Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιοι μπορούν να μη ψηφίσουν και με τι δικαιολογητικά

Εγκύκλιο για τις περιπτώσεις των εκλογέων που δεν θα ασκήσουν δικαιολογημένα το εκλογικό τους δικαίωμα και τα δικαιολογητικά που απαιτεί ο νόμος να εκδώσουν, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Αναφέρει επίσης ποιους εξαιρεί ο νόμος από την υποχρέωση ψήφου και ότι τα προβλεπόμενα, ισχύουν και για τη δεύτερη Κυριακή των επαναληπτικών εκλογών.

Η εγκύκλιος 22, αναφέρει:

«ΘΕΜΑ: Δικαιολογητικά εκλογέων που δεν θα ασκήσουν δικαιολογημένα το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς διπλές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και τις επαναληπτικές της 14ης Νοεμβρίου 2010.

«Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της ..........

7ης Νοεμβρίου 2010 σας υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 παρ. 2 και 116 παρ 1 του Ν 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄), σε συνδυασμό με αυτές της παρ. 2 του άρθρου 6 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών (Π.Δ/γμα 96/2007 ΦΕΚ 116 Α΄).

Συνεπώς όλοι οι εκλογείς υποχρεούνται την 7η Νοεμβρίου 2010 να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις επαναληπτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010, όπου διενεργηθούν.

Η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 117 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών (Π.Δ/γμα 96/2007 ΦΕΚ 116 Α΄).

Ωστόσο, θα υπάρξουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογημένα ορισμένοι εκλογείς δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, για τους οποίους βέβαια δεν εφαρμόζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 11 του προαναφερόμενου νόμου οι προβλεπόμενες από το ανωτέρω διάταγμα ποινικές κυρώσεις. Πρόκειται α) για τους κατοίκους εξωτερικού, β) για όσους έχουν υπερβεί το 70 έτος της ηλικίας τους και γ) για όσους θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.

Κατά συνέπεια :

α) οι εκλογείς ηλικίας ανω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια.

β) οι εκλογείς που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο εγγραφής τους προκειμένου να ασκήσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, οφείλουν να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στο δήμο ή την κοινότητα του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση. Με τέτοιες βεβαιώσεις θα εφοδιαστούν οι δημοτικές αρχές από το Υπουργείο μας.

γ) οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λ.π.), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Εκτός από τις παραπάνω θα υπάρξουν και εξαιρετικές περιπτώσεις εκλογέων που δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για άλλους σοβαρούς λόγους. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία θα δικαιολογείται η παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:

α) Δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι αλλά και στρατιωτικοί, για τους οποίους (στρατιωτικούς) στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας (ψηφοφορία στον τόπο που υπηρετούν βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων) και για τους οποίους σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο εγγραφής τους.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κ.λ.π. στους οποίους επίσης λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών δεν θα υπάρξει δυνατότητα χορήγησης άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή στις Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της περιφέρειάς τους και να μεριμνήσουν επί πλέον για την ευρεία γνωστοποίηση των παρεχομένων οδηγιών με κάθε πρόσφορο μέσο.

ΣΧΟΛΙΟ
.......σας υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 παρ. 2 και 116 παρ 1 του Ν 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄), σε συνδυασμό με αυτές της παρ. 2 του άρθρου 6 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών (Π.Δ/γμα 96/2007 ΦΕΚ 116 Α΄).

Πω πω... φοβηθήκαμε. Τρέμουμε μην και μας χώσετε μέσα στην ψειρού όσοι δεν θα πάμε να ψηφίσουμε....
Κόψτε επιτέλους στο Υπουργείο τις αηδίες και τις βλακείες. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σε κανέναν.
ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΚΕΙ........

1 σχόλιο:

  1. ΨΗΦΙΖΩ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΕΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ.ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΟΧΙ ΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΨΗΦΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.