Κυριακή 3 Μαΐου 2009

FINAL 4. O ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EΒΑΛΕ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΣΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ

Πρωταθλητής Ευρώπης για πέμπτη φορά στην ιστορία του στέφθηκε ο Παναθηναϊκός, μετά την νίκη του με σκορ 73-71 επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον μεγάλο τελικό του Final Four της Ευρωλίγκας που διεξήχθη στην Ο2 Arena του Βερολίνου. Πράσινος θρίαμβος σε τελικό θρίλερ! Υπερηφάνεια και αίσθημα υπεροχής μετά από ένα ματς επανάληψη του τελικού της Αθήνας το 2007 και ακατάλληλο για καρδιακούς! Συγκλονιστική στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα η εμφάνιση των «πράσινων«, κατέβαλαν την αντίσταση της περυσινής κατόχου του τροπαίου, που όμως επέστρεψε για τα καλά στο τέλος στο ματς, κάνοντάς το πραγματικό θρίλερ με επική εμφάνιση και ανατροπή στο δεύτερο μέρος.

Στο τέλος, «μίλησε» η ψυχραιμία των Διαμαντίδη και Γιασικεβίτσιους, οι οποίοι .......

ήταν εύστοχοι στις δυο από τις τρείς βολές που εκτέλεσαν και έδωσαν ουσιαστικά το τρόπαιο στο τριφύλλι. Μπήκε και βγήκε στο πράσινο καλάθι η μπάλα σε τρίποντο του Σισκάουσκας σε «νεκρό» χρόνο. Κορυφαίοι για τον Παναθηναϊκό, όλοι οι παίκτες του, ο προπονητής και ο κόσμος του, που συμπαραστάθηκε άψογα καθ’ όλη τη διάρκεια του τελικού στην ομάδα.

Ο αγώνας:

Νευρικό ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στον τελικό. Η ΤΣΣΚΑ έβρισκε λύσεις στο παιχνίδι της με όλους τους τρόπους και κυρίως με τους ψηλούς Κριάπα και Λόρμπεκ, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έκανε ζημιά αι ο Χόλντεν. Ο πλουραλισμός των Ρώσων στην επίθεση έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του Μεσίνα να βρεθεί μπροστά στο σκορ με 10-5 στο 4΄ και 12-9 στο 5΄, με την ελληνική ομάδα να έχει να αντιπαρατάξει την οξυδέρκεια του Βασίλη Σπανούλη, που κρατούσε όρθια την ομάδα του Ομπράντοβιτς με επτά προσωπικούς πόντους σε εκείνο το σημείο. Ένα καλάθι του Πέκοβιτς και ένα αμέσως μετά του Ντρου Νίκολας, έφεραν τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ 13-12, 3΄.42’’ πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Οι πράσινοι είχαν σφίξει την άμυνά τους, ήλεγχαν τα ριμπάουντ με αποτέλεσμα να τρέχουν στον αιφνιδιασμό και να πετυχαίνουν εύκολους πόντους. Τέτοιοι ήταν και οι τέσσερις σερί από τον Πέκοβιτς με βολές, όταν ο Μαυροβούνιος σέντερ πήρε φάουλ και τεχνική ποινή από τον Κριάπα, που δεν θύμισε σε τίποτα τον πολύτιμο παίκτη του ημιτελικού με την Μπαρτσελόνα. Το 17-12 του 8ου λεπτού της συνάντησης, έγινε 19-14 λίγο αργότερα με νέες βολές από τον Φώτση, αφού οι Ρώσοι είχαν συμπληρώσει νωρίς τα πέντε ομαδικά φάουλ.

