Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εν όψει των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης

Σε πυρετώδεις ρυθμούς βρίσκονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς η τράπουλα των υποψηφιοτήτων μοιράζεται αυτές τις μέρες, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες υποβολής προτάσεων και αυτοπροτάσεων.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», ως ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών (1ος και 2ος γύρος) έχουν οριστεί η 7η και η 14η Νοεμβρίου και το χρονοδιάγραμμα αυτό δημιουργεί έντονες πιέσεις για επίσπευση όλων των διαδικασιών.

Ένα κύμα βουλευτών και στελεχών της .........

κυβέρνησης φιλοδοξεί να μεταπηδήσει σε δήμους και περιφέρειες και μέχρι στιγμής σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις έχουν καταγραφεί περί τις 20-30 περιπτώσεις στελεχών που επιθυμούν να «δραπετεύσουν» από την κεντρική πολιτική σκηνή, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι θα το κατορθώσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τάση αυτή δεν αρέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μελετά μεθόδους ανάσχεσης της μαζικής φυγής και μία από αυτές θα είναι να υποχρεωθεί όποιος επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα σε παραίτηση από τη βουλευτική του έδρα από τις αρχές του καλοκαιριού.

Στελέχη από την κεντρική πολιτική σκηνή που δεν κρύβουν την επιθυμία τους για τη μεταπήδηση στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο Μ. Σκουλάκης, η υποψηφιότητα του οποίου για τον Δήμο Χανίων προαναγγελλόταν από τοπικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η Φώφη Γεννηματά εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για την Περιφέρεια Αττικής ή τον Δήμο της Αθήνας.

Βραχυκυκλωμένο είναι το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια Μακεδονίας, όπου ακούγονται ονόματα από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό χώρο, χωρίς να υπάρχει ειλημμένη κεντρική απόφαση. Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη πάντως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας «μεγάλου» ονόματος ή και υπερκομματικής συνεργασίας.

Σε «εμπόλεμη ζώνη» η ΝΔ

Εν τω μεταξύ, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο μαίνεται ο εσωκομματικός πόλεμος μεταξύ στελεχών της ΝΔ για τα αυτοδιοικητικά χρίσματα.

Παρά το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει ακόμα δώσει το πράσινο φως για να ανακοινωθούν χρίσματα, αφού αυτή τη χρονική περίοδο προέχει το συνέδριο του κόμματος που ξεκινά σε δύο εβδομάδες, η Ρηγίλλης έσπευσε να δώσει την πρώτη δημόσια στήριξη στον Π.Ψωμιάδη που ανακοίνωσε την Τετάρτη την υποψηφιότητά του στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Π. Τατούλης δημιουργώντας ρήγμα στη ΝΔ, ενδιαφέρονται οι «σαμαρικοί», ο πρώην βουλευτής Ι. Μανώλης, ο νομάρχης Μεσσηνίας Δ. Δράκος, ο πρώην βουλευτής Π. Σκανδαλάκης και ο πρώην νομάρχης Αργολίδας Δ. Σαραβάκος.

Στη Δυτική Ελλάδα κινούνται έντονα οι επίσης «σαμαρικοί», ο βουλευτής Αχαΐας Ν.Νικολόπουλος και ο πρώην βουλευτής Ηλείας Π. Αδρακτάς, ενώ για τον Δήμο Αγρινίου προωθείται ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δ.Σταμάτης και τη θέση του στη Βουλή θα καταλάβει ο αναπληρωτής γραμματέας Σχεδιασμού της ΝΔ Σπ. Λιβανός.

Για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων κυκλοφορεί το όνομα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδης Κράτσα και ενδιαφέρεται ο νομάρχης Ζακύνθου Διον.Γάσπαρος.

Στην Ηπειρο σχεδόν έχει οριστικοποιηθεί το όνομα του νομάρχη Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνη, ενώ μεγάλη μάχη γίνεται στην Άρτα, όπου πέντε στελέχη της ΝΔ «σφάζονται» για το χρίσμα.

Στη Στερεά Ελλάδα κινείται ο νομάρχης Φθιώτιδας Αθ. Χειμάρας και στη Θεσσαλία πριμοδοτείται από τη Ρηγίλλης ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος , ενώ ενδιαφέρονται οι νομάρχες Ηλ. Βλαχογιάννης και Λ. Κατσαρός, αλλά και ο πρώην βουλευτής Κ.Αγοραστός.

Στη Δυτική Μακεδονία σχεδόν έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του νομάρχη Κοζάνης Γ. Δακή.

Στο Νότιο Αιγαίο υποψηφιότητα θέτει ο πρώην περιφερειάρχης Χαρ.Κόκκινος, ενώ θέμα θα υπάρξει εάν κατέβει αντάρτης ο Αρ. Παυλίδης που έχει διαγραφεί απο τη ΝΔ.

Στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου έχουν αρχίσει και κινούνται ο νομάρχης Λέσβου Π. Βογιατζής και η πρώην βουλευτής Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ προωθείται η υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρη.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.