Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ορατή η ευρυζωνική σύγκλιση με την ΕΕ στο τέλος του 2010

Σύμφωνα με την 8η εξαμηνιαία αναφορά του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, σχετικά με την πρόοδο της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 13,43% επιβεβαιώνοντας το μέσο σενάριο εξέλιξης του Παρατηρητήριου.

Πιο συγκεκριμένα, 13 στους 20 Έλληνες απολαμβάνουν ήδη από τις πλέον ανταγωνιστικές λιανικές τιμές πρόσβασης στην ΕΕ. Πρόκειται όμως για πελάτες που έχουν προτιμήσει σχετικά χαμηλές ταχύτητες πρόσβασης.

Σε κάθε 100 συνδέσεις DSL αντιστοιχούν και άλλες 12 ευρυζωνικές συνδέσεις ασύρματης πρόσβασης μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. 1975 νέες συνδέσεις DSL πραγματοποιούνταν κάθε μέρα το β’ εξάμηνο του 2008. Από αυτές, 1405 αφορούν συνδέσεις LLU.

Στις αρχές του προηγούμενου έτους, τα 5,9 Mb/s μέσης ονομαστικής ταχύτητας .......

πρόσβασης στην Ελλάδα κατέταξαν τη χώρα μας στην 6η θέση της ΕΕ. Όμως, μόλις 30% των Ελλήνων συνδρομητών κατείχαν συνδέσεις μεγαλύτερες των 2Mb/s.

Η δυναμική της ζήτησης παραμένει έντονη το β’ εξάμηνο του 2008- δυνατή η σύγκλιση με τα μέσα επίπεδα με την ΕΕ-271 προς τα τέλη του 2010

Η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα ανέρχεται στα επίπεδα του 13,43%2 την 1η Ιανουαρίου 2009, επιβεβαιώνοντας πλήρως την εκτίμηση του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ για ένα μέσο σενάριο του ρυθμού ανάπτυξης της ζήτησης.

Ο συνολικός αριθμός των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών ανέρχεται σε 1.506.614 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 20,2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ευρυζωνικών γραμμών είναι τεχνολογίας DSL, υπάρχουν περίπου 6260 ευρυζωνικές συνδέσεις λοιπών τεχνολογιών (π.χ. μισθωμένες γραμμές). Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί την 1η Ιανουαρίου 2009 μετρήθηκαν 184.625 ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας (Data Cards).

Κάθε μήνα του τελευταίου εξαμήνου πραγματοποιούνται περί των 43.440 νέων συνδέσεων καταγράφοντας μια ελαφρά αύξηση, της τάξης του 14% . Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 1975 νέες συνδέσεις σε ημερήσια βάση για κάθε μια από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Με βάση τα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου του 2008, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με την ΕΕ-27 με δυνατή πλέον τη σύγκλιση με τα μέσα επίπεδα με την ΕΕ-273 προς τα τέλη του 2010.

Πλήρης η εγχώρια ευρυζωνική κάλυψη στις αστικές περιοχές- υπολείπεται η κάλυψη των αγροτικών και ημιαστικών περιοχών.

Mε βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγχώρια πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη στις αρχές του 2008 ανερχόταν στα επίπεδα του 86%. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, 17 στα 20 αιτήματα οικιακών ή εταιρικών πελατών για την παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης μπορούσαν να εξυπηρετηθούν άμεσα. Ο μέσος όρος για τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ κυμαίνονταν στα επίπεδα του 92%, ενώ αυτή η σχετικά μικρή απόκλιση της χώρας μας οφείλεται κατά βάση σε ιδιότυπες γεωγραφικές παραμέτρους (ορεινές περιοχές, νησιά κλπ.) σε σχέση με της υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σε αυτό το pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.