Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Δ. Δράκος: Ασάφειες και προχειρότητες στον Καλλικράτη

Στον "Καλλικράτη" αναφέρθηκε στην σημερινή του συνέντευξη τύπου ο Νομάρχης Μεσσηνίας και πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος.
Αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΝΑΕ και στη συνεδρίαση των Νομαρχών όλης της χώρας για το ζήτημα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Ο κ. Νομάρχης, στην συνέντευξη του ανέφερε τα εξής:

«Γνωρίζεται ότι έχει ήδη κατατεθεί το μη οριστικοποιημένο σχέδιο, όπως επιγράφεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και την αρμόδια ορισθείσα επιτροπή από τον Υπουργό. Όλοι επιδίδονται στην ανάλυσή του, τη μελέτη του, την προσέγγισή του και την κατάθεση από την πλευρά τους θέσεων, εισηγήσεων, διορθωτικών παρεμβάσεων ή ακόμα και κριτικής η οποία έχει τη διαβάθμισή της από την οξύτερη μέχρι την ηπιότερη.

Εκείνο το οποίο πρέπει να σας πω, το οποίο και βγήκε από τις .........

συζητήσεις αυτές μεταξύ όλων των συναδέλφων, είναι πως όλος ο αυτοδιοικητικός κόσμος έχει βαθιές αγωνίες -δεν τις λέω φοβίες- προβληματισμό και προσπαθεί με ιδιαίτερη συμμετοχή να εξαλείψει πολλές ασάφειες, ατέλειες, ελλείψεις, τολμώ να πω και κάποιες προχειρότητες που περιέχει το σχέδιο. Θα σας τονίσω ορισμένα σημεία, τα οποία είναι τα καθοριστικά και τα πλέον κρίσιμα, κατά την άποψή μας, και που χρήζουν διορθωτικής παρέμβασης διότι, δίχως τις αλλαγές σε αυτό, δεν θα έχουμε αποτελέσματα στην εφαρμογή, την υλοποίηση, την πραγματοποίηση του σχεδίου αυτού. Τολμώ να πω ακόμα, από τη μη άμεση εφαρμογή, ο πρώτος που θα πληγεί θα είναι ο Έλληνας πολίτης, η ελληνική κοινωνία. Αυτό αποτελεί μια πρόκληση.

Θέμα πρώτο είναι η σωστή οργάνωση και λειτουργία του συστήματος χωρίς φυγόκεντρες τάσεις, χωρίς επαναφορά σε σχήματα τοπικού ή τοπικιστικού ενδιαφέροντος ή περιοχές που λειτουργούν πέρα των πλαισίων του περιφερειακού συμβουλίου. Αναφέρομαι στο κεντρικό σχεδιασμό, που με τη λειτουργία των οργάνων αυτών, την επιλογή των προσώπων, θα έχουμε μη αυτοδιοικητική εμφάνιση και ουσία και δημοκρατίας έκφρασης που απαιτείται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και την πιο πλατιά κοινωνική συμμετοχή.

Ένα δεύτερο θέμα είναι το μέγα ζήτημα των αρμοδιοτήτων. Εμείς είχαμε βάλει πυρήνα αυτής της εξέλιξης την παραμονή τουλάχιστον του Διοικητικού Κέντρου που λέγεται Νομαρχία. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σημερινής διοικητικής διαίρεσης σε νομαρχιακό επίπεδο στους Δήμους, για τους οποίους και των πλέον ισχυρών, αλλά και πολλώ δε μάλλον, των πλέον ανίσχυρων, το βάρος και οι οργανωτικές ατέλειες θα είναι μεγάλες και η αποτελεσματικότητα μειωμένη.

Τρίτον είναι οι οικονομικοί πόροι, το κείμενο- προσχέδιο νόμου δεν εκφράζεται ως νομοσχέδιο στο συγκεκριμένο θεματικό πεδίο ως όφειλε. Ομιλεί σαν να είναι μια μελετητική πρόταση ,ενώ εμείς έχουμε καταθέσει μελέτη, που έχουμε συντάξει μέσω του ΙΤΑ, αλλά και αποφάσεις μέσα από τα συνέδριά μας. Ελπίζουμε σύντομα αυτή η εκκρεμότητα να λυθεί επιμένοντας στο ύψος και το εύρος της συγκρότησης των πόρων της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης σε επίπεδα που να μπορέσει να λειτουργήσει, να είναι αποτελεσματική και να εφαρμόσει τις αρμοδιότητες τις οποίες έχει και πρέπει να έχει. Ακόμα, πρέπει να προβλεφθεί η ενδεχόμενη αναπλήρωση των πόρων που δεν θα δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας του θεσμού αυτοτέλως, αλλά και επαρκώς, για να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας.

Τέταρτο είναι το ζήτημα του στελεχιακού δυναμικού. Τα στελέχη για να αποδώσουν πρέπει να ξέρουν ξεκάθαρα το πλαίσιο για να ενταχθούν στο νέο θεσμό. Η περίοδος εφαρμογής πρέπει να διακρίνεται για τη δυναμική και την αποτελεσματικότητά της. Είχαμε ζητήσει για αυτό χάρτα των υπερετούντων, αξιοποίησή τους, ξεκαθάρισμα των μισθολογικών και βαθμολογικών τους εξελίξεων και του κώδικα λειτουργίας του όλου πλαισίου των υπηρετούντων. Τέλος, να υπάρξει εξομοίωση και εξορθολογισμός, όλων αυτών που διέπει το σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων. Εμείς θα καταβάλλουμε προσπάθεια να διορθώσουμε αυτή την υπόθεση. Ξεκίνησε από τον αγώνα των αυτοδιοικητικών α’ και β’ βαθμού η μεταρρύθμιση και η νέα αρχιτεκτονική.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην αναγκαιότητά της, όμως σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν, αυτά τα οποία τα συνέδριά μας έχουν προτείνει, όχι προσηλωμένοι σε μια νοοτροπία τυπολατρική, αλλά προκύπτουσα και από την άποψη των επιστημόνων και την εμπειρία των υπηρετούντων. Θεωρούμε ότι πρέπει να προκύψει η συνισταμένη εκείνη που θα δώσει τις αποδόσεις που απαιτούνται.
Αν δεν γίνουν αποδεκτά αυτά, και δεν έχουν τελεσιγραφικό χαρακτήρα, εμείς ευθέως καταθέτουμε ότι θα την πολεμήσουμε και θα συμπαραταχθούμε, με το στελεχιακό μας δυναμικό, σε αυτή την υπόθεση. Θεωρούμε ότι η διαβούλευση αυτή πρέπει να γίνει σε υψηλό επίπεδο με διάθεση ώστε να γίνουν σεβαστές οι απόψεις που έχουν κατατεθεί, διότι έτσι θα προκύψει το αποτέλεσμα που είχαμε οραματιστεί.»

Ολόκληρο το κείμενο παρατηρήσεων σχετικά με το μη οριστικοποιημένο σχέδιο "Καλλικράτης" μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.