Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Προστατέψτε το κινητό σας από κάθε κίνδυνο.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο τη σημασία του κινητού σήμερα στη ζωή μας, αλλά και το πόσο πολύ βασιζόμαστε όλοι σήμερα σε αυτό για την επικοινωνία, την ενημέρωση αλλά και τη ψυχαγωγία μας, η ασφάλεια και η προστασία του από κάθε είδους κίνδυνο αποτελεί σημαντικό θέμα για κάθε χρήστη. Άλλωστε, όπως όλα τα πολύτιμα αντικείμενα στη ζωή μας, ένα κινητό που κλέβεται η λόγω βλάβης σταματά να λειτουργεί, μπορεί να αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη για τον καθένα, πόσο μάλλον για ένα λάτρη της κινητής επικοινωνίας, που έχει μάθει να ζει με αυτό και σίγουρα θα τον επηρεάσει η απώλεια του.

Αυτά που ακολουθούν υπόσχονται να σας ενημερώσουν για τους τρόπους με τους οποίους ..........

μπορείτε να προφυλάξετε την αγαπημένη σας συσκευή τόσο σε περίπτωση κλοπής όσο και από κάθε άλλου είδους εισβολής όπως ιούς για παράδειγμα, οι οποίοι μπορούν να του προξενήσουν σημαντική βλάβη η να το καταστρέψουν οριστικά. Αν ανήκετε λοιπόν στην κατηγορία των χρηστών που η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του κινητού με κάθε διαθέσιμο τρόπο παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα τους τότε τα ακόλουθα θα σας φανούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Μια ματιά στις στατιστικές των τελευταίων ετών παγκοσμίως σε ότι αφορά τις κλοπές κινητών τηλεφώνων σε ανεπτυγμένες χώρες είναι αρκετή για να αποδείξει ότι οι πανάκριβες συσκευές μας διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο καθημερινά, έστω και αν αυτό δεν γίνεται ευρέως γνωστό. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, πάνω από δυο εκατομμύρια συσκευές κλάπηκαν μέσα στο 2006, η αν προτιμάτε, ένα κινητό έκανε φτερά από τη τσέπη του κατόχου του κάθε 12 δευτερόλεπτα. Ομοίως στη μακρινή Αυστραλία, ο αριθμός αγγίζει τις 200.000 συσκευές ετησίως, ενώ ακόμα και στην ιδιαίτερα αυστηρή (σε νόμους αλλά και νοοτροπία) Σιγκαπούρη, ένα κινητό κλέβεται κάθε 3 λεπτά αποδεικνύοντας ότι το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ακόμα και σε κοινωνίες υψηλής τεχνολογίας αλλά και αντίστοιχης αντίληψης. Βέβαια, δεν κλέβονται όλα τα κινητά από αυτά που προαναφέραμε, αφού μια αντίστοιχη έρευνα που έγινε το 2006 απέδειξε ότι περίπου 13.200 συσκευές χάνονται απλά, όταν οι χρήστες τους τις ξεχνούν στο ταξί, στο σούπερ μαρκετ, την αγορά κλπ και δεν έχουν στη συνέχεια τρόπο να τις ξαναβρούν.

Οι διάφοροι τηλεπικοινωνιακοί παροχοι παρότι τους γνωστοποιούνται οι κλεμμένες συσκευές δίνοντας το IMEI τους οι κάτοχοι, και παρότι γνωρίζουν ποιος χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη συσκευή παρόλα αυτά δεν γνωστοποιεί στοιχεία.

Επίσης οι τηλεπικοινωνιακοί παροχοι δεν έχουν καταφέρει να συνεργαστούν στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής βάσης δεδομένων που θα συντελούσε τα μέγιστα στην προστασία του καταναλωτή.

