Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Ερχονται αυξήσεις τελών στα κινητά

Σε αναπροσαρμογές έως 20% προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στην προσπάθεια για τόνωση των εσόδων.
Την αύξηση του τέλους χρήσης κινητής τηλεφωνίας προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια στον κρατικό κορβανά.

Οι επιτελείς του υπουργείου μελετούν την αύξηση του φόρου κατά 10%-20%, ενώ αν η «μαύρη» τρύπα των εσόδων ανοίξει περισσότερο δεν αποκλείεται η επιβάρυνση για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας να είναι μεγαλύτερη.

Το 2008 το Δημόσιο εισέπραξε 241,72 εκατ. ευρώ από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, εφέτος η χρήση του κινητού λόγω της κρίσης είναι ήδη κατά 10%-15% μειωμένη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αν μειωθεί η φορολογία οι συνδρομητές θα μιλούν περισσότερο, γεγονός που θα οδηγούσε ..........

μακροπρόθεσμα σε μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος.

Σήμερα, ο φόρος στις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας διαμορφώνεται ως εξής:
2 ευρώ για λογαριασμό μέχρι 30 ευρώ,
5 ευρώ για λογαριασμό μέχρι 60 ευρώ και
10 ευρώ για λογαριασμό άνω των 60 ευρώ.
Με αύξηση του τέλους κατά 10%, οι συνδρομητές θα επιβαρυνθούν από 0,20 μέχρι και ένα ευρώ το μήνα, ενώ με αύξηση 20% οι καταναλωτές θα πληρώνουν μέχρι και 2 ευρώ περισσότερο.

Η αύξηση των τελών κινητής αναμένεται να είναι ένα από τα φορολογικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, μαζί με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, με ισχύ πιθανότατα από 1η Ιουλίου.

Η χώρα μας είναι ήδη η ακριβότερη στη συνολική φορολόγηση της κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τέλος χρήσης και ΦΠΑ για τους Ελληνες καταναλωτές αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 25%-26% του συνολικού κόστους χρήσης του κινητού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. των 27 μελών είναι 20%, στη Γερμανία 16%, ενώ στην Ιταλία η οποία θεωρείται ακριβή, η αντίστοιχη επιβάρυνση για το συνδρομητή είναι 21%.

Η χώρα μας είναι ήδη η 9η ακριβότερη στον κόσμο, ενώ προηγούνται χώρες όπως η Τουρκία, Τανζανία, η Ουγκάντα, η Ζάμπια κ.ά.

Πηγή: Ελευθρός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.