Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Το χρώμα του χρήματος είδαν χθες οι αγρότες

Στα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας για να πληρωθούν ή απλώς να ελέγξουν το ποσό της κοινοτικής επιδότησης που τους καταβλήθηκε, βρέθηκαν χθες πολλοί Μεσσήνιοι παραγωγοί. Ωστόσο, υπήρξαν και ορισμένοι δικαιούχοι, οι οποίοι δε βρήκαν χρήματα στο λογαριασμό τους και έσπευσαν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για πληροφορίες και διευκρινίσεις, που με τη σειρά της απευθύνθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στο κατάστημα της ΑΤΕ στην Καλαμάτα ..........

σημειώθηκε κοσμοσυρροή κυρίως τις πρωινές ώρες. Για μεγάλη προσέλευση κόσμου μάς μίλησε ο υποδιευθυντής κ. Γιώργος Δημόπουλος: «Η διαδικασία κυλάει ομαλά, χωρίς προβλήματα, ενώ θετικό είναι ότι τα ποσά δεν έχουν μπει δεσμευμένα, όπως άλλες φορές, επειδή δεν είχε τελειώσει, για παράδειγμα, η ψηφιοποίηση».

«Είναι μια ενίσχυση»

Στην ουρά συναντήσαμε τον κ. Πέτρο Πετρόπουλο, κάτοικο Καλαμάτας, ο οποίος περίμενε να ελέγξει το λογαριασμό του: «Εγώ δεν είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, οπότε δεν έχω να αντιμετωπίσω υποχρεώσεις με αυτά τα χρήματα. Ωστόσο, θα με βοηθήσουν να αγοράσω λιπάσματα και να βγάλω τα έξοδά μου στην ελαιοκαλλιέργεια, γιατί το λάδι σήμερα είναι πολύ φθηνό. Η επιδότηση είναι μια ενίσχυση. Σήμερα δίνεται το 50%, νωρίτερα από άλλες χρονιές. Είχαν ξαναδοθεί χρήματα νωρίς, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Τότε τα είχαμε πάρει όλα τέλος Αυγούστου. Τώρα συμβαίνει για δεύτερη φορά, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, βέβαια όχι για όλο το ποσό».

Η κα Φωτεινή Ξεπαπαδέα από τη Στούπα του Δήμου Λεύκτρου, η οποία ανήκει στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με δραστηριοποίηση και στον αγροτουρισμό, σημείωσε: «Σήμερα δε θα κάνω ανάληψη, ήρθα απλώς για ενημέρωση. Φέτος μπήκαν νωρίτερα τα χρήματα, άλλοτε μας τα έδιναν γύρω στα Χριστούγεννα ή και μετά. Ίσως να έπαιξε ρόλο και το ότι έχουμε εκλογές. Θα δούμε εάν θα βάλουν τα υπόλοιπα το Δεκέμβριο, όπως έχουν πει».

Στην αναμονή και ο κ. Χάρης Νίκας από τον Κάμπο του Δήμου Αβίας: «Ήρθαμε να δούμε τι έχει μπει στο λογαριασμό. Φέτος η επιδότηση ήρθε νωρίτερα. Περιμένουμε βέβαια και το υπόλοιπο 50% μέχρι τα Χριστούγεννα».

Διευκρινίσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ συναντήσαμε χθες και τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας κ. Βασίλη Κοζομπόλη. «Ο κόσμος περίμενε πώς και πώς τη σημερινή μέρα. Είναι η πρώτη εργάσιμη μετά την καταβολή του 50%, όπως είχε προγραμματιστεί, και η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν βέβαια κάποιες εξαιρέσεις, που έχουν να κάνουν με πολύ εξατομικευμένα θέματα για τον κάθε παραγωγό. Κατά τα λοιπά, η πληρωμή γίνεται κανονικά. Από εκείνους που δεν είδαν χρήματα στο λογαριασμό τους, εμφανίστηκαν κάποιοι στην Ένωση, και σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούμε να τους ενημερώσουμε για ποιο λόγο δεν έχουν πληρωθεί. Είναι πολύ λίγοι στο σύνολο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τους δοθούν ανάλογες εξηγήσεις και να δούμε πότε θα πληρωθούν».

Από την πλευρά του και ο διευθυντής Επιδοτήσεων της ΕΑΣ κ. Κώστας Πέτροβας ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι οι περιπτώσεις όσων δεν είδαν χρήματα στο λογαριασμό τους, θα αντιμετωπιστούν και το κάθε ζήτημα θα διευθετηθεί, ενώ οι ίδιοι μπορούν να απευθύνονται είτε στην Ένωση είτε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Μπορεί για κάποιους να μην έχουν ολοκληρωθεί οι μεταβιβάσεις ή να έχουν κλειστούς τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ. Εάν μπουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) και δώσουν το ΑΦΜ τους, θα πληροφορηθούν για ποιο λόγο δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα και τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να το κοιτάξουν μόνοι τους, μπορούν να έρθουν στην Ένωση να το ψάξουμε μαζί».

Από το Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.