Αφού λοιπόν οι τηλεπικοινωνιακοί παροχοι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να προστατέψουν τις συσκευές μας, τότε θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να το επιτύχουμε. Για αρχή λοιπόν καλό είναι να προσέχουμε πάντα τη συσκευή μας έχοντας συχνά το βλέμμα μας επάνω της αποφεύγοντας να την αφήνουμε στο ταξί, το κάθισμα του αυτοκίνητου η σε δημόσια μέρη, ενώ θα πρέπει να μην προκαλούμε με τη χρήση της επιλέγοντας συχνά το σιωπηλό προφίλ η τη δόνηση, για τις περιπτώσεις που βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους και περιμένουμε κάποια κλήση η μήνυμα.

Τα περισσότερα μοντέλα σήμερα διαθέτουν λειτουργίες κλειδώματος πληκτρολογίου η κλειδώματος συσκευής με κωδικό που μόνο ο χρήστης μπορεί να γνωρίζει, ενώ ιδιαίτερη απήχηση φαίνεται πως έχει τους τελευταίους μήνες η επιλογή κλειδώματος των συσκευών με βάση τη κάρτα SIM του χρήστη. Την πολύ χρήσιμη δυνατότητα τα νεώτερης τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα ταυτίζοντας ισόβια (αν το επιθυμείτε)κινητό και χρήστη μέσω της κάρτας SIM του τελευταίου.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα βρίσκεται συνήθως στο μενού <Ασφάλεια> κάθε συμβατής συσκευής και με τη βοήθεια της ο χρήστης κλειδώνει το κινητό του με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί μόνο με τη συγκεκριμένη κάρτα SIM που είχε τοποθετημένη, όταν ενεργοποιήθηκε η λειτουργία.

Με αυτό το τρόπο αν η συσκευή κλαπεί και ο επίδοξος ληστής επιχειρήσει να αφαίρεση την κάρτα SIM που περιέχει για να το χρησιμοποιήσει με κάποια άλλη, τότε μετά την επόμενη επανεκκίνηση της συσκευής τότε αυτή θα παραμείνει κλειδωμένη και θα λειτουργήσει μόνο με την κάρτα SIM που είχε αρχικά. Για να έχει όμως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη λειτουργία, ο χρήστης πρέπει να έχει ενεργοποιήσει την ασφάλεια PIN της κάρτας του και να γνωρίζει φυσικά τον κωδικό του, χωρίς αυτός να έχει διαρρεύσει σε άλλα πρόσωπα φιλικά η μη. Η συγκεκριμένη λειτουργία φαίνεται πως τους τελευταίους μήνες έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, αφού με τη χρήση της η συσκευή είναι πρακτικά άχρηστη για κάθε άλλον εκτός από τον ιδιοκτήτη της. Με αυτό το τρόπο πολλά κλεμμένα κινητά έχουν βρεθεί αρκετές φορές πεταμένα λίγα μέτρα από εκεί που εκλάπησαν, από τον απογοητευμένο ληστή που απέτυχε να το θέσει σε λειτουργία. Αν και εδώ που τα λέμε υπάρχουν καταστήματα που με 15-20 ευρω σου ξεκλειδώνουν περίφημα τη συσκευή.

