Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Και ο Δημήτρης Κουσελάς προτείνει να γίνουν 8 οι δήμοι στην Μεσσηνία.

Στην ομιλία του στη διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά τη συζήτηση του σ.ν. του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης», ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών να ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών της Μεσσηνίας και να δημιουργηθούν 8 Δήμοι στον Νομό, αντί των 6 που προβλέπονται από το «Σχέδιο Καλλικράτης».

Ο κ. Κουσελάς, αφού χαρακτήρισε το σχέδιο .......

«Καλλικράτης» μείζονα μεταρρύθμιση, που όχι μόνο υλοποιεί μια κεντρική προεκλογική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για ένα Κράτος το οποίο σέβεται τον πολίτη και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά είναι αντάξια των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έκανε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, όπως το ΕΣΥ, ο «Καποδίστριας» και οι μεγάλες τομές στην Παιδεία, αναφερόμενος στα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, τόνισε ότι «Με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργούνται ισχυροί αυτοδιοικητικοί θεσμοί, με επιχειρησιακή ικανότητα. Δημιουργούνται θεσμοί που δεν θα λειτουργούν είτε ως «μεσίτες», είτε ως «μεσάζοντες».

Η πρώτη και σημαντική διάσταση αυτού του νομοσχεδίου είναι η αναπτυξιακή του φιλοσοφία, η οποία αλλάζει εντελώς. Παύει, πλέον, να υφίσταται το Αθηνοκεντρικό Κράτος όπως το ξέραμε. Η ανάπτυξη δεν θα σχεδιάζεται στην Αθήνα, ούτε θα υλοποιείται από τους διορισμένους στην περιφέρεια. Θα σχεδιάζεται στην περιφέρεια και θα υλοποιείται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της.

Η δεύτερη διάσταση αφορά στην ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών στον πολίτη. Ο νέος, ισχυρός Δήμος, με κατάλληλους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, θα έχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης προσφοράς υπηρεσιών.

Η τρίτη διάσταση αφορά στη δημιουργική απάντηση που δίνει η νέα αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη» στην κρίση. Με την εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ανά έτος, με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, με το ξεκαθάρισμα και τη σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των νέων αυτοδιοικητικών θεσμών, έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία του πολίτη, ο οποίος μέχρι σήμερα πήγαινε «από τον Άννα στον Καϊάφα» και δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί…»

Αναφερόμενος ειδικά στη χωροταξική διάσταση του «Καλλικράτη» στη Μεσσηνία, ο κ. Κουσελάς επισήμανε ότι «Η μείωση των δήμων, που προβλέπεται για τον νομό Μεσσηνίας, συγκριτικά με το μέγεθος του Νομού, αλλά και με το υφιστάμενο Καποδιστριακό πλαίσιο, είναι πάρα πολύ μεγάλη, σε σύγκριση με άλλους νομούς. Είχαμε, μέχρι σήμερα, 29 δήμους και 2 κοινότητες. Με βάση την πρόταση που υπάρχει, πάμε στους 5, συν τον ορεινό Δήμο της Μάνης...

Εδώ και ένα μήνα, από την αρχή της συζήτησης για τον «Καλλικράτη», είχα προτείνει 8 Δήμους ως την καλύτερη λύση για το νομό Μεσσηνίας, δηλαδή 2 δήμους σε κάθε πρώην επαρχία. Με βάση την υφιστάμενη πρόταση, αυτό σημαίνει έναν επιπλέον Δήμο στην Τριφυλία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών - και υπάρχουν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων προς αυτή την κατεύθυνση - και ένα Δήμο στην ανατολική Πυλία, όπου και εκεί υπήρξε συμφωνία των δήμων για τη δημιουργία ενός νέου Δήμου.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο να φτιάξουμε ισχυρούς Δήμους, αλλά οι Δήμοι αυτοί να είναι λειτουργικοί και αποτελεσματικοί και, εν πάση περιπτώσει, να καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών (υπάρχουν και άλλες αποφάσεις σε επιμέρους Δήμους, οι οποίες είναι ομόφωνες, εδώ αναφέρθηκα μόνο στα κεντρικά ζητήματα), με την παραπάνω χωροταξική διάρθρωση πιστεύω ότι θα αντιμετωπιζόταν το θέμα, χωρίς περαιτέρω προβλήματα στη Μεσσηνία. Οι 8 Δήμοι δεν είναι μεγάλος αριθμός και με αυτούς δίνονται απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.»

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς κάλεσε τον παριστάμενο Υπουργό κ. Ραγκούση να λάβει σοβαρά υπόψη αυτή την πραγματικότητα, προκειμένου, όπως σημείωσε, «το τελικό αποτέλεσμα να καλύπτει και τη δική σας λογική, αλλά και τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας της Μεσσηνίας».