Την ίδια ώρα, ο άνθρωπος του ημιτελικού της Παρασκευής, Ράμας Σιασκάουσκας, είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα κόντρα στην παλιά του ομάδα, ενώ γενικότερα η ΤΣΣΚΑ είχε τραγικά ποσοστά ευστοχίας έξω από τα 6.25 (0/5). Το πρώτο δεκάλεπτο, βρήκε τον Παναθηναϊκό προηγούμενο με 21-16, σε μια γενικά δίκαιη συγκομιδή. Το πρώτο καλάθι του Δημήτρη Διαμαντίδη στο Final Four ήρθε με την έναρξη της δεύτερης περιόδου, ενώ η ΤΣΣΚΑ προσπαθούσε με τον Σμόντις να ποστάρει στο καλάθι να μαζέψει τη σε βάρος της διαφορά. Ένα αυστηρό φάουλ που σφυρίχτηκε στον Τσαρτσαρή και ένα σύντομο 4-0 των Ρώσων έφερε το ματς στο 23-19 υπέρ των Ελλήνων στο 12΄. Ο Γιασικεβίστιους με το που μπήκε «μίλησε» με τρίποντο, ο Διαμαντίδης τον ακολούθησε στην επόμενη επίθεση και η ομάδα του Ομπράντοβιτς έδειχνε να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο παρκέ. 33-19, η διαφορά στο +14 στο 15΄ και ο Μεσίνα εσπευσμένα αναζητά λύσεις. Η άμυνα των παικτών του Παναθηναϊκού «τάσκιζε» κόκκαλα, η «αρκούδα» βρισκόταν σε άλλο γήπεδο μη μπορώντας να βρει λύσεις στην επίθεση και το μομέντουμ έδειχνε ότι το πέμπτο ευρωπαϊκό είναι κοντά.

Ότι δεν κατάφερε στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, ο Διαμαντίδης το έκανε με χαρακτηριστική ευκολία στον τελικό. Σκόραρε ακατάπαυστα. Ο Παναθηναϊκός ήταν επιβλητικός και στις δυο άκρες του γηπέδου, αφού τα είχε όλα. Πίεση, ριμπάουντ αμυντικά και επιθετικά και άμυνες βγαλμένες από ρομπότ και όχι απλούς αθλητές. Στο γήπεδο υπήρχε μόνο μια ομάδα και αυτή ήταν ο Παναθηναϊκός. Η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +16 με τρίποντο του Φώτση (39-23) δυο λεπτά πριν το ημίχρονο και το πανηγύρι στην πράσινη εξέδρα είχε ήδη στηθεί. Θρίαμβος. Πράσινη επικράτηση. Το 48-28, με τα απανωτά τρίποντα των Γιασικεβίτσιους και Νίκολας αντικατοπτρίζει πλήρως την μέχρι τότε εικόνα του ματς. Ο Παναθηναϊκός, έπαιζε ολοκληρωτικό μπάσκετ, «διέλυε» την ΤΣΣΚΑ από όλα τα μήκη κα πλάτη του γηπέδου, ο Ομπράντοβιτς έπαιρνε για μια ακόμη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό την... ταυτότητα του Μεσίνα και το πέμπτο αστέρι είχε αρχίσει να... ράβετε στην φανέλα.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε στο ίδιο μοτίβο. Τρόποντο του Γιασικεβίτσιους, ψυχολογία στα ύψη για τον Παναθνηαϊκό και την ΤΣΣΚΑ, όσο και αν προσπαθεί να μην μπορεί να βρει λύσεις, από κανένα ατού της. Μόνο ο Χόλντεν πάλευε με όλες του τις δυνάμεις, όμως αυτό μόνο του δεν αρκούσε. Σμόντις, Σισκάουσκας, Πλάνινιτς, Λάνγκτον είχαν εγκλωβιστεί από τον Ομπράντοβιτς, ενώ η άμυνα των Ρώσων εξακολουθούσε να «μπάζει» από παντού. Παράλληλα, η ελληνική ομάδα με χέρι αλφάδι από μακρινή απόσταση διεύρυνε συνεχώς την διαφορά 56-33 στο 24΄, χωρίς να υστερεί κανένας από τους παίκτες που χρησιμοποιούσε ο Ομπράντοβιτς. Σε εκείνο το σημείο όμως, είχαμε το πρώτο «νεκρό» τρίλεπτο του Παναθηναϊκού και το αντίστοιχα πιο ουσιαστικό των μοσχοβιτών, που με ένα σερί 13-0, έδειξαν ότι θα καταβάλουν την τελευταία προσπάθειά για να επιστρέψουν στο ματς , 56-46, στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός είχε βραχυκυκλώσει και χρειαζόταν επειγόντως ηρεμία, κυρίως στις επιθετικές επιλογές του, αφού τα λάθη διαδεχόταν το ένα το άλλο. Σκόραρε μόλις 8 πόντους σε δέκα λεπτά και δέχθηκε 18, δείγμα του ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Το καθαρό μυαλό και το πάθος του πρώτου ημιχρόνου είχαν πάει «περίπατο«, ενώ τα σχεδόν έξι λεπτά χωρίς πόντο για τέτοιο ματς είναι εξαιρετικά πολλά. Η ΤΣΣΚΑ είχε σφίξει αρκετά την άμυνά της, είχε και ένα-δύο σφυρίγματα υπέρ της και έδειχνε ότι θα υπερασπιστεί το στέμμα της μέχρι τελικής πτώσης. Ο Πλάνινιτς που είχε προσδώσει ηρεμία και σωστές επιλογές επιθετικά στους Ρώσους και ο Σμόντις μείωσαν ακόμη περισσότερο με την έναρξη της τέταρτης περιόδου (56-50) και το έργο του τελικού εξελισσόταν σε θρίλερ. Η απάντηση ήρθε με τον γνωστό και αγαπημένο τρόπο της πράσινης μηχανής. Τρίποντο του Φώτση και 59-50 στο 32΄, καλάθι που έβαλε τέλος στην επιθετική ανομβρία των τελευταίων οκτώ λεπτών.