Ακόμα και αν λάβετε τα μέτρα που προαναφέραμε, είναι δυνατό να κλαπεί τελικά η πολυτελής συσκευή σας, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα σε εσάς αλλά και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αν αυτό τελικά συμβεί, καλό θα είναι να προετοιμάζεστε για κάθε είδους ταλαιπωρία, εκτός βέβαια αυτής που θα πρόκυψη από την απώλεια της συσκευής που πληρώσατε, αφού με κάθε κλοπή κινητού τίθεται υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων αλλά και του πορτοφολιού σας με τον κάθε επίδοξο ληστή να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στον τηλεφωνικό σας αριθμό φουσκώνοντας το λογαριασμό σας με κλήσεις για όση περισσότερο ώρα μπορεί. Αν και από προσωπική πείρα σας λέω ότι αυτοί που θα κλέψουν το τηλέφωνο θα αποφύγουν να πραγματοποιήσουν κλήσεις με την συγκεκριμένη κάρτα SIM. Όταν αντιληφθείτε επομένως, ότι χάσατε τη συσκευή σας και πολύ περισσότερο ότι σας την κλέψανε, επιβάλλεται να επικοινωνήσετε με το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών του τηλεπικοινωνιακού παρόχου σας για να τους ενημερώσετε για την κλοπή. Ειδικά αν είστε κάτοχος σύνδεσης με συμβόλαιο, θα πρέπει να ζητήσετε την άμεση διακοπή της λειτουργίας της σύνδεσης για να εξασφαλίσετε ότι ο επίδοξος κλέφτης δεν θα χρεώσει το λογαριασμό σας, εάν όμως πρόκειται για σύνδεση με καρτοσυμβολαιο τότε απλά..ξεχάστε το. Η διαδικασία ενημέρωσης του κέντρου εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας κινητής στην οποία είστε συνδρομητής δεν διαρκεί συνήθως μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφού ενημερώσετε τον υπεύθυνο για την κλοπή της συσκευής σας θα πρέπει να αναφέρετε τα προσωπικά σας δεδομένα για εξακρίβωση των στοιχείων σας με τα αντίστοιχα που έχουν αποθηκεύσει για εσάς την ημέρα που ενεργοποιήσατε το λογαριασμό και αν όλα συμφωνούν, απενεργοποιούν μέσω του δικτύου την κάρτα SIM που βρίσκεται τοποθετημένη στο κλεμμένο κινητό, γλιτώνοντας σας από αρκετούς πονοκεφάλους οικονομικής κυρίως φύσεως. Όπως είναι φυσικό, βέβαια, στη συνέχεια μπορείτε να προμηθευτείτε -με το ανάλογο κόστος πάντα- μια νέα κάρτα SIM για να αντικαταστήσετε αυτή που χάσατε μαζί με το κλεμμένο κινητό σας και να την τοποθετήσετε στο καινούριο που πιθανώς θα προμηθευτείτε.

Ανάλογη διαδικασία με αυτή της δήλωσης κλοπής στο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών του παροχου σας μπορεί να γίνει βέβαια και για καρτοκινητα, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχετε να ανησυχείτε σημαντικά σε ότι αφορά τα οικονομικά σας, αφού σε περίπτωση κλοπής ο επίδοξος ληστής θα καταφέρει να σας χρεώσει μόνο για το αντίτιμο χρόνου που έχετε προπληρώσει στην κάρτα. Παρ όλα αυτά θα πρέπει να ακολουθήσετε την ανάλογη διαδικασία, γιατί με αυτό το τρόπο θα προμηθευτείτε νέα κάρτα SIM και το ίδιο νούμερο φυσικά, για να συνεχίσετε να επικοινωνείτε.

Το οικονομικό κόστος φυσικά μιας κλοπής κινητού όπως είδαμε, μπορεί να είναι αρκετά υψηλό αν δεν λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας για να προστατευτούμε. Σίγουρα όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει κατά την απώλεια μιας πολύτιμης για εμάς συσκευής, σήμερα ειδικά που το κινητό έχει μετατραπεί σε κάτι πολύ πιο σημαντικό από ένα απλό μέσο επικοινωνίας. Τα σημερινά μοντέλα διαθέτουν -κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους-κάρτες μνήμης και ψηφιακές κάμερες υψηλής ανάλυσης, που επιτρέπουν στο χρήστη να απαθανατίζει φωτογραφίες η video clips μεγάλης συναισθηματικής αξίας για αυτόν, όπως τα γενέθλια των παιδιών, γιορτές η άλλα σημαντικά γεγονότα που επιθυμεί να κρατήσει για πάντα κοντά του. Μια κλοπή συσκευής μπορεί να αποβεί μοιραία σε αυτό τον τομέα, ειδικά αν ο χρήστης δεν έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για να περισώσει τα σημαντικά -γι αυτόν- δεδομένα, κρατώντας αντίγραφα στον υπολογιστή του κυρίως, η αφαιρώντας την κάρτα μνήμης όταν θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια της συσκευής του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιλογή της αντιγραφής των δεδομένων στη μνήμη του υπολογιστή είναι η καλύτερη λύση, αφού εξασφαλίζει ότι τα ευαίσθητα η μη δεδομένα σας θα παραμείνουν ασφαλή, μακριά από επίδοξους ληστές. Ανάλογη όμως διαδικασία μπορούμε να κρατάμε όχι μόνο για τα στοιχεία που έχουμε αποθηκεύσει στη κάρτα μνήμης του κινητού, αλλά και για τις επαφές της κάρτας SIM, τις καταχωρήσεις ημερολογίου, τα σημαντικά επαγγελματικά η μη ραντεβού κλπ. Όλα τα κινητά πλέον διατίθενται με συνοδευτικά CD που περιέχουν εφαρμογές συγχρονισμού δεδομένων με τον υπολογιστή, επιτρέποντας τη διαχείριση όλων των ευαίσθητων δεδομένων του χρήστη και την ασφαλή αποθήκευση τους στον υπολογιστή μόνιμα. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και αν κλαπεί το κινητό θα χάσουμε προσωρινά μόνο την κάρτα SIM με τις επαφές μας, τις καταχωρήσεις ημερολογίου και τα επόμενα ραντεβού μας, αφού θα τα έχουμε ήδη αποθηκεύσει στη μνήμη του υπολογιστή.

