Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Τα σκουπίδια δεν είναι για… πέταμα

Άρθρο παρέμβαση για τα σκουπίδια κάνει η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας Κα Νάντια Γιαννακοπούλου υποστηρίζοντας ότι τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα.

Η Ελλάδα έχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτές αφορούν τη μη συμμόρφωσή της με τις κοινοτικές οδηγίες για τις παράνομες χωματερές που διατηρεί, την ανεξέλεγκτη λειτουργία των εγκαταστάσεων κατεργασίας κ.α. Ωστόσο, επικρατεί ακόμη χειρότερη κατάσταση στον τομέα των βιομηχανικών τοξικών αποβλήτων, λόγω παντελούς έλλειψης ελέγχων, με σοβαρές .........

επιπτώσεις, κυρίως, στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Η παράκτια και η υπαίθρια ρύπανση με κάθε είδους απόβλητα, από σακκούλες μέχρι ελαστικά, αλλά και η θέα των διάσπαρτων σκουπιδότοπων δημιουργούν τη ζοφερή εικόνα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στη χώρα μας.

Σπουδαία, ωστόσο, θέματα που αναφέρονται στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα και έχει προκύψει ανάγκη άμεσης λύσης τους, παραμένουν σε εκκρεμότητα σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως:
Α) Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή ταφής των βιοαποδομήσιμων υλικών, σύμφωνα με τον στόχο για τα έτη μέχρι 2010, μέχρι 2013 και μέχρι το 2020.
Β) Η αξιοποίηση χρήσιμων πρώτων υλών από τα απορρίμματα με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίησή τους και η αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου κατά τη διαδικασία αποδόμησης των απορριμμάτων
Γ) Η παραγωγή δευτερογενών χρήσιμων υλικών από τα απορρίμματα

Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις που καθορίζουν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί προκειμένου να αποφευχθούν συγκρουσιακές καταστάσεις μελλοντικά.
Στην Ελλάδα σήμερα, η διάθεση σε ΧΥΤΑ και παράνομες χωματερές ήταν και είναι ο κυρίαρχος τρόπος διαχείρισης των στέρεων αποβλήτων. Το πρόβλημα παραμένει, καθώς η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων έχει περιοριστεί αλλά, χωρίς ορατές εναλλακτικές λύσεις. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, 320 παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Ο πραγματικός αριθμός όμως, εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος, καθώς ελλείψει υποδομών, το κλείσιμο μιας χωματερής συνήθως συνοδεύεται από τη σιωπηλή δημιουργία μιας νέας, κάπου εκεί δίπλα…

Οι κοινοτικές οδηγίες με τις δεσμευτικές προθεσμίες ως προς τα απόβλητα συσκευασιών και τη μη αποδοχή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, καθιστούν απολύτως αναγκαία τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου επιδιώκοντας την μείωση των σκουπιδιών στην πηγή, την επαναχρησιμοποίησή τους, την ανακύκλωση και επαναδημιουργία υλικών, την ανάκτηση ενέργειας με βιολογική ή θερμική επεξεργασία και την ελαχιστοποίηση της ταφής.
Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων είναι η ενημέρωση και εμπλοκή των πολιτών στην διαχείριση με σκοπό τη μείωση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την επανάχρηση των απορριμμάτων. Η Ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι ο δρόμος αυτός είναι εφικτός. Σε κάθε περίπτωση, όμως, απαιτείται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σταθερή πολιτική βούληση, η οποία θα έρθει σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα σκουπίδια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Και, επιτέλους, να χρησιμοποιηθούν και στη χώρα μας οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις ανεπτυγμένες χώρες.

Εργασίες συντήρησης στη σήραγγα Αρτεμισίου

Εργασίες συντήρησης έχουν προγραμματιστεί από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης στη σήραγγα Αρτεμισίου, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης.

Λόγω των εργασιών από τις 2:30 μέχρι τις 3:30 τη νύχτα θα διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων στο ρεύμα από Τρίπολη προς Κόρινθο και ......

