Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ερώτηση Κουσελά για την κάλυψη ζημιών από παγετό.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να δοθεί η αναγκαία λύση ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από παγετό.

Η Ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή επιστολή του Δημάρχου Νέστορος, για ζημιές στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά, όπως είναι γνωστό, το θέμα αφορά παραγωγούς και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίοι επίσης επλήγησαν από παγετό.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της 520/14-12-09, αλλά και προγενέστερων Ερωτήσεων και Αναφορών μου για το θέμα, σε συνδυασμό με την 85/23-12-2009 απάντηση της Υπουργού, επαναφέρω το θέμα της αναγκαία κάλυψης των σοβαρών ζημιών από παγετό της 18ης και της 19ης Φεβρουαρίου 2008, που υπέστησαν ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Νέστορος και άλλων περιοχών της Μεσσηνίας.

Από την επισυναπτόμενη στην παρούσα επιστολή του Δημάρχου Νέστορος προκύπτει πως οι παραγωγοί αυτοί, μετά την άμεση καταγραφή των σοβαρότατων ζημιών που υπέστησαν σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο και την επί πολλούς μήνες αναμονή της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών, κινδυνεύουν να χάσουν την αποζημίωσή τους.

Ενώ το Υπουργείο, με το 307117/23-6-2008 έγγραφό του, είχε δώσει ρητή εντολή στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοίκησεων να συστήσουν επιτροπές και να καθορίσουν ομοιογενείς ελαιοκομικές ζώνες σε κάθε Νομό, τούτο δεν τηρήθηκε στη Μεσσηνία. Αυτό είχε ως συνέπεια να θεωρηθεί ολόκληρος ο Νομός ενιαία ζώνη και το ποσοστό της ζημιάς από παγετό να εμφανίζεται, σε σύνολο νομού, οριακά χαμηλότερο από το ελάχιστο απαιτούμενο όριο ένταξης στο Πρόγραμμα ΠΣΕΑ (28%, αντί 30%).

Επειδή οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Νέστορος και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές του Νομού Μεσσηνίας, υπέστησαν ζημιές μέχρι και 100% από ολικό παγετό, ενώ ήδη είχαν πληγεί σοβαρά και την προηγούμενη χρονιά από πυρκαγιές και υψηλές θερμοκρασίες,

Επειδή είναι καταφανώς άδικο να τιμωρούνται οι παραγωγοί, διότι δεν τηρήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας οι εντολές του Υπουργείου για συγκρότηση επιτροπών και καθορισμό ομοιογενών ελαιοκομικών ζωνών,

Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν άλλες αντοχές και ανοχές, μετά τη συνεχιζόμενη απομείωση, όλα αυτά τα χρόνια, του ήδη χαμηλού εισοδήματός τους,

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

- Τι προτίθεται να πράξει, ώστε να μην πληρώσουν οι ελαιοπαραγωγοί των συγκεκριμένων περιοχών αμέλειες και παραλείψεις υπηρεσιών της Νομαρχίας, για τις οποίες οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη;
- Προτίθεται τελικά να εντάξει αυτούς τους ελαιοπαραγωγούς στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ, με βάση τα υψηλά ποσοστά ζημίας των περιοχών που πραγματικά επλήγησαν και όχι με βάση τα σημαντικά χαμηλότερα που αβάσιμα υπολογίζονται στο σύνολο του Νομού Μεσσηνίας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.