Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Προσωρινή αναστολή παροχών από τον ΟΕΚ

«Η προσωρινή αναστολή παραλαβής νέων αιτήσεων είναι πράξη ευθύνης απέναντι στο σύνολο των δικαιούχων του ΟΕΚ», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή την εισήγηση του Οργανισμού για πάγωμα της χορήγησης στεγαστικών δανείων, μέχρι να επιλυθούν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Πάντως, το υπουργείο διευκρινίζει πως η διοίκηση του ΟΕΚ προχωρά στον «εξορθολογισμό των δανειακών προγραμμάτων του, προτάσσοντας αδιαμφισβήτητα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια για το σύνολο των δικαιούχων και στην πλήρη κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεών του προς όλους τους δικαιούχους».

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι ..........

τα τελευταία χρόνια, η πολιτική που ακολουθήθηκε, όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις δανειοδοτήσεων/επιδοτήσεων, χωρίς προηγούμενο υπολογισμό των οικονομικών επιπτώσεων στον ΟΕΚ, είχε ως αποτέλεσμα:

α) ο Οργανισμός να καταναλώνει το αποθεματικό του, το οποίο από 650 εκ. ευρώ στο τέλος του 2005, έφτασε τα 250 εκ. ευρώ στο τέλος του 2009, με την ταυτόχρονη μεταφορά ανειλημμένων υποχρεώσεων στο 2010, και

β) το κατασκευαστικό έργο να φθίνει συνεχώς, έτσι ώστε το 2009 να φθάσει μόλις στο 4,95% του συνολικού προϋπολογισμού.

«Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσμενής αν συνυπολογίσουμε τη συνέχιση της οφειλής του Ι.Κ.Α. από συνεισπραχθείσες υπέρ Ο.Ε.Κ. και μη αποδοθείσες εισφορές», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΕΚ οφείλει να συνεχίσει και θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του με νέο πλαίσιο και στέρεη οικονομική βάση», καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

Εξάλλου, χθες την έντονη διαφωνία της στο πάγωμα των παροχών του ΟΕΚ εξέφρασε η ΓΣΕΕ.

«Είναι απαράδεκτο την ώρα που ο οργανισμός εισπράττει εισφορές από τους εργαζόμενους και μάλιστα ποσά καθόλου ευκαταφρόνητα, να τους στερεί το δικαίωμα των παροχών», τονίζει η ΓΣΕΕ και συμπληρώνει: «Εάν ο ΟΕΚ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα γι’ αυτό δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι».

ΝΔ: Υποβάθμιση της κοινωνικής στήριξης των εργαζομένων

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την παύση των εισφορών στον ΟΕΚ άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για πολιτική υποβάθμισης των οργανισμών που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι «η ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο πρόσφατα ψηφισμένο ασφαλιστικό νόμο και προβλέπει μείωση των εισφορών υπέρ του Οργανισμού, αντιστρατεύεται την κοινωνική στήριξη των εργαζομένων στον ευαίσθητο τομέα της στέγασης».

Χαρακτήρισε δε εξαιρετικά σημαντική την κοινωνική στήριξη που προσφέρει ο ΟΕΚ στους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα στις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης.

«Η ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι μεγάλη και συνοψίζεται στη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης του Ο.Ε.Κ., από τις εισφορές που, έτσι και αλλιώς, καταβάλλονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες», κατέληξε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.