από τις 3:30 μέχρι τις 4:30 στο ρεύμα από Κόρινθο προς Τρίπολη.

Κάθε μισή ώρα θα σταματούν για 5 λεπτά οι εργασίες για να διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων.

“Αυτοκρατορικά” ποσοστά Σαμαρά στην Μεσσηνία

Κάντε κλικ στον πίνακα για μεγαλύτερο μέγεθος
Το “αυτοκρατορικό” ποσοστό 93,04% που συγκέντρωσε ο Αντώνης Σαμαράς στη Μεσσηνία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση και οδήγησε το Μεσσήνιο υποψήφιο στη νίκη. Ο κ. Σαμαράς έλαβε στη Μεσσηνία 29.315 ψήφους περισσότερες από την Ντόρα Μπακογιάννη. Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς έλαβε 31.172 ψήφους, η κ. Μπακογιάννη 1.857 και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 366. Στην Καλαμάτα ψήφισαν...

11.441 μέλη της Νέας Δημοκρατίας και έλαβαν ο κ. Σαμαράς 10.425 ψήφους (ποσοστό 91,8%), η κ. Μπακογιάννη 691 (6%) και ο κ. Ψωμιάδης 134 (1,1%). Στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο ο κ. Σαμαράς συγκέντρωσε των 97,5% των ψήφων.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



Δ' Εθνική: Υποβιβάζονται 5 ομάδες σύμφωνα με την προκήρυξη.

Πέντε (5) ομάδες θα πέσουν κατηγορία απο τον 6ο όμιλο της Δ' Εθνικής με βάση την σχετική απόφαση της επιτροπής πρωταθλήματος της Δ' Εθνικής Κατηγορίας.

Στον 6ο όμιλο στον οποίο αγωνίζονται οι 5 ομάδες της Μεσσηνίας, στην κατηγορία θα παραμείνουν αυτές που θα καταλάβουν την θέση από 2 έως ......

και 11.

Οσες ομάδες τερματίσουν απο την 12η θέση και κάτω θα υποβιβαστούν στην Α' Τοπική κατηγορίας του νομού που ανήκουν.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η αποπεράτωση του νέου Λυκείου Φιλιατρών

Υπογράφηκαν σήμερα Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, από το Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Δράκο και το Δήμαρχο Φιλιατρών κο Άλκη Ξύγκα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία του φακέλου του έργου: «Αποπεράτωση κατασκευής Λυκείου Φιλιατρών» προϋπολογισμού 2.450.000 €, προκειμένου να προταθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ.



ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Β ΕΛΜΕ

Η οικονομική κρίση απόρροια των διεθνών συνθηκών αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής της απελθούσας κυβέρνησης ,
κύριες και κύριοι συνάδελφοι
απειλεί και μας , που είμαστε από τους χαμηλότερα αμειβόμενους ,ανάλογα με τα προσόντα μας δημόσιοι υπάλληλοι, και που απεναντίας η αναβάθμιση του μισθολογίου μας είναι μονόδρομος.
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε μεγάλες κρίσεις γίνονται και μεγάλες αλλαγές
Πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση μάχης για να .........

μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας.
Δεν ταυτιζόμαστε με καμιά διοίκηση ,συντάσσουμε τα αιτήματα μας ως απαίτηση του συνόλου των εκπαιδευτικών και τα προωθούμε .
Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί έμενα ως συνδικαλιστή αλλά και την παράταξη της ΠΑΣΚ είναι το θέμα της των καθηγητών της «διάθεσης» του ΠΥΣΔΕ ,ένα θέμα που πήρε τεράστιες διαστάσεις την τελευταία πενταετία .

Στο νομό μας σε περίπου 300 συναδέλφους, που έχουν μετατεθεί η διοριστεί εδώ ,δεν έχει δοθεί οργανική θέση ,με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι αυτοί να βρίσκονται σε πολιτική ομηρία για την κάθε φετινή εργασία τους αλλά και σε αβεβαιότητα για το αύριο
Όχι κύριοι συνάδελφοι εμείς δεν ανεχόμαστε αυτό το φαινόμενο ,θα δώσουμε μάχη με την αυριανή διοίκηση να αλλάξει αυτή η κατάσταση ,να δοθούν οργανικές θέσεις σε όμορα σχολεία ,δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν κεκτημένα με αγώνα .