Ακόμα και αν έχουμε τρόπο να σώσουμε τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα όμως, πολλές φορές η κλοπή η η απώλεια ενός επαγγελματικού (εταιρικού) κινητού μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμια για τη δουλειά μας, ειδικά εάν μέσα σε αυτό βρίσκονται σημαντικά στοιχεία, όπως γραπτά μηνύματα, αρχεία κειμένου με στοιχεία πωλήσεων, κείμενα με προβλέψεις εσόδων /εξόδων κλπ. Γι αυτό τον λόγο πολλοί επαγγελματίες επιλέγουν τους τελευταίους μήνες πιο έξυπνες συσκευές όπως αυτές που διαθέτουν μια ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία προστασίας σε περίπτωση που κλαπούν η πέσουν στην κατοχή ατόμων που δεν θα έπρεπε.

Με τη συγκεκριμένη δυνατότητα ο απαιτητικός επαγγελματίας που θα χάσει το κινητό του μπορεί, τη στιγμή που θα επιστρέψει στην οθόνη του υπολογιστή του, να δώσει εντολή στη συσκευή να διαγράψει άμεσα, χωρίς άλλη παρέμβαση του, όλα τα δεδομένα εξασφαλίζοντας την προστασία των επιχειρηματικών μυστικών η άλλων ευαίσθητων αρχείων που μπορεί να περιέχει.

Ο κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίσει η αγαπημένη μας συσκευή όμως δεν παραμονεύουν μόνο στον περίγυρο μας, ούτε προέρχονται αποκλειστικά από επίδοξους ληστές. Η προστασία άλλωστε που μπορούμε να έχουμε από ανάλογους κινδύνους είναι συγκεκριμένη και η συνειδητή επιλογή του κάθε χρήστη είναι η μέγιστη ασφάλεια που μπορούμε να έχουμε, τόσο σε ότι αφορά τα προσωπικά μας δεδομένα, την υπερχρέωση του τηλεφωνικού μας λογαριασμού αλλά και την απώλεια της ίδιας πανάκριβης σε πολλές περιπτώσεις συσκευής μας.

Εκτός λοιπόν από τους κινδύνους που προαναφέραμε, τα τελευταία χρόνια οι συσκευές μας έχουν έρθει αντιμέτωπες αρκετές φορές με ένα νέο είδος ψηφιακού εχθρού που μέχρι χτες γνωρίζαμε ότι υπήρχε μόνο για να επιτίθεται στον επιτραπέζιο υπολογιστή μας. Οι ιοί για κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν ελάχιστα μόνο χρόνια που έχουν κάνει την εμφάνιση τους, τον πρώτο καιρό της δράσης τους όμως είχαν καταφέρει να αχρηστεύσουν χιλιάδες συσκευές σε ολόκληρο το κόσμο, βασιζόμενο σε αρκετές αδυναμίες του λειτουργικού συστήματος των κινητών, σε συγκεκριμένα κενά ασφαλείας που παρουσίαζαν ασύρματες τεχνολογίες όπως Bluetooth κα.

