Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Greek statistics!

Για δημοσιονομικό εκτροχιασμό έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός και επισείει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Θα περιμέναμε αυτές οι διαπιστώσεις να καταστήσουν την κυβέρνηση περισσότερο προσεκτική και να την οδηγήσουν σε άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να μην επιδεινωθεί το διεθνές κλίμα εις βάρος της χώρας. Εξέλιξη που οδηγεί στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας και στο φέσωμα των πολιτών με δισ. τόκους για την εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού.
Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τις Βρυξέλλες. Μάθαμε όμως χθες από τα πιο επίσημα χείλη ότι η κυβέρνηση...

εξετάζει το ενδεχόμενο να συστήσει εξεταστική επιτροπή προκειμένου να καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες για τα "πειραγμένα" στατιστικά στοιχεία, με τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση τροφοδοτούσε τις Βρυξέλλες.

Αν επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές απειλές, θα πρόκειται για πολιτικάντικο αντιπερισπασμό, που εκτρέπει την ήδη αμήχανη κυβέρνηση από το επείγον έργο της να αντιμετωπίσει την κρίση. Με προτάσεις εσωτερικής κατανάλωσης δεν αντιμετωπίζονται μείζονα εθνικά θέματα και δεν εξασφαλίζεται η διατυμπανιζόμενη ως αναγκαία συναίνεση.

Από ποιους θα ζητηθούν ευθύνες για τα περίφημα greek statistics, που όψιμα έχουν εξοργίσει τον Χ. Αλμούνια; Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημιουργική λογιστική υποκαθιστά τα αξιόπιστα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε είμαστε η μοναδική χώρα όπου αναζητούνται λογιστικά τρικ για να περιοριστούν οι συνέπειες του στενού δημοσιονομικού κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στην ελληνική περίπτωση, μπορεί το κακό να παράγινε και να ξέφυγε κάθε έλεγχος στα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Αλλά ποιοι ευθύνονται γι' αυτή τη μεθόδευση; Ποιοι θα "πληρώσουν"; Μόνον η διοίκηση της Στατιστικής Υπηρεσίας; Μόνον οι αρμόδιοι υπουργοί; Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είχε τη δυνατότητα να ελέγξει τα πλασματικά στοιχεία, γιατί συνέπραττε, χρόνια τώρα, με πάγιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις; Και ανεβοκατέβαζε τους δείκτες, αναλόγως των κυβερνητικών επιθυμιών;

Πίσω από τις απειλές για ιδιότυπη ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων και υπηρεσιών διακρίνουμε την προσπάθεια να δικαιολογηθούν σκληρές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και οδηγούν σε νέες κοινωνικές αδικίες και οικονομικά αδιέξοδα.
avgi.gr




2 σχόλια:

  1. Ζούμε στον κόσμο του Οργουελ, τα πάντα μετατρέπονται κατά το δοκούν, 1+1 κάνει 2 ανάλογα με τα γούστα και τα συμφέροντα κάποιων και μάλιστα των ηγετών της κοινωνίας, τα πλέον απλά μαθηματικά δεν είναι κατά την γνώμη τους αντικειμενικά αλλά, έχουν βρεί οι ηλίθιοι και τον όρο, ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και στην πράξη τα βγάζω όπως θέλω.
    Και καλά να πάρεις έναν κακομοίρη οικοδόμο, αστοιχείωτο και παμπόνηρο ο οποίος μέσα στην μιζέρια του μυαλού του να πάει να σε ξεγελάσει...λές πάει στο διάολο κακομοίρης είναι, αλλά οι ταγοί, τρομάρα τους, να κοροϊδεύουν τον κόσμο αλλάζοντας τα νούμερα οπως τους βολεύει, αυτό δεν χωνεύεται με τίποτα.
    Δείτε την ταινία του Οργουελ 1984 και θα με θυμηθείτε...τέτοιες εφιαλτικές καταστάσεις προβλέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα site για το βιβλίο του Οργουελ 1984.
    http://www.matia.gr/7/71/7102/7102_1_2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.