Η οργανική θέση δίνει το δικαίωμα της ασφάλειας της εργασίας στον εκπαιδευτικό ,και για την δημιουργία οικογένειας ,για τον νέο εκπαιδευτικό.
Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο δημοκρατικό ανοιχτό στην κοινωνία με συμμετοχή εκπαιδευτικών γονέων και κηδεμόνων.
Η ΠΑΣΚ προτείνει οι αποσπάσεις σε γραφεία ,ύστερα από αίτηση των εκπαιδευτικών να μη συνοδεύεται με τα μόρια της οργανικής θέσης
Οι διορισμοί των καθηγητών να γίνονται μέσα από αξιοκρατικό τρόπο, χωρίς αδιαφάνεια, να διοριστούν όλοι οι αναπληρωτές του ενιαίου πινάκα και να πριμοδοτούνται για το διορισμό τους οι ωρομίσθιοι.

Αυτές είναι οι αξίες για τις οποίες είμαι στην πρώτη γραμμή με πνεύμα αγωνιστικής διεκδίκησης και με ουσιαστική παρέμβαση όποτε χρειάστηκε και θα χρειαστεί.

Γιάννης Σάκκουλας
Υποψήφιος με την ΠΑΣΚ για το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας


Ανακύκλωση μπαταριών

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη.

Καθημερινά χρησιμοποιούμε χιλιάδες ηλεκτρονικές συσκευές όπως CD Players, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα, laptops κλπ των οποίων η λειτουργία απαιτεί μπαταρίες. Τι γίνεται όμως όταν οι μπαταρίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται πλέον και πως μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε τις αχρησιμοποίητες μπαταρίες;

Οι απαντήσεις στην συνέχεια.

Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή των ...........

μεγάλων επιτευγμάτων της τεχνολογίας. Όμως οι ανάγκες σε πρώτες ύλες διαρκώς αυξάνονται και ο κίνδυνος για την καταστροφή του περιβάλλοντος διαρκώς μεγαλώνει. Αρκετά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται καθημερινά είναι συστατικά του φλοιού της γης και όχι συνθετικά παρασκευασμένες χημικές ουσίες και για τον λόγο αυτό δεν διασπώνται. Οι ζωντανοί οργανισμοί τα απορροφούν με το νερό, με τον αέρα και την τροφή και δύσκολα μπορούν να τα αποβάλλουν. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βιοσυσσωρευση, και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους περιβαλλοντολόγους. Αρκετές δηλητηριάσεις έχουν κατά καιρούς καταγραφεί σε διάφορες χώρες στο παρελθόν με αιτία τα βαρέα μέταλλα και κάποια από αυτά όπως το κάδμιο που θεωρούνται καρκινογόνα. Η εξόρυξη των βαρέων μέταλλων από τον φλοιό της γης θα συνεχίζεται για την κατασκευή όχι μόνο μπαταριών αλλά και πολλών άλλων προϊόντων. Γι αυτό το λόγο η ανακύκλωση των μπαταριών καθώς και άλλων υλικών κρίνεται απαραίτητη. Η ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στο φυσικό και οικονομικό κύκλο με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών η άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων. Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους. Δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η ανακύκλωση μπαταριών γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ (χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) την εξοικονόμηση πρώτων υλών την εξοικονόμηση ενέργειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τη συνεισφορά στον πολιτισμό, εφόσον η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού.

Τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες μπορείτε να τις ανακυκλώσετε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, από όπου οι μπαταρίες συλλέγονται για να ανακυκλωθούν. Έτσι προστατεύετε το νερό και το έδαφος από επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ουσίες.

Μπορείτε να ανακυκλώσετε όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μιας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζομενες).

