Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Οι τροφές που θα κρατήσουν μακριά τη γρίπη των χοίρων

Με τα κρούσματα της γρίπης να αυξάνονται ανά τον κόσμο, και την παραφιλολογία γύρω της να ακολουθεί τη γεωμετρική τους πρόοδο, έχουμε πλέον ακούσει τα πάντα. Το τελευταίο –και καλύτερο– που διαβάσαμε, ήταν η τρομερή –μεταφορικά και κυριολεκτικά– εφεύρεση των “swine flu parties”, η ιδέα, λέει, πίσω από τα οποία είναι να φωνάξουμε έναν ασθενή και τους υπόλοιπους φίλους μας, ώστε εκείνοι να κολλήσουν, να την περάσουν ελαφριά και να αναπτύξουν ανοσία, η οποία θα αποβεί σωτήρια αν και εφόσον ο ιός τελικά μεταλλαχθεί και γίνει περισσότερο επιθετικός. Κι αυτά τα πάρτι, λέει, είναι εξαιρετικά διαδεδομένα στις ΗΠΑ. Μάλιστα.
Ελπίζοντας ότι δε χρειάζεται να εξηγήσουμε...

γιατί η ιδέα των «πάρτι» είναι λανθασμένη από τη βάση της, αλλά και ούτε να επαναλάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα του τύπου πλένετε τακτικά τα χέρια σας, δεν ακουμπάτε επιφάνειες που ενδέχεται να είναι μολυσμένες, αποφεύγετε την επαφή με νοσούντες, αναζητήσαμε και βρήκαμε τις τροφές εκείνες που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο θα αναλάβει να εξουδετερώσει τον ιό στην περίπτωση που τα προληπτικά μέτρα δεν καταφέρουν να τον κρατήσουν μακριά από τον οργανισμό σας.

Κατ' αρχάς, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι τροφές που προσλαμβάνετε μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να δυναμώσει τις μεμβράνες σε αυτιά, μύτη και λαιμό, σχηματίζοντας ένα αδιαπέραστο φράγμα που θα αποκρούσει τους επιθετικούς οργανισμούς. Κρέας πλούσιο σε πρωτεΐνη, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, λαχανικά και σόγια είναι οι βασικότεροι σύμμαχοί σας σε αυτήν την αποστολή. Τρεις μεσαίου μεγέθους μερίδες οποιασδήποτε από τις τροφές αυτές ημερησίως επαρκεί για να διατηρήσει ακέραιες τις φυσικές σας άμυνες.

Πορτοκαλί και σκούρα πράσινα φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, κολοκύθες, βερίκοκα, μάνγκο, σπανάκι και μαρούλι, θα προσδώσουν στον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση των φυσικών φίλτρων του αναπνευστικού.

Αν τα «τείχη» του αναπνευστικού δεν καταφέρουν να κρατήσουν τον εχθρό μακριά, ένας στρατός λευκών κυττάρων αναλαμβάνει να εξουδετερώσει τον ιό που έχει εισχωρήσει στο σώμα. Στρατηγικός τους σύμμαχος στη μάχη αυτή έχει αποδειχθεί η βιταμίνη C, που ως γνωστόν αφθονεί σε φρούτα και λαχανικά. Δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό, το καθημερινό μενού πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά όπως σπανάκι, πιπεριές, εσπεριδοειδή φρούτα ή βατόμουρα. Ακόμη και οι κονσέρβες λαχανικών, όπως και οι χυμοί πορτοκαλιού και grapefruit συνεισφέρουν κάποια ποσότητα βιταμίνης C.

Οι έτεροι ιο-φάγοι του ανοσοποιητικού, τα κύτταρα Τ, οφείλουν την ύπαρξη αλλά και την αποδοτικότητά τους σε μεγάλο βαθμό στην πρόσληψη ψευδάργυρου, του οποίου η παραμικρή έλλειψη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό, οι οποίες όμως αποκαθιστώνται αν προσθέσετε επαρκείς ποσότητες ψευδάργυρου στο καθημερινό μενού σας. Πλούσιες στο συγκεκριμένο μέταλλο είναι τροφές όπως το μοσχάρι, τα αυγά και τα θαλασσινά, ιδιαιτέρως το καβούρι, τα στρείδια και οι σαρδέλες. Εξίσου πλούσια είναι και τα προϊόντα ολικής άλεσης, ο ψευδάργυρος των οποίων όμως δεν απορροφάται από τον οργανισμό τόσο εύκολα όσο εκείνος της ζωικής πρωτεΐνης.

Ο σίδηρος είναι ένα ακόμη απαραίτητο συστατικό, η έλλειψη του οποίου –είτε λόγω αναιμίας είτε λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης στην καθημερινή διατροφή– προκαλεί διάφορα προβλήματα στο ανοσοποιητικό. Πλούσιες σε σίδηρο είναι οι τροφές που αναφέραμε παραπάνω, για τον ψευδάργυρο, όπως και τα όσπρια. Αν δεν συμπεριλαμβάνετε πολλές από αυτές στο καθημερινό μενού σας, ένα συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει 14,8 mg σιδήρου (το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) μπορεί να κάνει θαύματα.

Θαύματα κάνει και το ωμό σκόρδο, όπως πολύ καλά γνώριζαν οι παππούδες μας. Αν καταφέρετε να αντέξετε μια ωμή σκελίδα την ημέρα, δεν έχετε να ανησυχείτε στο ελάχιστο για την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας.
in2life




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.