Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Νομικά προσχώματα στην εφαρμογή της φοροκάρτας

Επιφυλάξεις κρατά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εφαρμογή της «φοροκάρτας», της ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών του Υπουργείου Οικονομικών που μπαίνει στη ζωή των φορολογουμένων από τις αρχές του 2011.

Η Αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνει νομικά προσχώματα στην εφαρμογή και τη χρήση της «φοροκάρτας» στην οποία θα καταγράφονται όλες οι αγορές που θα πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι του υπουργείου Οικονομικών χωρίς ν’ απαιτείται η συγκέντρωση των αποδείξεων.

Η Αρχή θεωρεί ότι με τη χρήση της ........

«φοροκάρτας» θα φωτογραφίζονται τα φορολογικά στοιχεία των πολιτών , παραβιάζοντας έτσι τα προσωπικά τους δεδομένα.. Άρα, η πλήρης ηλεκτρονική αποτύπωση όλων των αγορών των φορολογουμένων, θα δίνει τη δυνατότητα στην καταγραφή προσωπικών στοιχείων, όπως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Σύμφωνα με την Αρχή πρόβλημα υπάρχει και λόγω του ότι οι αποδείξεις πληρωμών και άρα και τα προσωπικά δεδομένα , θα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε βάση δεδομένων και ως εκ τούτου ελλοχεύει οι κίνδυνος να γίνει επεξεργασία τους από τρίτους.

Η Αρχή διαφωνεί και με την ενσωμάτωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρονική κάρτα και θα ζητήσει να γίνει διαχωρισμός καθώς επίσης και η λίστα αγορών να γνωστοποιείται κάθε χρόνο με τη φορολογική δήλωση.

Τέλος η αρχή εντοπίζει πρόβλημα και στο γεγονός ότι η έκδοση της «φοροκάρτας» έγινε με υπουργική απόφαση κι όχι με νόμο.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.