Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ψηφίστηκε το ν/σ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Υπερψηφίστηκε, με ευρεία συναίνεση επί των άρθρων, αλλά με μικρότερη συναίνεση επί των συνδεδεμένων τροπολογιών, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης, Γιώργος Κουτρουμάνης, το χαρακτήρισε «καταξιωμένο θεσμό» και δεσμεύτηκε να συνεχιστούν οι δραστηριότητές του.

«Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία ως ............

υπουργείο, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν απ' το ΕΣΠΑ και από κοινοτικούς πόρους - κι αν αυτό δεν γίνει, θα συνεχιστούν με πόρους εθνικούς και με τους ίδιους εργαζομένους. Θα στηρίξουμε και άλλες δομές που είχαν αφεθεί να καταρρεύσουν την προηγούμενη περίοδο» διαβεβαίωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

Δυσφορία για την καταψήφιση του νομοσχεδίου εκ μέρους της Αριστεράς εκφράστηκε από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής απέδωσε την αύξηση των δαπανών στην υγεία στις καθυστερήσεις αποπληρωμής των χρεών και όχι στην υπερκατανάλωση φαρμάκων, καθώς, όπως σημείωσε, «η αύξηση των δαπανών, είναι τετραπλάσια από την αύξηση της κατανάλωσης. Βεβαίως και πρέπει να γίνει οικονομία στα φάρμακα, αλλά όχι με λογικές οφέλους-κόστους».

Με τη σειρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Παπακωνσταντίνου, ζήτησε «δωρεάν φάρμακο σε όλους τους ασφαλισμένους», με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δ. Κουσελά, να απαντά ότι «το φάρμακο θα πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό, αλλά αν αφήσουμε όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση τα πράγματα ανεξέλεγκτα, το φάρμακο θα είναι για τους λίγους και όχι για τους πολλούς».

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ αντίστοιχη ήταν και η στάση του ΛΑΟΣ.

Διαφορετική ήταν η εικόνα σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, με την αντιπολίτευση να ασκεί σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση για τις οικονομικές και διαχειριστικές της επιλογές.

Με τις τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, ενισχύεται η γενική γραμματεία Καταναλωτή με τη σύσταση 128 οργανικών θέσεων, παρατείνεται για ενάμισι μήνα (μέχρι την 31η Δεκεμβρίου), η προθεσμία «επαναπατρισμού» κεφαλαίων από την αλλοδαπή, παρατείνεται μέχρι τα τέλη του έτους η προθεσμία για απόδοση του φόρου για τα κεφάλαια που παραμένουν κατατεθειμένα σε τράπεζες της αλλοδαπής, αντικαθίσταται μέρος των ομολόγων πενταετούς διάρκειας του Δημοσίου, (που είχαν εκδοθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ με ομόλογα ίσης ονομαστικής αξίας αλλά διάρκειας δέκα ετών - και διευκρινίζεται πως θεωρείται έγκυρη η δήλωση για την μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προς την εταιρεία Abu Dabi Mar L.L.C. ή την Prininvest Shipbuilding SARL. Επίσης, γίνεται διευκρίνιση διάταξης του προηγούμενου νομοσχεδίου που αφορούσε την περαίωση.

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βαγιωνάς, στην τροπολογία για τη στελέχωση της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, ενώ και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ζήτησε και πέτυχε να αναβαθμιστεί η συμμετοχή των αποφοίτων ΤΕΙ στην στελέχωσή της, καταγγέλλοντας πως «δεν υπάρχει υπουργείο, ΔΕΚΟ, δημόσιος οργανισμός, όπου να μην τίθεται επικεφαλής κάποιος απόφοιτος Πολυτεχνείου και ΑΕΙ».

Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε επίσης τη δυσφορία του για την εξάμηνη παράταση της δυνατότητας επαναπατρισμού κεφαλαίων που είχαν εξαχθεί στην αλλοδαπή, αξιώνοντας ενημέρωση για το «τι είδους και ποια χρήματα ήρθαν». «Τι είμαστε εμείς εδώ; Πλυντήριο;» αναρωτήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, υποστήριξε πως η κυβέρνηση «νομοθετεί άσχημα» και τόνισε πως η εκλογολογία από πλευράς Πρωθυπουργού, «οδήγησε αγορές που είχαν αρχίσει να κανονικοποιούνται, ξανά στην ανηφόρα για τη χώρα μας».

«Εκείνο που ζητήσαμε απ' τον ελληνικό λαό, ήταν να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος, αλλά ψήφος αυξημένης ευθύνης, που θα δώσει την δυνατότητα στη χώρα μας και την κυβέρνηση, να προχωρήσουμε δυνατά, ώστε οι θυσίες από την επόμενη μέρα να πιάσουν τόπο» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός θα στηρίξει την κυβέρνηση, ώστε η επιτήρηση να λάβει τέλος στο επόμενο διάστημα» συμπλήρωσε.

Την απόσυρση των τροπολογιών ζήτησε τέλος ο Π. Λαφαζάνης από το ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος ενάντια στη συμφωνία για την παραχώρηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε άραβες επενδυτές και υποστηρίζοντας πως «για την περαίωση θα ξεσηκωθούν και οι πέτρες. Θα κλείσουν κι αυτοί που δεν έχουν κλείσει».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.