Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Η Microsoft βάζει τέλος στο «σκουλήκι» του Facebook, το Koobface

Δωρεάν πρόγραμμα καθαρισμού malware στοχεύει στο worm που εξαπλώνεται στο Facebook, MySpace και άλλα δημοφιλή sites κοινωνικής δικτύωσης.

Η Microsoft Corp. κάνει προσπάθειες να εξουδετερώσει το Koobface worm, το οποίο έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα επιθετικά σε δημοφιλή sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το MySpace, δήλωσε χτες η εταιρεία.

Ο ερευνητής Scott Molenkκamp, ανάρτησε post στο Malware Protection Center Blog της εταιρείας, ανακοινώνοντας ότι οι προδιαγραφές και ο προσδιορισμός του Koobface έχουν προστεθεί στο Malicious Software Removal Tool (MSRT), το δωρεάν utility ενάντια στα malware, το οποίο η Microsoft παραδίδει στους χρήστες κάθε μήνα στο «Patch της Τρίτης».

Το Koobface, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε τον Μάιο του 2008, χτύπησε για μια .........

ακόμη φορά το Facebook, την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ερευνητή Jamz Yaneza, της Trend Micro, η νέα εκδοχή του Koobface.ac προσπαθεί με ένα τέχνασμα να παρασύρει τους χρήστες ώστε να κατεβάσουν μια ψεύτικη αναβάθμιση για το Flash της Adobe Systems Inc.. Αφού εγκατασταθεί η αναβάθμιση, το «σκουλήκι» εξαπλώνεται καταλαμβάνοντας τα cookies του browser 10 διαφορετικών sites κοινωνικής δικτύωσης και μετά χρησιμοποιεί τα cookies ώστε να αποκτά πρόσβαση σε λογαριασμούς και να στέλνει ψεύτικά μηνύματα στους χρήστες.

Σύμφωνα με τον Molenkamp, το MSRT στοχεύει σε μια μεγάλη γκάμα παραγόντων που υπόκεινται στην κατηγορία του Koobface. Όπως δήλωσε, «Αυτή οι οικογένεια δεν είναι απλά ένα worm, αλλά μια συλλογή πολλαπλών παραγόντων, καθένας από τους οποίους μπορούν να κάνουν μια διαφορετική εργασία. Αυτές περιλαμβάνουν downloading, κλοπή κωδικών, ανάρτηση διαφόρων pop-ups και αποστολή μηνυμάτων σε επαφές πολλαπλών social network web sites».

Το MSRT μπορεί πλέον να βρει και να καταπολεμήσει τους παράγοντες του Koobface που έχουν ως κύριο στόχο τους χρήστες των Bebo.com, Facebook, Freindster, Fubar.com, hi5.com, LiveJournal, MySpace, myYearbook, Netlog και Tagged.

Η Microsoft είχε αρκετή επιτυχία με το MSRT όσον αφορά στον καθαρισμό των μολυσμένων PCs. Για παράδειγμα, τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία πανηγύριζε ότι το εργαλείο είχε καθαρίσει πάνω από 1 εκ. μηχανήματα με ψεύτικο anti-virus λογισμικό, το επονομαζόμενο «scareware», μέσα σε μόλις 9 ημέρες. Τον Ιούνιο του 2008, το MSRT εντόπισε περίπου 1.2 εκ. PCs που είχαν προσβληθεί με τους παράγοντες που υπέκλεπταν κωδικούς, ενώ τον Φεβρουάριο καθάρισε το Vundo Trojan horse από περίπου 1 εκ. μηχανήματα. Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών στα τέλη του 2007, το MSRT κατέστρεψε το διαβόητο Storm Trojan horse από μισό εκατομμύριο υπολογιστές.

Μπορείτε να κατεβάσετε το MSRT από το site της Micorosft ή να το εγκαταστήσετε μέσω της υπηρεσίας της Microsoft, Windows Update.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.