Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Κατερίνα Μπατζελή: Άμεσα τα πρώτα μέτρα στήριξης του αγρότη, άτεγκτη σε θέματα διαφάνειας και εργατικότητας

Άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση του αγρότη και τη στήριξη των αγροτών με χαμηλό εισόδημα προανήγγειλε η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Κατερίνα Μπατζελή στην πρώτη της συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου. Ανέφερε ότι τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό 2010, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα είναι άτεγκτη σε θέματα διαφάνειας, εργατικότητας και εξυπηρέτησης του αγρότη.

Η κα Κατερίνα Μπατζελή, παρουσία του νέου υφυπουργού κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, άφησε να εννοηθεί ότι τα μέτρα που θα ληφθούν υπέρ των αγροτών στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου θα είναι κυρίως φορολογικού (επιστροφή ΦΠΑ, αύξηση του ΕΦΚ) και ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού χαρακτήρα.

Στα μέτρα, όπως εξειδικεύονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνονται:
-η αύξηση από 7% σε 11% του συντελεστή επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
- η αύξηση επιστροφής...


του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου
- η κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας
- η αύξηση της επιδότησης του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.
- η επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και στον αγροτικό τομέα.

Περιλαμβάνεται επίσης και η (προφανώς σταδιακή) αύξηση των κατώτατων συντάξεων ΟΓΑ από τα 330 ευρώ σήμερα στα 550 ευρώ για τον αγρότη (950 για το ζευγάρι).

Στους αγρότες που βρίσκονται κάτω ή στα όρια της φτώχειας θα δοθεί, όπως επίσης σαφώς αναφέρεται στο πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών του ΠΑΣΟΚ, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης. Συνολικά, για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους το πρώτο «πακέτο» μέτρων της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης θα ανέλθει στα 3 δις ευρώ.

Παράλληλα, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής». Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός κ. Μιχ. Καρχιμάκης στηλίτευσε την πρακτική της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας να εξαγγέλλει την ένταξη νέων αγροτών στο σχετικό μέτρο του ΠΑΑ 2007-13 όταν όπως σημείωσε «οφείλονται ακόμη οι δόσεις στους νέους αγρότες από το 3ο ΚΠΣ». Ανάλογη αναφορά έκανε και στις οφειλές που υπάρχουν για τα σχέδια βελτίωσης από το 3ο ΚΠΣ και κατέστησε σαφές ότι στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι «να μην υπάρχουν αφετηριακά νέοι χρεοκοπημένοι αγρότες».

Μιλώντας γενικότερα για το τι παραλαμβάνει, η κα Κατερίνα Μπατζελή ανέφερε ότι θα γίνει πλήρης απολογισμός (σχετική εντολή είχε δώσει νωρίτερα στους υπουργούς ο πρωθυπουργός). Είπε ακόμη ότι οι αλλαγές στις νευραλγικές θέσεις (γενικοί γραμματείς, πρόεδροι οργανισμών) θα είναι άμεσες (θα ζητηθούν οι παραιτήσεις όλων), ωστόσο επισήμανε ότι οι απερχόμενοι θα κληθούν να ενημερώσουν τη νέα πολιτική ηγεσία για το ποια είναι η κατάσταση στους τομείς ή τους οργανισμούς ευθύνης τους.

Βασικός νοηματικός άξονας της κας Μπατζελή ήταν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «θα κάνει κάθε βήμα μπροστά, σε στέρεο έδαφος όμως κι όχι στο γκρεμό» αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι κινήσεις της θα έχουν μελετηθεί πολύ καλά.

Για τις αρμοδιότητες του υπουργείου είπε ότι θα οριστικοποιηθούν ως το τέλος της εβδομάδας με τις υπάρχουσες πληροφορίες να συγκλίνουν ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα ενισχυθεί όσον αφορά τον τομέα των τροφίμων αλλά η Γενική Διεύθυνση Δασών θα οδεύσει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η κα Μπατζελή συνόψισε την πολιτική της προς τους αγρότες στο τρίπτυχο «αξιοπιστία - εμπιστοσύνη-στήριξη».