Η πρώτη επίσημη ένδειξη για δημιουργία ενός ιού των κινητών έχει καταγραφεί τον Ιούνιο του 2004 όταν έγινε γνωστό ότι μια εταιρεία σχεδιασμού παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα, είχε σχεδιάσει έναν ιό ο οποίος βρισκόταν μέσα στο δημοφιλές της παιχνίδι με το όνομα Mosquito. Οι χρήστες που επέλεγαν να εγκαταστήσουν το αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι στις συσκευές τους, εγκαθιστούσαν και τον ιό μαζί, ο οποίος στη συνέχεια έστελνε γραπτά μηνύματα στους υπεύθυνους της εταιρείας, χωρίς όμως τη συγκατάθεση των χρηστών. Ο ιός, μετά από παράπονα και μηνύσεις αφαιρέθηκε από τις νεώτερες εκδόσεις του παιχνιδιού.

Ο πιο δημοφιλής ιός για κινητά πάντως έκανε την εμφάνιση του τον Ιούλιο του 2004, με την ονομασία Caribe. Ο συγκεκριμένος ιός σχεδιάστηκε με κύριο στόχο τα τηλέφωνα της Symbian τεχνολογίας και μεταδιδόταν με τη βοήθεια της τεχνολογίας Bluetooth σε κάθε άλλη συσκευή που βρισκόταν κοντά στο κινητό που είχε μολυνθεί αναγράφοντας το όνομα Cabir στην οθόνη της συσκευής, κάθε φορά που ο χρήστης την έθετε σε λειτουργία. Το Μάρτιο του 2005 ένας ακόμα ιός έκανε την εμφάνιση του, όχι βέβαια τόσο επικίνδυνος όσο ο Caribe, αλλά αρκετά ενοχλητικός για να θορυβήσει τους χρήστες, σχετικά με το πόσο ασφαλείς είναι οι πολύτιμες συσκευές τους. Ο Commwarrior-A σχεδιάστηκε με μοναδικό στόχο τα νέας τεχνολογίας τηλέφωνα και χρησιμοποιούσε τις MMS δυνατότητες κάθε συσκευής για να μολύνει κάθε επαφή που είχε ο χρήστης στο τηλεφωνικό κατάλογο, αποστέλλοντας διαρκώς μηνύματα προς κάθε παραλήπτη. Την ίδια περίοδο πάντως έκανε και την εμφάνιση του ο πιο επικίνδυνος ιός που έχει ανακαλυφθεί ποτέ για κινητή συσκευή με την ονομασία Skulls. Ο συγκεκριμένος επιθετικός ιός στοχεύει αποκλειστικά τα μοντέλα της σειράς 60 και αν ο άτυχος ιδιοκτήτης αποδεχόταν και εγκαθιστούσε κάποιο αρχείο με κατάληξη .sis που είχε μολυνθεί με τον ιό, τότε σε λίγα δευτερόλεπτα όλα τα εικονίδια της οθόνης μετατρέπονται σε νεκροκεφαλές, ενώ την ίδια στιγμή αχρηστεύονται όλες οι ασύρματες λειτουργίες της συσκευής όπως η δυνατότητα διενέργειας κλήσεων η Αποστόλη SMS/MMS μηνυμάτων κα. Δεν αντιμετώπισαν όμως μόνο τα μοντέλα της σειράς 60 προβλήματα με ιούς αλλά και άλλων τεχνολογιών συσκευές. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Duts, ένας παρασιτικός ιός, που αφού εισέλθει στο λειτουργικό σύστημα του Pocket PC, επιχειρεί να μολύνει όλα τα εκτελέσιμα αρχεία (με κατάληξη .ΕΧΕ) και μέγεθος που ξεπερνά τα 4 ΚΒ.

