Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Ανοίγουν παράθυρο για την κατάργηση της Βάσης του του “10”

Ανοιχτό παράθυρο αφήνει το υπουργείο Παιδείας στην προοπτική κατάργησης της βάσης του “10” ως ορίου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς η νέα ηγεσία διαπιστώνει ότι η διατήρηση του ορίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο των περιφερειακών ΤΕΙ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να καταργηθεί φέτος η βάση του “10”, ώστε λίγο πριν τις ευρωεκλογές, υποψήφιοι που θα έμεναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να πληροφορηθούν ότι εισάγονται στα ΤΕΙ.
Αν ληφθεί φέτος η σχετική απόφαση, στο ΤΕΙ Καλαμάτας θα εισαχθούν πάνω από 1.000 νέοι
σπουδαστές - γεγονός που αναμένεται να τονώσει την τοπική αγορά εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ανδρέας Κανάκης, όταν ρωτήθηκε από την “Ε“ αν στη συνάντηση που είχαν προχθές οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων με τον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο έθεσαν θέμα κατάργησης της βάσης του “10”, απάντησε:
«Δεν ήταν το κυρίαρχο θέμα της δίωρης συζήτησης που έγινε, γιατί ........

είναι γνωστό ότι το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται να καταργήσει τη βάση του “10”.
Εκτιμούμε ότι αν δεν καταργηθεί φέτος, θα καταργηθεί του χρόνου».

Μιλώντας στην “Ε“ για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο κ. Κανάκης χαρακτήρισε θετικά τα μηνύματα που αποκόμισαν οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων.
«Υπάρχει προσχέδιο νόμου για την Τεχνολογική Εκπαίδευση.
Ζητήσαμε να μας δοθεί ώστε να διατυπώσουμε τις προτάσεις μας», μας είπε συγκεκριμένα.
Οσο για τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ περιφερειακών ΤΕΙ και ΑΕΙ, ανέφερε ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επιτευχθεί - καθώς η απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ προϋποθέτει την συνεργασία μεταξύ των Ιδρυμάτων.

Ο κ. Κανάκης σημείωσε εξάλλου ότι αυτό το διάστημα προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό η εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης του ΤΕΙ Καλαμάτας.
Στη δε βάση του “10” αναφέρθηκε και η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τη συνάντηση των προέδρων των ΤΕΙ και του υπουργού ως εξής:
«Την ώρα που ανακοινώνονται 13 νέα τμήματα ΤΕΙ χωρίς υποδομές και προετοιμασία, πολλά περιφερειακά ιδρύματα πλήττονται από την έλλειψη σπουδαστών - άμεση επίπτωση της αυθαίρετης επιλογής της βάσης του “10”.
Αλλα κεντρικά ΤΕΙ έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού από τις δυσλειτουργίες του συστήματος μετεγγραφών, ενώ παραμένει εκκρεμές το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, παρά τη ρητή δέσμευση του υπουργείου Παιδείας για την κατοχύρωση 350.000».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.