Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αίρεται το πλαφόν στα καύσιμα

Σε άρση του πλαφόν στην τιμή των καυσίμων από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, το μέτρο ελήφθη για να αποτρέψει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές πώλησης των καυσίμων που εκδηλώθηκαν με πρόσχημα τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων.

Μετά τους εντατικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν και διενεργούνται, σύμφωνα με το Υπουργείο, διαπιστώνεται ότι πλέον η αγορά λειτουργεί κανονικά και ως προς την τροφοδοσία των πρατηρίων και ως προς τη διαμόρφωση των τιμών. Συνεπώς, εκλείπει η ανάγκη συνέχισης της εφαρμογής του μέτρου.

Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και .........

Ανταγωνιστικότητας επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι, όπως αυτές τις ημέρες, έτσι και στο μέλλον, δεν θα γίνουν δεκτές ούτε στα καύσιμα ούτε σε άλλο κλάδο της αγοράς αδικαιολόγητες αυξήσεις και κερδοσκοπικά φαινόμενα. Όπως τονίζει, το εισόδημα του πολίτη θα προστατευθεί και όσοι κερδοσκοπούν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Συμμόρφωση των πρατηριούχων με το πλαφόν έδειξαν οι έλεγχοι

Τα κλιμάκια ελέγχου της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) διεξήγαγαν σήμερα ελέγχους σε 46 πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρειας Αττικής. Σε επτά πρατήρια διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν στο παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων (μη εγγραφή 1, παραπλανητική ενημέρωση δηλ. διαφορετική τιμή αντλίας από την αναρτημένη στο Παρατηρητήριο τιμή 6) και επεβλήθησαν οι ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα).

Κανένα από τα ελεγχόμενα πρατήρια δεν πουλούσε καύσιμα πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα του ορισθέντος πλαφόν.

Οι τιμές και σήμερα σε ένα μεγάλο αριθμός πρατηρίων βρίσκονταν χαμηλότερα του πλαφόν, ενώ βρέθηκε και ένα πρατήριο κλειστό.

Ντ. Ρόβλιας: Απετράπη η κερδοσκοπία

Προηγήθηκε συνάντηση του υφυπουργού κ. Ντίνου Ρόβλια με τους εκπροσώπους των βενζονοπωλών και των πρατηριούχων. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ρόβλιας σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου παρατηρείται σχεδόν καθολική συμμόρφωση στις τιμές του πλαφόν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος ανωμαλία τροφοδόσιας στην αγορά.

Όπως είπε, «ο στόχος επετεύχθη και απετράπη η κερδοσκοπία. Προστατεύθηκε το εισόδημα του καταναλωτή». Πρόσθεσε πως υπήρξε δέσμευση από τους εκπροσώπους των πρατηριούχων ότι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον φαινόμενα αισχροκέρδειας σαν αυτά που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Προειδοποίησε τέλος ότι αν επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα το Υπουργείο θα επανέλθει και μάλιστα αυστηρότερα.

Ικανοποίηση ΠΟΠΕΚ

Την ικανοποίησή της για την απόφαση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), σημειώνοντας πως αποτελεί το αίσιο αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε η ΠΟΠΕΚ τις προηγούμενες ημέρες.

«Η ηγεσία του υπουργείου αντελήφθη το δίκαιο των αιτημάτων μας και διαπίστωσε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το πλαφόν. Κατόπιν αυτού οι ανώτατες τιμές καταργούνται από σήμερα τα μεσάνυχτα», πρόσθεσε η ΠΟΠΕΚ.

Από Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.