Οι μπαταρίες που ανακυκλώνονται στέλνονται σε εργαστήρια στην Ευρώπη που δέχονται μπαταρίες για ανακύκλωση, αφού προς το παρόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιου είδους εργοστάσιο.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η εταιρεία ΑΦΗΣ (από τα αρχικά ανακύκλωση φορητών ηλεκτρικών στηλών)η οποία ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχειρίσεις φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών, ενώ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εισφορών που διαθέτουν οι εισαγωγείς μπαταριών, προκείμενου να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι της ανακύκλωσης. Η εταιρεία αυτή είναι ο εγκεκριμένος φορέας που έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανακύκλωση των φορητών μπαταριών στη χώρα μας καθώς διατίθενται από την ΑΦΗΣ ειδικοί κάδοι για τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες.

Στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συμμετέχουν επίσης οι εισαγωγείς μπαταριών, συνεισφέροντας ένα ποσό για κάθε μπαταρία που διαθέτουν στην ελληνική αγορά. Η συνεισφορά τους αυτή καλύπτει τα έξοδα που απαιτούνται για τη συλλογή τη μεταφορά και την ανακύκλωση των μπαταριών, καθώς και το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έλληνα πολίτη. Συμμετέχουν ακόμη 3,300 δήμοι και δημόσιοι φορείς πάνω από 5.700 σχολεία και αλυσίδες σουπερμαρκετ. Έχουν τοποθετηθεί ακόμη 4.100 κάδοι ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ σε εμπορικά καταστήματα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας Γερμανός, ΝΟΚΙΑ ΟΤΕ, ΤΙΜ Vodafone καθώς και πάνω από 2.600 επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία πήραμε από το περιοδικό New technology- on line μηνιαίο περιοδικό νέας τεχνολογίας.

Υπάρχουν δυο είδη μπαταριών οι πρωτογενείς και οι δευτερογενείς. Οι πρωτογενείς μπαταρίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ηλεκτρικές συσκευές σε φωτογραφικό εξοπλισμό, στα ρολόγια στους υπολογιστές και σε πολλές άλλες καθημερινές χρήσεις. Οι περισσότερες πρωτογενείς μπαταρίες είναι κυλινδρικές επίπεδες η κομβιοσχημες (κουμπιά) με χωρητικότητες κάτω από 20 Ah. Συνήθως είναι οικιακής χρήσης σε αντίθεση με τις δευτερογενείς που είναι συνήθως βιομηχανικής χρήσης. Οι κυριότεροι τύποι πρωτογενών μπαταριών είναι οι

Ψευδαργύρου- άνθρακα. Οι γνωστές σε όλους απλές μπαταρίες. Για τις απλούστερες χρήσεις και με την μικρότερη διάρκεια ζωής.

Ψευδαργύρου-χλωριδίου. Με λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Χρησιμοποιούνται εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ενέργεια.

Αλκαλικές Μαγγανίου με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα δυο προηγούμενα είδη. Είναι μάλιστα και φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Αργύρου. Συνήθως είναι κομβιοσχημες περιέχουν οξείδιο του αργύρου και χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρολόγια.

Λιθιου. Μεγάλης διάρκειας ζωής περιέχουν μεταλλικό λιθιο και χρησιμοποιούνται ευρέως στον κινηματογραφικό εξοπλισμό και στα κινητά τηλέφωνα.

Ψευδαργύρου-αέρα. Επίσης κομβισχημες έχουν την καινοτομία ότι αντί θετικού πόλου χρησιμοποιείται το ατμοσφαιρικό οξυγόνο.

Υδραργύρου. Με οξείδιο του υδραργύρου. Χρησιμοποιείται κυρίως σε ιατρικές συσκευές, όπως ακουστικά βαρηκοΐας. Δυστυχώς ο υδράργυρος που περιέχουν είναι επικίνδυνος για το περιβάλλον.

Οι δευτερογενείς μπαταρίες επαναφορτίζονται ηλεκτρικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού. Χωρίζονται σε τρία βασικά συστήματα.

