Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Εκδηλώσεις για το ελαιόλαδο σε Γαργαλιάνους και Φιλιατρά

Για την κατρακύλα της τιμής του ελαιόλαδου θα συζητήσουν σήμερα στη γενική τους συνέλευση τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Θα συζητηθούν επίσης το θέμα των δασμών, καθώς εισάγονται πλέον προϊόντα χωρίς δασμούς από Ισραήλ, Μαρόκο και Αίγυπτο. Τέλος,θα συζητηθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κρατική ενίσχυση έως 15.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση μέσα στο 2010. Θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας και των Αγροτικών Συλλόγων Χώρας, Φιλιατρών, Λευκοχώρας και Πύλου. Εξάλλου ανοιχτή συζήτηση για το ελαιόλαδο οργανώνει ο Δήμος Φιλιατρών...

την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ, στο Βορέειο Πνευματικό Κέντρο. Το θέμα της εκδήλωσης είναι: “Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Αγνό διατροφικό προϊόν - σε πτωτική πορεία, γιατί;”. Είναι φανερό πως τη συζήτηση προκαλεί η δεύτερη συνεχής χρόνια με πολύ χαμηλή τιμή για το πιο σημαντικό προϊόν της Μεσσηνίας και οι δύσκολες ώρες που περνούν οι αγρότες.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


2 σχόλια:

  1. ...“Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Αγνό διατροφικό προϊόν σε πτωτική πορεία, γιατί;”....
    Και το στάρι αγνό διατροφικό προϊόν είναι αλλά από τιμή τα μαύρα του τα χάλια... και βέβαια το ψωμί ακριβό.
    Για το ίδιο λόγο λοιπόν είναι και το λάδι σε πτωτική πορεία, εάν συνεχίσουμε να μην βλέπουμε το παγκόσμιο περιβάλλον που ζούμε τότε δεν μπορούμε να διατυπώσουμε κατάλληλες και χρήσιμες προτάσεις.
    Για τα αδασμολόγητα λάδια τι να πούμε; και το στάρι αδασμολόγητο έρχεται...
    Ας το πάρουμε απόφαση, δασμοί και προστατευτισμός τέλος, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στις αγορές οπως κάποτε, αυτό σημαίνει Ε.Ε, αυτό σημαίνει παγκοσμιοποίηση.
    Και τώρα τι κάνουμε άραγε;
    Κατά την γνώμη μου οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να γίνουν και εμπορικοί συνεταιρισμοί, να προχωρήσουν στην συσκευασία του λαδιού και το σημαντικότερο να βγούν στην παγκόσμια αγορά προς αναζήτηση αγοραστών, άς κάνουν οτι κάνουν και οι έμποροι, αν δεν καταφέρουν να διοχετεύουν στα super Markets λάδι Φιλιατρών και σε ανταγωνιστική τιμή, τότε και του χρόνου και του επόμενου τα ίδια θα συζητιούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πολιτεία θα πρέπει να εμποδίσει την επέκταση των ελαιώνων στα καμένα, ας καλλιεργήσουν κάτι άλλο.
    Είναι εγκληματικό να δημιουργούνται νέοι ελαιώνες, η MARFIN μοίραζε ελαιόδεντρα για φύτευση και το Υπουργείο την επαινούσε, αγνοούν οι άνθρωποι ότι η προσφορά και η ζήτηση πρέπει να καθορίζει τι προϊόν θα παραχθεί και όχι ότι του έρθει του καθενός στο κεφάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.