Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Πιθανή μείωση αγροτικών επιδοτήσεων μετά το 2013

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ Ι. ΓΚΛΑΒΑΚΗ
“Από το 2013 και μετά, δεδομένου ότι οι νέες χώρες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν ίσα δικαιώματα στις επιδοτήσεις της αγροτικής πολιτικής, οι ενισχύσεις στη γεωργία δεν θα καταργηθούν, αλλά αναμένουμε πιθανόν να μειωθούν”.

Αυτό αναφέρει μιλώντας στην “Ε” ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Γκλαβάκης, ο οποίος θεωρεί ότι κινητήρια δύναμη της νέας ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι “η ανταλλαγή απόψεων όλων των φορέων προκειμένου να τεθούν με ειλικρίνεια όλα τα θέματα προς εξέταση”.
Παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι χρειάζεται μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου από τον Οκτώβριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής: ........


- Πώς κρίνετε την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας σήμερα;
«Σίγουρα δεν είμαι ικανοποιημένος με την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας.
Το γεγονός ότι ερημώνουν τα χωριά και διογκώνονται πληθυσμιακά τα μεγάλα αστικά κέντρα επιβεβαιώνει το πρόβλημα που υπάρχει στην επαρχία, και ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, αναφορικά με την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας. Επιπλέον, το αρνητικό ισοζύγιο της χώρας μας στα αγροτικά προϊόντα είναι ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει την δυσχέρεια της αγροτικής οικονομίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι τα τελευταία 5 χρόνια το αρνητικό ισοζύγιο έχει κατέβει από τα 3 δισ. ευρώ το χρόνο στο 1 δισ. ευρώ - γεγονός πολύ θετικό.
Η χώρα μας φημίζεται για τα γόνιμα εδάφη της, τα καθαρά νερά και το καλό κλίμα.
Ως εκ τούτου, εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματά της θα μπορούσε να αναπτύξει σημαντικά την αγροτική της καλλιέργεια και να βελτιώσει την κατάσταση της αγροτικής οικονομίας».

- Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα ζητήματα και πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν;
«Η Ελλάδα, από το 1981 που έγινε μέλος της Ε.Ε. έως και σήμερα, έχει πάρει τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τον πληθυσμό της για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα.
Δυστυχώς όμως, τα χρήματα αυτά δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε, δηλαδή σε έργα υποδομής. Αλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, παρότι έγιναν μέλη της Ε.Ε. πολύ αργότερα από εμάς, διαπιστώνουμε ότι έκαναν θετικά βήματα στον αγροτικό τομέα, μεγάλα έργα υποδομής και με σωστό προγραμματισμό της παραγωγής κατέκτησαν τις διεθνείς αγορές.
Σίγουρα και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες προόδου. Θα πρέπει όμως η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη γεωργία μας».

- Με δεδομένες τις αλλαγές που σημειώνονται, πού οδηγείται η Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση;
«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετά τις αναθεωρήσεις των ετών 2003 έως 2008, εκτός από γεωργική πολιτική και οικονομική πολιτική αποκτά πλέον και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι πολύ σωστό.
Ετσι ενισχύονται τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας, λαμβάνονται πρωτοβουλίες για φρούτα και λαχανικά στα σχολεία, υλοποιούνται προγράμματα ευρυζωνικότητος για τόνωση της υπαίθρου.
Ως εκ τούτου, χρειάζεται μια εύρωστη κοινή αγροτική πολιτική για να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις και να εξασφαλίσει επάρκεια και ασφάλεια τροφίμων, ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων έναντι των εισαγόμενων από τρίτες χώρες, ενίσχυση της υπαίθρου και προστασία του περιβάλλοντος».

- Στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι φανερό ότι σε μεγάλο βαθμό η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας συναρτάται με τις επιδοτήσεις.
Τι θα γίνει με αυτές μετά το 2013;

«Το βέβαιο είναι ότι μέχρι το 2013 οι άμεσες ενισχύσεις προς τους γεωργούς είναι εγγυημένες, ενώ επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τη μελλοντική κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ, λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή “ευθυγράμμιση“ των πληρωμών μεταξύ των 27 κρατών μελών. Κατά συνέπεια, και θέλοντας πάντα να είμαι ειλικρινής, λέω ότι από το 2013 και μετά, δεδομένου ότι οι 12 νέες χώρες που μπήκαν στην Ε.Ε. θα έχουν ίσα δικαιώματα στις επιδοτήσεις της αγροτικής πολιτικής, οι ενισχύσεις στη γεωργία δεν θα καταργηθούν, αλλά αναμένουμε ότι πιθανόν θα μειωθούν.
Αυτό όμως κανένας δεν μπορεί να το πει με σιγουριά διότι αυτή τη στιγμή οι ηγέτες της Ε.Ε. συμβάλλουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό με το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος τους.
Εάν αποφασίσουν να αυξήσουν αυτόν τον προϋπολογισμό, τότε πιθανόν να μη μειωθούν και οι επιδοτήσεις. Αυτό όμως ακόμα δεν το γνωρίζουμε».

