Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Τράπεζες: Ρίχνουν 25 δισ. € ζεστό χρήμα στην αγορά

Περισσότερα από 25 δισ. ευρώ θα ρίξουν στην αγορά οι τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για να χορηγήσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Από τον Μάρτιο η αγορά άρχισε να αποκτά ρυθμό στις εκταμιεύσεις νέων δανείων, που ήταν παγωμένες από τους τελευταίους μήνες του 2008, καθώς η ροή των χρηματοδοτήσεων σταδιακά αποκαθίσταται.

Ήδη από την αρχή του χρόνου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ έχουν δοθεί επιδοτούμενα δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ «τρέχουν» και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία υπέγραψε πρόσφατα νέες ..........

συμβάσεις συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ με την Alpha και την Eurobank, που σημαίνει ότι το επόμενο 6μηνο οι δύο τράπεζες θα χορηγήσουν στην αγορά δάνεια ύψους 1δισ. ευρώ (από 500 εκ. ευρώ εκάστη).

Όμως οι τράπεζες εκτός από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνουν έμφαση και στη χρηματοδότηση των ελληνικών νοικοκυριών προκειμένου να στηριχθεί τόσο η αγορά κατοικίας, όσο και η κατανάλωση.

Για το λόγο αυτό:

Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να χορηγήσει στεγαστικά ύψους 3δισ. ευρώ φέτος.

Η Eurobank, είναι έτοιμη να χορηγήσει στεγαστικά ύψους άνω του 1,2δισ. ευρώ.

Η Alpha όπως και η Πειραιώς, έχουν στόχο οι νέες εκταμιεύσεις τους για στεγαστικά να ξεπεράσουν το 1δισ. ευρώ (εκάστη).

Η Τράπεζα Κύπρου, είναι έτοιμη να χορηγήσει στεγαστικά ύψους 1,5δισ. ευρώ.

Η ΑΤΕ υπολογίζει ότι οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών θα υπερβούν τα 800εκ. ευρώ.

Η πρόβλεψη για νέα στεγαστικά δάνεια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι 600-700 εκ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις.

Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να κινούνται και οι χορηγήσεις προς τους μικρομεσαίους.

Συγκεκριμένα:

Ανώτερα στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι οι νέες εκταμιεύσεις της τράπεζας προς τους μικρομεσαίους θα προσεγγίσουν φέτος τα 5δισ. ευρώ.

Ήδη έχει χορηγήσει περισσότερα από 1,3δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα μόνο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ έχει εγκρίνει δάνεια ύψους 1δισ. ευρώ (έχουν εκταμιευθεί πάνω από 850εκ. ευρώ).

Η ΕΤΕ έχει επιλεγεί ως διαχειρίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremy που αφορά την χρηματοδότηση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ακόμα έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το ΒΕΑ και το ΒΕΘ (Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθήνας και Θες/κης) για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ.

Ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και συνεργασία της ΕΤΕ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ έχει χορηγήσει προς τους μικρομεσαίους η Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του 2009, με πρόβλεψη να προσεγγίσουν στο σύνολο του έτους τα 4δισ. ευρώ (μαζί με τα 500 εκ. ευρώ μέσω της συνεργασίας με την ΕΤΕπ).

Με 4 δισ. ευρώ προτίθεται να χρηματοδοτήσει τους μικρομεσαίους της αγοράς η Eurobank το επόμενο 9μηνο.

Όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της τράπεζας κ. Νικ. Νανόπουλος, τα 4δισ. ευρώ αφορούν νέες εκταμιεύσεις, προς μεσαίες, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Η τράπεζα το επόμενο 6μηνο θα χορηγήσει δάνεια ύψους 500εκ. ευρώ μέσω της ΕΤΕπ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμό, κατασκευές. Ενώ έχει δεχτεί 6.000 αιτήματα για δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ συνολικού ύψους 800εκ. ευρώ (σε διαδικασία εκταμίευσης είναι τα 1.500 δάνεια).

Η ΑΤΕ έχει χρηματοδοτήσει το πρώτο τρίμηνο του 2009, 8.400 επιχειρήσεις με 1δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 350εκ. ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ). Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της διοίκησης η τράπεζα μέχρι το τέλος του χρόνου θα χρηματοδοτήσεις του μικρομεσαίους της αγοράς με άλλα 2δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει προγράμματα χρηματοδότησης των ΜΜΕ ύψους 4δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα η τράπεζα χρηματοδοτεί μικρομεσαίους με 2δισ. ευρώ προκειμένου να προστατευθούν 50.000 θέσεις εργασίας. Έχει σε ισχύ πρόγραμμα 1δισ. ευρώ σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ της Αττικής. Πρόγραμμα 500εκ. ευρώ συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Μαγνησίας. Έχει ήδη χορηγήσει πάνω από 160εκ. ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και σε συνεργασία με την ΕΤΕπ 300εκ. ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.