Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

«Σταθερή αξία» τα αγροτικά προϊόντα

Οι προβλέψεις για το ποια εμπορεύματα θα χαρίσουν φέτος στους επενδυτές τις υψηλότερες αποδόσεις δεν είναι εύκολες όσο επιμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τους ρυθμούς ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Εάν επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια για την οικονομία, τότε την παράσταση φέτος θα κλέψουν βασικά και πολύτιμα μέταλλα. Υπάρχει όμως, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές στο Reuters, και μια πιο «σταθερή αξία», η οποία δεν είναι άλλη από τα αγροτικά προϊόντα.
Οσοι διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν σε ταχεία ανάκαμψη της μεταποιητικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας επιλέγουν το χαλκό. Πρόκειται για το μέταλλο το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο στις κατασκευές, αλλά και σε μεγάλο βαθμό και στα ενεργειακά project.
Ο χαλκός ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της περυσινής χρονιάς, αλλά και συνολικά της προηγούμενης δεκαετίας, κατά την οποία...

ενισχύθηκε περισσότερο από 265%. Πολλοί πιστεύουν ότι και φέτος θα εμφανίσει εντυπωσιακά κέρδη.
Τα προηγούμενα χρόνια το ράλι του χαλκού τροφοδοτούσε η ταχύτατη ανάπτυξη της Κίνας -της μεγαλύτερης καταναλώτριας πρώτων υλών στον κόσμο. Πρόκειται για μια χώρα που καταναλώνει το 30% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού και το 10% του αργού πετρελαίου. Ο ασιατικός δράκος εξακολουθεί να «τρέχει» με υψηλότατους ρυθμούς.

Είναι όμως αυτό αρκετό; Ορισμένοι αναλυτές απαντούν αρνητικά. Τονίζουν ότι ο χαλκός δεν μπορεί να παραμείνει σε τροχιά ταχείας ανόδου, παρά μόνο εάν έχουμε σαφείς ενδείξεις για ανάκαμψη με δυναμική και διάρκεια και στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Κίνας. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί το καταστροφικό σενάριο της «διπλής βουτιάς», δηλαδή της επιστροφής των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών στην ύφεση, ο χαλκός δύσκολα θα φέρει κέρδη.

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται στην πλειονότητά τους οι αναλυτές για την πλατίνα. Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται για την κατασκευή καταλυτών σε μηχανές αυτοκινήτων, που βοηθούν στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η ζήτησή του είναι ιδιαίτερα ισχυρή χάρη στη στροφή των περισσότερων αυτοκινητοβιομηχανιών στην «πράσινη» τεχνολογία.

Επιπλέον, καθώς το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πλατίνας προέρχεται από μια μόνο χώρα, τη Νότιο Αφρική, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για προβλήματα στην προφορά, που θα έστελναν τις τιμές στα ύψη.

Επιλεκτικές επενδύσεις σε αγροτικά προϊόντα μπορούν επίσης να αποφέρουν μεγάλα κέρδη, εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς, όπως εξηγούν, ακόμη και σε περίπτωση μετριοπαθών ή και ασθενών ρυθμών ανάκαμψης η κατανάλωσή τους θα αυξηθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της ζάχαρης, στην άνοδο των τιμών συμβάλλει και η στενότητα προσφοράς.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.