Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και καλές τιμές για τα καρπούζια

Με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και καλές τιμές ξεκίνησε και συνεχίζεται η συγκομιδή των καρπουζιών από τις υπαίθριες καλλιέργειες της Τριφυλίας.
Μπορεί ακόμη να είμαστε στην αρχή και να μην έχει εντατικοποιηθεί η συγκομιδή, όμως φαίνεται να διαμορφώνεται μια καλή χρονιά για το προϊόν τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τιμές - οι αποδόσεις φαίνεται να είναι μειωμένες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Καθώς όμως το καρπούζι είναι ένα προϊόν που συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, κυρίως στις αγορές που προωθείται, οι παραγωγοί δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν πώς θα εξελιχθεί όλη η περίοδος της συγκομιδής η οποία θα εντατικοποιηθεί από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Χαρακτηριστικό και μάλλον θετικό, όπως είπαν, είναι το γεγονός ότι τα καρπούζια βγαίνουν σταδιακά και έτσι δεν προλαβαίνει να φορτωθεί η αγορά, από την πλευρά της οποίας υπάρχει ζήτηση που κρατά τις τιμές στα επίπεδα των 45 λεπτών το κιλό.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως μας .......

ενημέρωσε ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν συγκομιστεί 3.500 τόννοι καρπουζιού από τους οποίους οι 2.500 περίπου είχαν κατευθυνθεί σε αγορές του εξωτερικού και οι 1.000 περίπου στην εγχώρια αγορά.
Η ποιότητα των καρπουζιών είναι πολύ καλή παρά τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί με τις βροχές και οδήγησαν σε μια μείωση της παραγωγής, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, της τάξεως του 10-20%.

Επισήμανε επίσης ότι καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο της συγκομιδής οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέχουν στην άρδευση και την θρέψη των καρπουζιών.
Τέλος υπογράμμισε ότι στα καρπούζια γίνεται πιστοποίηση, μέσα από την οποία εξασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος.
Καθώς η συγκομιδή είναι στην αρχή, λίγοι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει και μαζεύουν καρπούζια και αυτά από πρώιμες ποικιλίες όπως είναι αυτή των “Γκρίσμπυ”.
Συναντήσαμε μερικούς στην περιοχή του Αγρίλη Φιλιατρών οι οποίοι μας μίλησαν για την φετινή εξέλιξη της συγκομιδής.

Ο Κυριάκος Λατάνης τόνισε: «Ξεκινήσαμε αυτή την εβδομάδα με τα “Γκρίσμπυ”: Οι τιμές είναι καλές προς το παρόν. Και οι αποδόσεις είναι καλές θα έλεγα, αυτό εξαρτάται αν έχεις δίχτυα και πώς καλλιεργείς το προϊόν.
Η χρονιά ξεκίνησε κακά αλλά είναι νωρίς ακόμη, δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα εξελιχθεί.
Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και μετά θα αρχίσει συστητατικά η συγκομιδή του καρπουζιού. Οι τιμές είναι αρκετά καλές, παίζουν από 45 - 50 λεπτά ανάλογα με τα καρπούζια. Γενικά φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά. Υπάρχει και καλή ποιότητα οπότε θα δούμε τι θα γίνει».


Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος σημείωσε: «Η χρονιά καλά ξεκίνησε σε ό,τι αφορά την ζήτηση και τις τιμές, μόνο οι αποδόσεις δεν είναι υψηλές όπως αλλά χρόνια και αυτό λόγω του καιρού που είχαμε κατά την διάρκεια της καλλιέργειας.
Οι τιμές όμως είναι αρκετά καλές και αυτές θα μας βοηθήσουν να ανεβάσουμε κάπως το τζίρο μας.
Εχουν ξεκινήσει με 50 λεπτά και τώρα είμαστε στα 40-45, ίσως και λίγο παραπάνω εξαρτάται τα καρπούζια και πού πηγαίνουν καθώς η εσωτερική αγορά πληρώνει λίγο πιο ακριβά απ’ ό,τι η εξαγωγή. Βέβαια ακόμη είμαστε στην αρχή, στις πρώιμες ποικιλίες. Από τα μέσα της εβδομάδας και μετά θα εντατικοποιηθεί η συγκομιδή. Φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά αλλά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ακόμη και από το να πληρωθούν τελικά οι παραγωγοί».

Ο Παναγιώτης Γώγος συμπλήρωσε: «Η χρονιά μέχρι στιγμής έχει ξεκινήσει ικανοποιητικά όσον αφορά τις τιμές, ενώ οι αποδόσεις είναι πεσμένες σε σχέση με πέρυσι σε ένα επίπεδο 20-30% λόγω του καιρού.
Αυτή τη στιγμή τελειώνουν οι πρώιμες ποικιλίες που είναι τα “Γκρίσμπυ” και από Πέμπτη και Παρασκευή πιστεύουμε να ξεκινήσουμε στις άλλες ποικιλίες που είναι τα “όμπλα” και οι “μπουκάλες”. Πιστεύω να συνεχιστεί έτσι η χρονιά σε ό,τι αφορά την ζήτηση και τις τιμές, καθώς τα καρπούζια είναι ελλειπτικά - δεν υπάρχουν δηλαδή αποδόσεις αλλά βοηθά και ο καιρός με τις ζέστες που κάνει στις αγορές που πάνε.
Υπάρχει ζήτηση και στην εξαγωγή αλλά και στην εσωτερική αγορά η οποία πήρε περισσότερα καρπούζια σε σχέση με άλλες χρονιές και αυτό λόγω ζέστης».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.