Ο Στράτρος Περπέρογλου με μια εύστοχη βολή, ένα δύσκολο καλάθι και αμέσως μετά ένα τρίποντο, έβαλε και αυτός μεγάλο λιθαράκι για τον θρίαμβο, κάνοντας το 65-52, πέντε λεπτά πριν το τέλος, σκορ που έδωσε εκ νέου αέρα και ψυχολογία στους πράσινους. Η βενζίνη της ΤΣΣΚΑ έδειχνε να τελειώνει και ο Παναθηναϊκός να αγκαλιάζει αυτό που άξιζε στη βραδιά. Το βαρύτιμο τρόπαιο. Ο Σισκάουσκας όμως είχε διαφορετική γνώμη. Με τρίποντο του Λιθουανού και απανωτά επιθετικά ριμπάουντ που προήλθαν από απροσεξία της ελληνικής ομάδας, οι μοσχοβίτες πλησίασαν στους έξι, 65-60, ακριβώς τρία λεπτά πριν το τέλος του ματς. Ο Σπανούλης με «κρύο αίμα» κάνει το 68-60 με τρίποντο (13ο του ΠΑΟ) για να απαντήσει ο Κριάπα στην επόμενη επίθεση ε τον ίδιο τρόπο. Πλέον βλέπαμε ντέρμπι...

Ο Μπατίστ ευστοχεί σε δυο βολές και ο Κριάπα με νέο τρίποντο κάνει το 70-66, 50,7 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Κριάπα αστοχεί και στις δυο βολές, αλλά η εχθρική για τους πράσινους διαιτησία, δίνει και πάλι την μπάλα στην ΤΣΣΚΑ ενώ έχει προηγηθεί φάουλ του Σισκάουσκας στον Διαμαντίδη, όταν αυτό υποκύπτει σε βήματα. Ο Λιθουανός γκαρντ σκοράρει για τρείς πόντους και φέρνει το ματς στο 70-69. Ο Διαμαντίδης παίρνει φάουλ από τον Κριάπα και πάει στη γραμμή της φιλανθρωπίας για δυο βολές, με 10’’ να απομένουν. Ευστοχεί και στις δυο και στη συνέχεια κάνει φάουλ στον Σισκάουσκας, ο οποίος σκοράρει και κάνει το 72-71. Ο Γιασικεβίτσιους ευστοχεί σε μια από τις δυο βολές, ο Μεσίνα παίρνει τάιμ-άουτ, ο Σισκάουσκας παίρνει το τρίποντο της νίκης πάνω του, η μπάλα μπαίνει και βγαίνει και ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Χατζηβρέτας, Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Σάκοτα, Γιασικεβίτσιους 10 (3).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: (Ετόρε Μεσίνα): Ζήσης, Κεϊρού, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Βορόντσεβιτς, Λάνγκτον 13(1), Καούν 3, Κριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.

Διαιτητές: Μπραζάουσκας, Αρτεάγκα, Μπαχάρ

Πηγή: Sport FM 94.6

ΣΧΟΛΙΟ
Οι γάβροι (έτσι για την ιστορία δηλαδή) βγήκαν τέατρτοι και καταϊδρωμένοι. Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ. Και να σκεφτεί κανείς ότι ήθελε να πάρει Ευρωπαϊκή Κούπα....
ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.