόμο βρίσκονται σχεδόν καθημερινά οι κάτοικοι της Μεσσηνίας, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα η εγκληματικότητα στο νομό έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.
Στα χωριά και τις κωμοπόλεις, ιδιαίτερα, της ........

επαρχίας Πυλίας, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να αισθάνεται ανοχύρωτη απέναντι στους κακοποιούς.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ανάστατοι, καθώς τα κρούσματα διαρρήξεων, ληστειών και κλοπών αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό και καταγγέλλουν ότι η παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή είναι ανύπαρκτη. Όπως υποστηρίζουν, οι ηλικιωμένοι κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους μόλις ο ήλιος δύσει, ενώ οι νεότεροι αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους και την περιουσία τους.
Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει λάβει το πρόβλημα και του πόσο ανενόχλητοι δρουν οι κακοποιοί, είναι πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο χωριό Ανδριανή, όταν κλέφτες μπήκαν σε σπίτι αφού ξήλωσαν κεραμίδια από τη στέγη.

Οι κάτοικοι επιρρίπτουν ευθύνες στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, λέγοντας ότι με δική της ευθύνη έχουν μείνει “γυμνά” τα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα, ότι δεν οργανώνονται μπλόκα για ελέγχους, και επισημαίνουν ότι ιδιαίτερο πρόβλημα υφίσταται στην περιοχή που ελέγχεται από το αστυνομικό τμήμα Κορώνης, το οποίο λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις έμψυχου δυναμικού.

Η Κορώνη, η Λογγά, το Πεταλίδι, η Φοινικούντα, η Νέα Κορώνη, ο Άγιος Ανδρέας και η Μεθώνη είναι μερικά από τα δεκάδες χωριά που τον τελευταίο καιρό έχουν μπει στο στόχαστρο των συμμοριών της Πυλίας.
Τη σοβαρότητα της κατάστασης είχε στιγματίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου με ερώτησή του προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο ο κ. Θεόδωρος Μπρεδήμας, νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας.

Στην ερώτησή του ανέφερε αλλεπάλληλες ληστείες, αφαιρέσεις αγροτικών προϊόντων από την ύπαιθρο, τραυματισμούς και βασανισμό γερόντων, πυροβολισμούς σε χωριά και έκανε λόγο για κλονισμό του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Καμία, όμως, από τις αρμόδιες Αρχές δεν κινητοποιήθηκε.

Οι ντόπιοι επισημαίνουν ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα τα κρούσματα έχουν αυξηθεί, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κ. Γιώργος Καραμπάτος, τονίζει ότι «πρόσθετο κόστος προκαλείται στις επιχειρήσεις από την εγκληματικότητα. Το κράτος δεν κάνει τίποτε για να μας προστατεύσει και οι πολίτες έχουν φτάσει ένα βήμα πριν από την οργάνωση δικών τους περιφρουρήσεων. Η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει από κοινού να βρουν μια λύση».

Απίστευτα περιστατικά

Ανενόχλητη η δράση των κακοποιών

Χαρακτηριστικό της άνεσης με την οποία δρουν οι διαρρήκτες στην περιοχή είναι ένα περιστατικό που συνέβη προχθές στο Καλό Νερό Μεσσηνίας. Τρεις άνδρες έσπασαν το τζάμι σπιτιού και εισέβαλαν σε αυτό, ενώ εντός της οικίας βρίσκονταν οι ενοικιαστές. Οι διαρρήκτες - οι οποίοι είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με κουκούλες- υπό την απειλή κυνηγετικών όπλων ακινητοποίησαν το ζευγάρι των ενοικιαστών, απέσπασαν χρήματα, κοσμήματα, τρία κινητά τηλέφωνα και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Άφωνη είχε μείνει η τοπική κοινωνία και τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τρεις νεαροί φορώντας κουκούλες και υπό την απειλή μαχαιριού είχαν εισβάλει στο σπίτι ενός 72χρονου συνταξιούχου και της 76χρονης συζύγου του στο Δήμο Αετού και τους ακινητοποίησαν, δένοντάς τους τα χέρια με κολλητική ταινία.
Αφού έψαξαν το σπίτι, έκλεψαν 500 ευρώ και κοσμήματα, αξίας περίπου 2.000 ευρώ, και εξαφανίστηκαν. Ήταν ένα από τα δεκάδες παρόμοια περιστατικά που συνέβησαν στην περιοχή και εξακολουθούν με αυξανόμενη συχνότητα μέχρι σήμερα».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.