Πως μπορούμε να προστατέψουμε τη συσκευή μας όμως και από τους ψηφιακούς κινδύνους που παραμονεύουν;

Καταρχήν καλό είναι να μην ενεργοποιούμε λειτουργίες του κινητού τις οποίες δεν χρησιμοποιούμε συχνά, όπως το Bluetooth, τη δυνατότητα αυτόματης λήψης multimedia μηνυμάτων από άγνωστους παραλήπτες κα. Ειδικά για πολύ δημοφιλή λειτουργία του Bluetooth θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αποτέλεσε το σημαντικότερο μέσο διάδοσης ιών πριν από 3 χρόνια, αφού τότε η εξέλιξη του Bluetooth πρωτοκόλλου δεν ήταν τόσο μεγάλη, ώστε να εμποδίσει την αυθαίρετη αποδοχή αρχείων από άγνωστους παραλήπτες. Σήμερα φυσικά όλα τα κινητά που διαθέτουν Bluetooth δυνατότητα επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων μόνο σε συσκευές που έχουν προηγουμένως ζευγαρώσει και όχι με άγνωστες, εξασφαλίζοντας ότι ο κάτοχος τους γνωρίζει το άτομο που του στέλνει το κάθε αρχείο. Παρ όλα αυτά καλό είναι να προφυλάσσουμε όσο γίνεται περισσότερο τη συσκευή μας απενεργοποιώντας τη δυνατότητα Bluetooth ορατότητας, όταν αυτό είναι δυνατό, καθιστώντας την αόρατη από κάθε πιθανό εισβολέα για όσο διάστημα επιθυμούμε.

Επίσης, καλό είναι να μην δεχόμαστε εισερχόμενα αρχεία από άγνωστες συσκευές, να ελέγχουμε το είδος των email η MMS μηνυμάτων που μας αποστέλλουν και φυσικά, σε περίπτωση που υπάρχουν επισυναπτόμενα αρχεία, να τα διαγράφουμε άμεσα αν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα η το είδος τους. Ακόμα όμως και αν γνωρίζουμε τον αποστολέα και πρόκειται για κάποιο φιλικό μας πρόσωπο, αυτό δεν πάει να πει ότι ο ίδιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Αν η συσκευή του έχει μολυνθεί από κάποιον ιό, τότε πολύ εύκολα μπορεί να κάνει το ίδιο και στη δική μας, αποστέλλοντας email /mms μηνύματα σε όλες τις επαφές του τηλεφωνικού κατάλογου και κατά συνέπεια και στο δικό μας κινητό τηλέφωνο.

Γι αυτό το λόγο οι σύγχρονες συσκευές κινητής τηλεφωνίας τώρα τελευταία, διαθέτουν συμβατές εφαρμογές αντιμετώπισης ιών ανάλογες με αυτές που έχουμε εδώ και χρόνια στους επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μας. Μια από τις πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες είναι και η εφαρμογή F-Secure η οποία συνοδεύει επίσημα εδώ και ένα χρόνο περίπου όλες τις έξυπνες προτάσεις της Nokia όπως τα σειράς Ν μοντέλα της για παράδειγμα. H βασική λειτουργία κάθε εφαρμογής αντιβιοτικού παραμένει ίδια όπως τη γνωρίζουμε καθημερινά και από τα αντίστοιχα προγράμματα που έχουμε εγκατεστημένα στον υπολογιστή μας, για την προστασία του από ιούς που μπορούν ακόμα και να θέσουν εκτός μάχης το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο βασίζεται.

