Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Λιγότεροι τελικά από όσους περίμεναν οι κατά κύριο επάγγελμα, εν ενεργεία ή συνταξιούχοι, αγρότες

Τελικά ο αριθμός των κατά κύριο επάγγελμα, εν ενεργεία και συνταξιούχων, αγροτών είναι περίπου 200 χιλιάδες, δηλαδή κάτι παραπάνω από τους μισούς σε σχέση με εκείνους που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση (μιλούσαν για 300.000).

Αυτό φάνηκε στην σύσκεψη, με θέμα την άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών, που πραγματοποίησε στην Αθήνα η ΠΑΣΕΓΕΣ. Εφόσον, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός αυτός επαληθευτεί, τότε τα 25 εκατομμύρια που έχει δεσμευτεί να δώσει η κυβέρνηση όχι μόνο φτάνουν αλλά και περισσεύουν.

Τα χρήματα μπορεί να υπάρχουν αλλά τα προβλήματα που θα «βασανίσουν» τους αγρότες αφορούν τους νέους χάρτες.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ένα πλήθος εκτάσεων οι οποίες διαπιστωμένα είναι επιλέξιμες, το ......

σύστημα τις βγάζει ως μη επιλέξιμες.
Έτσι οι παραγωγοί θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία να αποδείξουν ξανά τις ιδιοκτησίες τους.

Πάντως, στις ΕΑΣ εστάλησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την περασμένη εβδομάδα τρεις καταστάσεις: μία με τα ονόματα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που δεν πληρώνουν, μία με τα ονόματα των συνταξιούχων που έχουν το 50,01% του εισοδήματός τους από γεωργικές εργασίες και δεν πληρώνουν επίσης και μία τρίτη με τα ονόματα που ναι μεν έχουν το 50,01% του εισοδήματός τους από γεωργικές εργασίες, ωστόσο δεν διαθέτουν βιβλιάριο ΟΓΑ (πρόκειται προφανώς για γιατρούς, δικηγόρους και γενικότερα ετεροεπαγγελματίες).
Στη σύσκεψη της ΠΑΣΕΓΕΣ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Βεργίνης ζήτησε τη «διόρθωση» της τρίτης λίστας να γίνει από τις ίδιες τις ΕΑΣ, για να εισπράξει την αρνητική απάντηση των παρευρισκόμενων. Σημειώνεται ότι ο πρώτος κατάλογος περιέχει 178.100 άτομα, ο δεύτερος περί τα 20.000 και ο τρίτος που θα χρειαστεί «διόρθωση» περίπου 110.000 άτομα.

Αναφερόμενος στο θέμα της ψηφιοποίησης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι πρόκειται στην ουσία για ένα νέο Κτηματολόγιο που ξεπερνά το 70% των εκτάσεων της χώρας μας. Το νέο σύστημα ψηφιοποίησης των αγροκτημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ δέχεται την καταχώρηση αγροκτημάτων από τοπογραφικά διαγράμματα τα οποία έχουν συντεταγμένες, καθώς και από διαγράμματα κτηματολογίου όταν έχουν συντεταγμένες.
Είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός αγροτεμαχίων όταν δεν υπάρχουν συντεταγμένες και αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο σε περιοχές που είναι επικλινείς ή περιέχουν ελαιόδενδρα, καθώς στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει πολύ μεγάλη ευκρίνεια στους δορυφορικούς χάρτες.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι με τη νέα χαρτογραφική κατάτμηση των χωραφιών πολλοί ελαιώνες δεν είναι επιλέξιμοι για επιδότηση κι αυτό γιατί δεν καλύπτουν το ελάχιστο όριο του ελαιοκομικού μητρώου (0,03 Ha).
Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο άρθρο του ΑγροΤύπου, τεράστια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι κτηνοτρόφοι με έναν πολύ μεγάλο αριθμό εκτάσεων που έως τώρα θεωρούνταν βοσκότοποι, αλλά με τη νέα χαρτογράφηση θεωρούνται δασικές, στις οποίες και απαγορεύεται η βόσκηση.
Εκπρόσωποι των ΕΑΣ υποστηρίζουν πάντως ότι η διαδικασία ψηφιοποίησης είναι πολύ χρονοβόρα και θα γίνει αγώνας δρόμου, για να έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της μέχρι το Δεκέμβριο, που ξεκινούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων.

1 σχόλιο:

  1. Αν αφαιρέσουμε τους συνταξιούχους τότε οι εν ενεργεία είναι λιγότεροι από 100.000!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.