11 σχόλια:

  1. Γιατί εγώ τώρα δυσκολεύομαι να το πιστέψω ότι ο Κουσελάς ζητάει 8 δήμους στην Μεσσηνία????
    Εδώ κάποιοι σκίστηκαν για να γίνει το έκτρωμα της Τριφυλίας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NA ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Κ. ΚΟΥΣΕΛΑ.ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ βρέ Φιλιατρά News, τα ίδια και με την Νάντια. Δοσίλογοι ειναι, παιχνίδια παίζουν. Θα έρθουν αύριο και θα σου πούν ψηφισέ με, εγώ την στήριξα την πόλη σου...τότε με τον Καλικράτη!!! Το θέμα ειναι να διαφωνήσουν κατά την ψηφοφορία, τότε θα τους πω μάγκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεωρώ την δήλωση της Κας Γιαννακοπούλου πιο αληθινή για τους 8 δήμους.
    Γιατι δεν είναι απο την Τριφυλία άρα δεν έχει καποιο συμφέρον απο εδώ.

    Από τον Κουσελά πάλι έχω χιλιάδες ενδοιασμούς. Και αυτό γιατί η Κυπαρισσία είναι η πόλη του.
    Μπορεί ο άνθρωπος να είναι καθαρός και οι υποψίες μου να μην ισχύουν.....
    Αλλά..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τοσο καιρο δεν ειξεραν τιποτα τωρα περνουν θεση βλεπεις τωρα αρχειζουν και τα πανυγυρια να μην φανε και λιγια γουρνοπουλα για να δουμε εαν θα το ψηφυσουνε λιγες μερες ακομα και θα τα ξαναπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δυστυχώς περίμεναν να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη και ανάλογα με τις αντιδράσεις, θα πορεύονταν.Όλοι οι Μεσσήνιοι περιμέναμε έγκαιρα και πειστικά να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου και να αγωνισθούν για να πετύχουν τα καλύτερα για τον τόπο μας.Εκ των υστέρων προτάσεις , θεωρώ ότι έχουν άλλη σκοπιμότητα, με κυρίαρχη να φανούν συμπαθείς στα μάτια των αντιδρώντων Μεσσηνίων.Αντωνία Μπούζα Νομαρχιακή Σύμβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντωνία μου, να σου πω κάτι?? Δεχομαι εν μερει αυτό που λες.

    Ο Υπουργός όμως δεν άφησε χρόνοι να συζητηθεί το θέμα και να δωθούν οι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Πραξικοπηματικά θα έλεγα κατέθεσε Παρασκευή μεσημέρι το νομοσχέδιο στην βουλή.

    Εδω πολυλησε παραμύθια ο ίδος ο Ραγκούσης λέγοντας ότι ο Διαλυκράτης σχεδιάστηκε σύμφωνα με το επιστημονικό συμβούλιο.

    Ποιό είανι το επιστημονικό συμβούλιο?? Το ΙΤΑ δεν είναι??
    Αυτό είχε βγαλει δυο αποφάσεις. Μια της πλειοψηφίας με 6 δήμους και μία της μειοψηφίας με 9 δημους.
    Εγω να παρω την πρόταση με τους 6?? ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Από Κυπαρισσία και πέρα και απο Φιλιατρά και δώθε. Αυτό το ΕΚΤΡΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ?????
    Συνεπώς ο Υπουργός -τουλάχιστον για την Μεσσηνία- μας πούλησε παραμυθάκια της χαλιμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μας δουλεύει ο κ. Κουσελάς... Δεν αξίζει να χάνουμε άλλο χρόνο για τους Κυπαρίσσιους βουλευτές μας. Ξέρουμε ότι μας υποτιμούν και μας υποβαθμίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Αν δεν αλλάξει το σχέδιο τους για δήμο Τριφυλίας με έδρα την Κυπαρυσσία θα πρέπει να νρεπόμαστε αν πάρουν έστω και μια ψήφο απο τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους. Ντροπή σε όσους τους ξαναψηφήσουν...Μαύρο στους βουλευτάδες που μας ξεπούλησαν τόσο ξεδιάντροπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην πράξη θα φανούν αυτά! Να τους δούμε να καταψηφηζουν τον Καλλικράτη και να μείνουμε κάγκελο!! Λέτε να δεήσουν να βάλουν εμάς που τους εκλέγουμε πάνω από το κόμμα τους?? Εκεί θα φανεί τι κάνουν και γιατί. Πάντως, η Νάντια φαίνεται να έχει μια κάποια καλή πρόθεση αλλά έπρεπε να έχει ασχοληθεί περισσότερο και νωρίτερα. Για τον Κουσελά τι να πω... Ας μας αποδείξει του λόγου του το αληθές με την ψήφο του. Για να δούμε τι θα κάνουν στην κρίσιμη ώρα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι μας λεει τωρα ο φον Δημητρακης Ισως να πηρε το μηνυμα απο τη ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
    και με δεδομενη την αποφαση του υπουργου να μην υπαρξει καμμια αλλαγη λεει οτι λεει.
    Εδω εχουν κλειδωσει υποψηφιο ΔΗΜΑΡΧΟ -λεγε με Μιμη- Που να ψαχνουν τωρα γι αλλον..

    NLS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.