Οι εφαρμογές αντιβιοτικών σε κινητά τηλέφωνα λοιπόν, μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία στην έξυπνη συσκευή μας, προφυλάσσοντας την διαρκώς από εισβολείς που μπορεί να κρύβονται σε εισερχόμενα MMS/Email μηνύματα σε αρχεία που αποδεχόμαστε μέσω Bluetooth αλλά και σε εφαρμογές που επιλέγουμε να εγκαταστήσουμε στη συσκευή μας μετά από μια απλή πλοήγηση στο ιντερνετ της κινητής με τη βοήθεια του τηλεφώνου. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι το ΝΟ 1 μέσο πρόσβασης ιών στον υπολογιστή είναι η πλοήγηση στο διαδικτυο με τη βοήθεια browsers και η ανάκτηση αρχείων στη μνήμη του. Κάπως έτσι μολύνονται και τα νεώτερης τεχνολογίας κινητά, κατά την πλοήγηση μας στο internet των μικρών browsers που διαθέτουν όλα, την ανάκτηση ψηφιακών αρχείων ηχου, εικόνων κλπ. Οι εφαρμογές αντιβιοτικών εποπτεύουν διαρκώς τη συσκευή, ελέγχοντας το σύνολο των δεδομένων που ανταλλάσσει με το δίκτυο τα μηνύματα MMS/Email που δέχεται αλλά και αποστέλλει ο χρήστης, τα εισερχόμενα αρχεία που μπορεί να δεχτεί μέσω Bluetooth η θύρας υπέρυθρων και ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη για τυχόν επικίνδυνους ιούς που μπορεί να περιέχουν αυτά. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι σήμερα τα μέσα που έχουν λάβει οι παροχή τηλεπικοινωνιών, οι δημιουργοί mobile περιεχομένου αλλά και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών έχουν αποφέρει τα μέγιστα στον περιορισμό της μάστιγας των ιών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να δημιουργηθεί ένας ιός ακόμα πιο ισχυρός από κάθε μέσο προφύλαξης που διαθέτουμε τώρα.

Πως μπορείτε να προστατευθείτε από τους ιούς.

Να κατεβάζεται και να αποθηκεύετε στη συσκευή σας αρχεία (εικόνες, video clips themes, μελωδίες ) η εφαρμογές μόνο από ιστοσελίδες η άτομα που εμπιστεύεστε.
Αν δεχτείτε ένα email με επισυναπτόμενο αρχείο στη συσκευή σας και δε γνωρίζετε τον αποστολέα, τότε είναι καλό να το διαγράψετε άμεσα από τη μνήμη του κινητού χωρίς να το ανοίξετε.
Αν διαθέτετε συσκευή με Bluetooth υποστήριξη καλό είναι να την έχετε απενεργοποιημένη η στη λειτουργία Μη Ορατό. Ομοίως καλό είναι να δέχεστε αρχεία μέσω Bluetooth μόνο από συσκευές που εμπιστεύεστε απόλυτα και με τις οποίες έχετε ολοκληρώσει τη λειτουργία ζευγαρώματος.
Αν έχετε κάποιο από τους υπολογιστές τσέπης της αγοράς που διαθέτει θύρα υπέρυθρων απενεργοποιείστε τη δυνατότητα λήψης όλων των δεδομένων. Μπορείτε να την ενεργοποιείτε μόνο όταν θέλετε να ανταλλάξετε δεδομένα μέσω υπέρυθρων με συγκεκριμένα κινητά που γνωρίζετε.

Πώς να προστατευθείτε από κλοπή της συσκευής σας.

Να έχετε πάντα ενεργοποιημένη τη λειτουργία κλειδώματος της συσκευής σας και την επιλογή ασφαλείας της κάρτας SIM μέσω κωδικού PIN.
Όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας καλό είναι να μην προκαλείτε με τη χρήση του, να προσέχετε το κόσμο τριγύρω σας και να αποφεύγετε να το κρατάτε με το χέρι. Επιλέξτε μια τσέπη με φερμουάρ η με δύσκολη γενικά πρόσβαση από κάποιον τρίτο. Αν κάποιος άγνωστος σας ζητήσει τη συσκευή σας για να κάνει απλά ένα τηλέφωνο στην Αστυνομία η κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο επειγόντως, καλό θα είναι να αρνηθείτε ευγενικά, ειδικά αν δε φαίνεται για άτομο άξιο εμπιστοσύνης.
Διατηρείτε σε ασφαλές σημείο στο σπίτι σας τα κύρια χαρακτηριστικά της συσκευής σας, όπως το μοντέλο κινητού, τον τηλεφωνικό σας αριθμό, τους κωδικούς PIN και PUK και το ΙΜΕΙ του κινητού. Για να μάθετε το συγκεκριμένο κωδικό ΙΜΕΙ αρκεί να πληκτρολογήσετε *#06# στην οθόνη της συσκευής όταν αυτή βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάρτα SIM στη συσκευή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.