Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Περιβαλλοντικό “πράσινο” για την παράκαμψη Φιλιατρών

Θετικά γνωμοδοτεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου επί της περιβαλλοντικής προμελέτης για την παράκαμψη των Φιλιατρών, με οδικό άξονα μήκους 5,3 χιλιομέτρων, ο οποίος θα διέρχεται δυτικά της πόλης -αποτελώντας τμήμα της εθνικής οδού Κυπαρισσία-Φιλιατρά-Πύλος-Μεθώνη.

Τώρα, είναι η σειρά του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας να εκφράσει άποψη για τον πιο πάνω δρόμο, που θα έχει εύρος 11 μέτρων και προβλέπει τρεις ανισόπεδους κόμβους, όπως και διασύνδεση με το παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, προτείνεται η διέλευση του άξονα δυτικά των Φιλιατρών καθώς - όπως διαπιστώνεται- η εναλλακτική όδευση ανατολικά θα προκαλέσει πρόβλημα στην επέκταση του οικιστικού ιστού, η οποία γίνεται προς την ίδια κατεύθυνση.

Η παράκαμψη θα ξεκινά νότια της νέας γέφυρας του ........

Φιλιατρινού και η χάραξη στα πρώτα 100 μέτρα, σχεδόν ταυτίζεται με την ήδη κατασκευασμένη οδό Κυπαρισσίας-Φιλιατρών. Στο τέλος των 100 μέτρων θα κατασκευαστεί ανισόπεδος κόμβος εισόδου στα Φιλιατρά. Στη συνέχεια η χάραξη συνεχίζεται νοτιοδυτικά, «δια μέσου γεωργικών εκτάσεων με έντονες καλλιέργειες και ελιές αρδευόμενες από γεωτρήσεις και κατά τόπους εγκαταστάσεις θερμοκηπίων πρώιμων κηπευτικών, μέχρι τη χιλιομετρική θέση 1+500, όπου στρεφόμενη ακολουθεί διεύθυνση βορρά-νότου ώς τη θέση 2+350, όπου αναπτύσσεται και ο ανισόπεδος κόμβος για την είσοδο-έξοδο που εξασφαλίζει την είσοδο/έξοδο από τα Φιλιατρά, κεντρικά αλλά και την κίνηση των οχημάτων προς την παραλία των Φιλιατρών». Στη συνέχεια ο δρόμος ακολουθεί πορεία νοτιο-ανατολική «έως τη χιλιομετρική θέση 5+280 περίπου, οπότε και συναρμόζει με την υφιστάμενη οδό Κυπαρισσίας-Φιλιατρών- Πύλου, όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί και ο τρίτος ανισόπεδος κόμβος, ο οποίος θα έχει την ίδια μορφή με τον πρώτο ανισόπεδο».

Εκτός από τα προβλεπόμενα έργα απορροής ομβρίων, θα κατασκευαστούν επίσης συνολικά 5 διαβάσεις.
Τρεις κάτω διαβάσεις, στις θέσεις 1+229 (μήκους 9,5 μέτρων), 2+354 (20 μέτρων) και 3+670 (11 μέτρων, πρόκειται για τη διασταύρωση με το δρόμο Φιλιατρών-Μαραθούπολης) και δύο άνω διαβάσεις στον πρώτο και τον τρίτο ανισόπεδο κόμβο.
Η πρόταση για δυτική διέλευση -σύμφωνα με τους μελετητές- εξασφαλίζει «την καλύτερη εξυπηρέτηση του οικισμού και παράλληλα δεν παρεμποδίζει την επέκτασή του, η τάση της οποίας είναι προς την ανάντι περιοχή ανατολικά.

Επιπλέον κινείται σε περιοχή ελεύθερης δόμησης, με αποτέλεσμα να μη θίγονται κατοικίες και να ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα απαλλοτριώσεων».
Παράλληλα, οι μελετητές παρατηρούν ότι από τη δυτική διέλευση, ο νέος δρόμος «διασταυρώνει μόνο δύο κύριες οδούς του υφιστάμενου οδικού δικτύου και αυτές σε περιοχές ελεύθερης δόμησης», «εξασφαλίζει καλύτερη εξυπηρέτηση του οικισμού και καλύτερη σύνδεση της επαρχιακής οδού Φιλιατρά-Μαραθούπολη, μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου», κι ακόμα «δίνει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης».

Πηγή: Ελευθερία

6 σχόλια:

  1. Άποψη μου είναι ότι η ανάπτυξη της πόλης πρέπει να γίνει προς τα κάτω. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.
    Έχουμε θάλασσα ρε γαμώτο. ΓΙΑΤΙ να πάμε στο βουνό???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε έτσι να μιλάς όπου αλλού σε παίρνει.

    Εννοείται ότι και τα δύο σου σχόλια έχουν απορριφθεί. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε είναι η τελευταία φορά που απευθύνομαι σε εσένα.
    Οσο κόμπλεξ και αν διαθέτεις εδω δεν θα το βγάλεις.
    Τράβα να το βγάλεις εκεί που σε παίρνει.
    Αν δεν σου αρέσει το Φιλιατρά News Μην το βλέπεις ρε παιδί μου. Δεν σε πίεσε κανένας να το δεις και αν το διαβάσεις.

    Εδω μπαίνουν άνθρωποι που θέλουν να διαβάσουν και να πουν την γνώμη τους με κόσμιο τρόπο.

    ΕΣΥ ως κομπλεξικό μέχρι αηδίας άτομο με προφανώς ψυχολογικά προβλήματα καλό θα είναι να απευθυνθείς σε ειδικούς ψυχίατρους να σε κάνουν καλά. όσο αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό.
    Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ap oti katalabaino o anonimos se exei zalisei.
    Mhn masas. Gia na toy les na paei an ton dei trelogiatros fantazomai ti grafei.
    Apla grafton kanonika esy. Mia xara paei to blog.
    Tetoia atoma den mas endiaferoyn.

    Symfono ki ego oti h poli prepei na paei pros ti 8alassa. Einai megalo lathos na paei pros to bouno.

    Pros thn thalassa dimarxe. PROS THN THALASSA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπα... Εμένα δεν με ζαλίζει κανένας. Εχω απίστευτη υπομονή.
    Γράφει τα κομπλεξικά του και εγω τον γειώνω κανονικά.
    Εντάξει. Ο άνθρωπος είναι ολοφάνερο ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα. Δεν είμαι ο κατάλληλος να του το λύσω το πρόβλημα.
    Μπορεί να απευθυνθεί σε ειδικούς, σε ανθρώπους που μπορούν να του παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα και για την ένταξη του να τον αναλάβουν οι κοινωνικές υπηρεσίες.

    Γιατι αυτά που γράφει ΜΟΝΟ ΚΟΜΠΛΕΞ μαρτυράνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.