- Ποια είναι η θέση σας για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προχωρήσει σε αναδιανομή των επιδοτήσεων με τη γενική λογική της εξισορρόπησης; Πόσο θα επηρεάσει τις επιδοτήσεις στην Ελλάδα;
«Οπως προανέφερα, επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τη μελλοντική κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ, δεδομένου ότι οι 12 νέες χώρες που μπήκαν στην Ε.Ε. θα έχουν μετά το 2013 ίσα δικαιώματα στις επιδοτήσεις της αγροτικής πολιτικής.
Αυτό φυσικά θα επηρεάσει τη χώρα μας. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι απαιτείται εγρήγορση και σωστός προγραμματισμός, ώστε ο δρόμος για μετά το 2013 να είναι έτοιμος».

- Μεγάλες περιοχές της χώρας, όπως και η δική μας, εξαρτώνται από το ελαιόλαδο, αλλά η κατάσταση φέτος έχει γίνει τραγική. Πιστεύετε ότι είναι επαρκές το δίχτυ προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Τι πρέπει να γίνει ώστε να προστατευτεί το προϊόν από τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων, με τη γιγάντωση ισπανικών εταιρειών και τη δημιουργία καρτέλ που οδηγούν σε καθήλωση τιμών στους παραγωγούς και άνοιγμα της ψαλίδας αναφορικά με την τιμή καταναλωτή;
«Στο θέμα του ελαιολάδου η χώρα μας έχει πρωτιά όσον αφορά στην ποιότητα και τη γεύση.
Δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών μας γίνεται χωρίς τυποποίηση, γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, να το εκμεταλλεύονται τυποποιώντας το και πουλώντας το σαν δικό τους προϊόν.
Το θέμα αυτό πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί και οι συνεταιρισμοί να μπουν στη διαδικασία της σωστής τυποποίησης του προϊόντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από λίγο καιρό, εγκρίθηκε από την Κομισιόν η τροποποίηση του Κανονισμού 1019/2002 σχετικά με τις προδιαγραφές εμπορίας ελαιολάδου, σύμφωνα με την οποία από την 1η Ιουλίου 2009 το ελαιόλαδο προερχόμενο από μία μόνο χώρα θα φέρει υποχρεωτικά το όνομα του κράτους μέλους ή της τρίτης χώρας.
Οι κανόνες αυτοί συμπληρώνουν τους κανόνες που ισχύουν για ορισμένα ελαιόλαδα που προστατεύονται από τα κοινοτικά συστήματα γεωγραφικών ενδείξεων και ενισχύει την ελληνική προσπάθεια διατήρησης της ονομασίας προέλευσης».

- Τη φετινή περίοδο δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων για την καταβολή των επιδοτήσεων, και οι Ενώσεις σηκώνουν τα χέρια ψηλά κρίνοντας ότι είναι αδύνατον αυτό να γίνει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Πώς μπορεί να αποτραπεί μια δυσμενής εξέλιξη στην καταβολή των επιδοτήσεων;
«Είναι γεγονός ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το θέμα της καταβολής των επιδοτήσεων δημιουργεί προβλήματα.
Πάγια αρχή θα πρέπει να είναι η σωστή καταβολή των επιδοτήσεων, δηλαδή η καταβολή μόνον σε όσους καλλιεργούν και δικαιούνται την επιδότηση.
Με το σκεπτικό αυτό, η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη, αλλά απαιτείται μεγαλύτερο περιθώριο προσαρμογής των Ενώσεων και πέρα από τα τέλη Οκτωβρίου».

- Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες την επόμενη περίοδο για την ελληνική αντιπροσωπεία, έτσι ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των αγροτών της χώρας ενόψει των αναπροσαρμογών στην αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
«Κινητήρια δύναμη οποιασδήποτε προτεραιότητας για την ελληνική αντιπροσωπεία, ενόψει των αναπροσαρμογών στην αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να είναι η ανταλλαγή απόψεων όλων των φορέων -αγροτών, συνεταιριστών και πολιτικής ηγεσίας-προκειμένου να τεθούν με ειλικρίνεια όλα τα θέματα προς εξέταση.
Αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από σωστό προγραμματισμό προκειμένου να γίνουν έργα υποδομής στη χώρα μας, για στήριξη των αγροτικών περιοχών και ενίσχυση της καλλιέργειας, με εξεύρεση νέων προϊόντων που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικό εισόδημα στον Ελληνα γεωργό.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να κινηθεί η ελληνική αντιπροσωπεία, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μέλλον για τη χώρα μας που θα μπορεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.