Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΑΜΚΑ: Πως μπορούμε να γλιτώσουμε την ταλαιπωρία

Μπορεί ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) να υπόσχεται ότι θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, όμως προς το παρόν μόνο ταλαιπωρία και αγανάκτηση προκαλεί στους πολίτες, οι οποίοι εξαιτίας της ελλιπής ενημέρωσης ξημεροβραδιάζονται στα ΚΕΠ για να παραλάβουν τον περιβόητο αριθμό.

Σύμφωνα με παράπονα πολιτών, το σύστημα στα ΚΕΠ παρουσιάζει συνεχώς διακοπές, κατά πάσα πιθανότητα λόγο της υπερφόρτωσης.
Όπως εξήγησε η προϊσταμένη του ΚΕΠ Συντάγματος, Ειρήνη Καλογεράκου, οι υπάλληλοι είτε δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στη σελίδα του ΑΜΚΑ ή το σύστημα είναι πολύ αργό ή ενώ έχει ξεκινήσει η εφαρμογή το σύστημα τους πετάει έξω.
«Μπορεί να περιμένει κάποιος και μία ώρα μπροστά στο γκισέ για να ολοκληρωθεί η ............

διαδικασία», σημειώνει.
Η κ. Καλογεράκου ανέφερε ότι υπάρχει υπερφόρτωση στο σύστημα, ενώ παράλληλα η βάση δεν υποστηρίχθηκε τεχνικά ώστε να ανταποκριθεί στον αναμενόμενο φόρτο. Όπως είπε, μέσα σε ενάμιση μήνα πρέπει να εξυπηρετηθούν 6 εκατ. πολίτες. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το Σάββατο το ΚΕΠ Συντάγματος δέχθηκε 238 αιτήσεις. «Έχουμε γίνει γραφεία ΑΜΚΑ χωρίς να είμαστε», λέει, αναφέροντας ότι δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν πλέον και άλλους πολίτες που απευθύνονται στα ΚΕΠ για διαφορετικές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου και από την 1η Ιουλίου θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. «Θα έπρεπε ή να παραταθεί η έναρξη ισχύος ή να είχε ξεκινήσει νωρίτερα η χορήγησή του», υπογράμμισε η κ. Καλογεράκου. Για τα προβλήματα έχει πάντως ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ και στελέχη του αρμόδιου φορέα (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) του υπουργείου Απασχόλησης επισκέφθηκαν το ΚΕΠ πριν μια εβδομάδα, όπου διαπίστωσαν τα προβλήματα, χωρίς να αλλάξει κάτι από τότε.
Αποφύγετε τις ουρές
Γλιτώστε την ταλαιπωρία στα ΚΕΠ με ένα τηλεφώνημα χωρίς χρέωση στο 11131 ή στην ιστοσελίδα www.amka.gr, όπου μπορείτε με το όνομα, το επίθετο, την ημερομηνία γέννησης και τα ονόματα των γονιών σας να διαπιστώσετε αν σας έχει απονεμηθεί ΑΜΚΑ. Από τη στιγμή που ο ΑΜΚΑ σας έχει απονεμηθεί δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε τα ΚΕΠ καθώς αυτό σημαίνει ότι θα σας αποσταλεί στο σπίτι ή σας έχει ήδη αποσταλεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΜΚΑ θα αντικαταστήσει τον Αριθμό Μητρώου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και όσοι διαπιστώσουν ότι δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ότι υπάρχουν λάθη, θα πρέπει να καταφύγουν στα ασφαλιστικά ταμεία τους και στα ΚΕΠ, αλλιώς κινδυνεύουν από την 1η Ιουλίου να βρεθούν χωρίς παροχές.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.