Επαναφορτιζομενο σύστημα νικελίου-καδμίου που είναι οι πρώτες επαναφορτιζομενες μπαταρίες που φτιάχτηκαν ποτέ.

Χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά εργαλεία φορητά τηλέφωνα φορητούς υπολογιστές παιχνίδια κλπ με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Δυστυχώς το κάδμιο είναι βλαβερό, ενώ γίνονται προσπάθειες να απομακρυνθεί αυτό το είδος μπαταρίας από την αγορά και όπου είναι δυνατόν να αντικατασταθεί.

Επαναφορτιζομενο σύστημα μολύβδου

Η ανακάλυψη τους έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αφού οι περισσότερες μπαταρίες αυτοκίνητων ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Ο μόλυβδος είναι και αυτός επικίνδυνος για το περιβάλλον, γι αυτό γίνεται ήδη προσπάθεια να συλλέγονται οι άδειες μπαταρίες από τα συνεργεία αυτοκίνητων και να στέλνονται για ανακύκλωση.

Σύστημα νικελίου μετάλλου υδριδίου. Αυτές είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις νικελίου -καδμίου τις οποίες τείνουν να αντικαταστήσουν.
Ο κύκλος ζωής

Κάθε μπαταρία έχει ένα κύκλο ζωής. Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει η πεταχτεί στα σκουπίδια ο κύκλος ζωής διακόπτεται, χάνοντας έτσι πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπαταρίας μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου.

Αντίθετα, ρίχνοντας την άδεια μπαταρία στους ειδικούς κάδους συλλογής ο κύκλος ζωής της μπαταρίας συνεχίζεται, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να καταλήξουν στην παραγωγή νέων μπαταριών η άλλων προϊόντων.

Αντ. Σαμαράς: Σε άλλα θα είμαστε μαζί και σε άλλα απέναντι

«Σε άλλα θα είμαστε μαζί και σε άλλα απέναντι», δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως εξήγησε, «μαζί θα είμαστε, γιατί υπηρετούμε την ίδια κοινωνία και έχουμε τους ίδιους στόχους, δηλαδή την ευημερία του ελληνικού λαού», ενώ «απέναντι θα είμαστε γιατί υπηρετούμε μια διαφορετική ιδεολογία, και γιατί αυτό ...........

επιβάλλεται και αρμόζει -άλλωστε- στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Όπως επιβάλλουν οι θεσμοί του πολιτεύματος, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, γενικά σε πρώτη φάση, για τα προβλήματα που υπάρχουν και ιδιαίτερα του χώρου της οικονομίας», ανέφερε επίσης ο κ. Σαμαράς. Χαρακτήρισε δε τη συνάντηση «γόνιμη» και «επιβαλλόμενη».

Κληθείς δε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι δύο τους υπήρξαν συμφοιτητές και συγκάτοικοι, επεσήμανε ότι «το να είσαι φίλος με κάποιον, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είσαι πολιτικά αντίπαλος. Και -πιστέψτε με- όταν χρειάζεται να είμαστε πολιτικά αντίπαλοι, ως Ν.Δ. θα είμαστε πολύ σκληρά απέναντι».

Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στον κ. Σαμαρά «τα καλύτερα και για την πατρίδα, γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και τόνισε ότι «χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη διαδικασία που ακολουθήσατε».

«Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία και στα εθνικά θέματα, γιατί έχουν διογκωθεί τα προβλήματα και χρειάζεται διάλογος και συναίνεση» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι «ο δικός μας συνταγματικός ρόλος μας υποχρεώνει να έχουμε αυτές τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της κυβέρνησης».

«Ανάλογα τα θέματα, είμαστε πότε μαζί και πότε απέναντι. Μαζί γιατί υπηρετούμε την ίδια κοινωνία, απέναντι γιατί υπηρετούμε διαφορετικές ιδεολογίες. Και αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

Υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα

Υψηλός είναι ο αριθμός των διαγνώσεων του ιού του ΑIDS στην Ελλάδα το δεκάμηνο του 2009, ωστόσο αναμένεται να είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του 2008. Το ΕΚΕΠΥ υπογραμμίζει ότι δεν δικαιολογείται εφησυχασμός καθώς από τον ιό HIV πλήττεται κυρίως το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα 24-44 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία για την HIV λοίμωξη κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2009:

• Ο αριθμός δηλώσεων νέων ΗΙV διαγνώσεων ανέρχεται σε 462, από τις οποίες 49 (10,6%) αφορούν κρούσματα AIDS (νοσούντες).

