Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ι.Χ. Ερχονται νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Στην εντονότερη φάση των τιμολογιακών ανατιμήσεων που θα ξεπεράσουν μεσοσταθμικά το 10% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου για το β’ εξάμηνο 2009 μπαίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες κάτω από το βλέμμα της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ).

Οι αυξήσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τις πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει η ΕΠΕΙΑ στην πλειονότητα των εταιρειών προκειμένου να δημιουργηθεί μία αγορά που θα μπορεί να «αντέξει» τα νέα όρια καλύψεων που επιβάλλει η κοινοτική Οδηγία (1.000.000 ευρώ ανά θύμα ή 5.000.000 ευρώ ανά ατύχημα).

Ήδη, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) έχει έρθει σε επαφές με το Διοικητικό Συμβούλιο της .......

Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών προκειμένου να περάσει τη γραμμή ότι επιβάλλεται στο σύνολο των εταιρειών να προχωρήσουν σε μία πολιτική αναθεώρησης των αυξήσεων στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου, ενώ για τις 10-15 εταιρείες που κινούνται στην «κόκκινη γραμμή» στα αποθεματικά τους, οι αυξήσεις που θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο 2009 θα πρέπει να ξεπεράσουν σωρευτικά το 20%, προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα στα αποθεματικά τους. Γενικότερα, σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής υπάρχουν δύο στρατηγικές.

Τακτική
Η πρώτη σκέψη που ακολουθούν και οι περισσότερες εταιρείες είναι να γίνονται συχνότερα (σε επίπεδο μήνα ή τριμήνου) αυξήσεις πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού για τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ η δεύτερη τακτική αφορά τις «αυξήσεις καταιγίδα» που θα ξεπερνούν κατά το β’ εξάμηνο τα επίπεδα του 15%. Τέλος υπάρχουν οι ξένες πολυεθνικές οι οποίες έχουν προχωρήσει το μοντέλο της παραμετροποίησης των κινδύνων ή και της επιβράβευσης της σωστής οδήγησης και δείχνουν το δρόμο της «ενάρετης» ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι εάν οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τις προθέσεις της ΕΠΕΙΑ για ένταση της εποπτικής διαδικασίας ή θα λειτουργήσουν ανασταλτικά και μάλλον εξισορροπητικά για την αγορά. Ήδη στο τέλος Ιουνίου, η ΕΠΕΙΑ θα ανακοινώσει ποιες από τις εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα αποθεματικά τους και αυτό ουσιαστικά θα είναι η «‘κίτρινη κάρτα» στις εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσουν σε σημαντικές και άμεσες αυξήσεις στα τιμολόγιά τους.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.