Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Emporiki Bank: Ζημίες ύψους 491,8 εκατ. ευρώ

Ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 491,8 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο σύνολο του 2008 η Emporiki Bank, έναντι κερδών 73,4 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει για το 2007.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωσή της, τα αποτελέσματα του 2008 επηρεάστηκαν σημαντικά από το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον.

Η Emporiki διατήρησε έντονη εμπορική δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2008, παρά τη διαρκή επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η τράπεζα, σημειώνοντας πως το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, με συνολική ετήσια αύξηση άνω του 21%. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων στις 31/12/2008 ανήλθαν σε 24 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 648,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά .......

13,6%, εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού σε δάνεια και καταθέσεις αλλά και του αυξημένου κόστους άντλησης κεφαλαίων από τις οργανωμένες αγορές.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 17,3% στα 127,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της χαμηλής κινητικότητας των κεφαλαίων υπό διαχείριση και του κόστους των ληφθεισών χρηματοοικονομικών εγγυήσεων.

Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε -19,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αρνητικών εσόδων των χαρτοφυλακίων, που επηρεάστηκαν από την κρίση στις αγορές και από τις αποτιμήσεις στην τρέχουσα αξία (mark to market), αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Το σύνολο των εξόδων, εκτός προβλέψεων, εμφανίζει οριακή αύξηση κατά 0,9% και διαμορφώθηκε στα 666,3 εκατ. ευρώ, λόγω εφαρμογής αυστηρής πολιτικής στον τομέα των δαπανών.

Σύμφωνα με την Emporiki, οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε 493,3 εκατ. ευρώ, μετά την υιοθέτηση πολιτικής προβλέψεων προσαρμοσμένης στις επιδεινούμενες συνθήκες των αγορών.

«Το ύψος των προβλέψεων αντικατοπτρίζει τη συντηρητική πολιτική της Τράπεζας σε μία περίοδο κατά την οποία ορισμένοι δανειολήπτες ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους», υπογραμμίζει η Emporiki.

Οι συνολικές προβλέψεις για Απομειώσεις Δανείων που επιβάρυναν τη χρήση 2008 ανήλθαν σε 474 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών να διαμορφωθεί σε 50% και ο συντελεστής κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων2 σε 81% στο τέλος του 2008.

«Η συντηρητική αυτή πολιτική προβλέψεων, σε συνδυασμό με την αναθεωρημένη διαδικασία έγκρισης νέων δανείων που ισχύει ήδη από τα μέσα του 2008, καθιστά την Εμπορική έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανώς δυσμενέστερες συνθήκες το 2009», αναφέρει η τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συνέρχεται σήμερα θα πρέπει να εγκρίνει την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 850 εκατ. ευρώ. Όλοι οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα αγοράς 7 νέων μετοχών για κάθε 6 μετοχές που διαθέτουν με τιμή έκδοσης 5,50 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί στην ονομαστική αξία της μετοχής.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.