• Η επιδημία προσβάλλει κυρίως άνδρες (83,3%) και είναι επικεντρωμένη στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Η μετάδοση στον ετεροφυλόφιλο πληθυσμό έρχεται ........

σε δεύτερη θέση.

• Συνολικά, η πλειονότητα των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων ήταν ηλικίας 25-44 ετών. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα, στους άνδρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών και στις γυναίκες η ομάδα μεταξύ 25 και 29 ετών.

• Διαγνώσθηκαν 73 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων ΑIDS, εκ των οποίων οι 57 (78,1%) ήταν άνδρες και οι 16 (21,9%) γυναίκες.

• Χαμηλός παραμένει ο αριθμός χρηστών ουσιών με HIV.

• O συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας έως τις 31.10.2009 (περιλαμβανομένων και των κρουσμάτων AIDS) ανέρχονται σε 9.798, με τους άνδρες να υπερισχύουν από πλευράς ποσοστού (80,4%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 παρατηρήθηκε ο δεύτερος, μετά από το 1998, υψηλότερος αριθμός νέων διαγνώσεων ΗIV λοίμωξης (51,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Για το 2009 δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων, εκτιμάται όμως ότι ο συνολικός αριθμός νέων μολύνσεων που θα δηλωθούν τελικά θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, αλλά ενδεχομένως όχι μεγαλύτερα σε σχέση με το 2008.

Πανευρωπαϊκοί τηλεφωνικοί αριθμοί ανάγκης

Δύο νέους πανευρωπαϊκούς αριθμούς για θύματα εγκληματικών πράξεων και για μη επείγοντα ιατρικά περιστατικά δέσμευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας από τα κρατη μέλη να διασφαλίσουν ότι θα τεθούν σε ισχυ πριν από τις 15 Απριλίου 2010.

Ο αριθμός 116006 απευθύνεται σε θύματα εγκληματικών ενεργειών, παρέχοντας τους πληροφορίες για τα δικαιώματά τους και πώς να τα χρησιμοποιήσουν, προσφέροντας ψυχολογική στήριξη και παραπέμποντας τα θύματα σε αρμόδιους φορείς.

Ως κεντρικό σημείο πρόσβασης, ο .............

αριθμός θα παρέχει πληροφορίες για τις τοπικές αστυνομικές αρχές και τις διαδικασίες της ποινικής δικαιοσύνης, για τις δυνατότητες αποζημίωσης και για ασφαλιστικά θέματα, καθώς και για άλλες πηγές βοήθειας για τα θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη χωρίς να απειλείται η ζωή, η υπηρεσία κλήσεων για μη επείγουσα ιατρική βοήθεια (116117) θα κατευθύνει τους καλούντες σε υπηρεσίες παροχής ιατρικής βοήθειας, ιδίως εκτός των κανονικών ωρών εργασίας, τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες. Στόχος είναι να συνδεθεί ο καλών με έμπειρο χειριστή ή με ειδικευμένο ιατρό που θα μπορεί να παράσχει ιατρική βοήθεια ή συμβουλές τηλεφωνικά, ιδίως όταν είναι απρόσιτη η συνήθης πηγή ιατρικής βοήθειας του καλούντος.

Το 116000 για την ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για αγνοούμενα παιδιά, το 116111 για την τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας για παιδιά και το 116123 για την τηλεφωνική γραμμή παροχής ψυχολογικής στήριξης ( IP/09/276).

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 1ης Δεκεμβρίου 2009

Ele1.jpg (686 KB) 8arr01.jpg (253 KB) Foni1.jpg (192 KB)