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

Σαφές μήνυμα ότι θα είναι άτεγκτη σε θέματα διαφάνειας έστειλε η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραλαμβάνοντας το υπουργείο από τον προκάτοχό της κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

Αφού δεσμεύτηκε ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία επί ίσοις όροις με όλους τους υπαλλήλους, ξεκαθάρισε ότι όποιος δεν λειτουργήσει με βάση τις αρχές της εργατικότητας, της διαφάνειας και της εξυπηρέτησης του αγρότη «θα βρεθεί έξω από την πόρτα του υπουργείου».

Η κα Κατερίνα Μπατζελή ανέδειξε την αξιοκρατία, την εργατικότητα, την αποκέντρωση και την διαφάνεια ως βασικές αρχές της και υπογράμμισε: «θα προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να κοιτάξουμε το παρελθόν. Οι έλληνες αγρότες, η ελληνική κοινωνία περιμένουν πολλά την επόμενη ημέρα».

Από την πλευρά του ο απελθών υπουργός κ. Σωτ. Χατζηγάκης έδειξε ικανοποιημένος από το έργο του: «πετύχαμε - είπε - κοινωνική ειρήνη στον αγροτικό κόσμο, τον στηρίξαμε με βραχυπρόθεσμα και μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το 2000. Στον αγροτικό κόσμο άνθισε το χαμόγελο κυρίως λόγω της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης του εισοδήματός του», είπε ο κ. Σωτ. Χατζηγάκης και δεσμεύτηκε ότι όλοι, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, θα βοηθήσουν τη νέα υπουργό και τον υφυπουργό για το συμφέρον της χώρας.

Στην τελετή παράδοσης παραλαβής παρέστησαν οι απελθόντες υφυπουργοί κ. κ. Κώστας Κιλτίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι απελθόντες γενικοί γραμματείς κ.κ. Κώστας Σκιαδάς και Χρήστος Αυγουλάς, ο απελθών ειδικός γραμματέας κ. Κώστας Θεσσαλός, συνεταιριστικά στελέχη και πλήθος εργαζομένων στο υπουργείο.
Οι δηλώσεις της Κατερίνας Μπατζελή

Σήμερα αλλάζουμε σελίδα αλλάζει σελίδα η Ελληνική Γεωργία.

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το περιβάλλον μου είναι αρκετά γνώριμο, από πάρα πολλές πλευρές από όπου και αν έχω υπηρετήσει αυτό το χώρο και από όπου και αν έχω δουλέψει. Θα ήθελα κατ' αρχήν να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που βρίσκεται εδώ να πω ότι αρχή για το ΠΑΣΟΚ και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η αξιοκρατία, η εργατικότητα και η κοινή προσπάθεια πάνω σε βασικές πολιτικές με αποτελεσματικούς τρόπους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τη δουλειά την οποία θεώρησε εκείνος ότι ήταν απαραίτητη να κάνει και να προσφέρει μέχρι σήμερα. Όλοι μας, θα κριθούμε και πάνω απ' όλα πρέπει να ξέρετε ότι πέραν του τυπικού απολογισμού τον οποίο πρέπει να κάνει ένας πολιτικός για το τι παραλαμβάνει θα προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να κοιτάξουμε το παρελθόν γιατί το οφείλουμε αυτό στους αγρότες, το οφείλουμε στην ίδια την κοινωνία το οφείλουμε σε όλους τους πολίτες οι οποίοι είτε μας υποστήριξαν είτε όχι σε αυτές τις εκλογές.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ξέρετε ότι θα είμαστε εδώ διότι και εσείς και εμείς και το αποκεντρωμένο υπουργείο είναι για να δουλέψουμε όλοι μαζί για τον αγρότη με βάση ένα σχεδιασμό αποκέντρωσης και διαφάνειας την οποία έχει απόλυτη ανάγκη πλέον αυτός ο τόπος.
ΠΑΣΕΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.