Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Δεν κλείνουν οι 17 χωματερές της Μεσσηνίας

Δεν κλείνουν οι 17 χωματερές που εξακολουθούσαν να λειτουργούν... ημιεπίσημα στη Μεσσηνία μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου, τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να θεωρεί ως ενεργές.
Στη δήλωση αυτή προέβη ο δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος, ως πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΙΣΑ), στην προχθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδέσμου.
Παράλληλα -όπως είπε στην ο πρόεδρος του Συνδέσμου- προωθείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έγγραφο με το οποίο ζητείται να επιτραπεί η παράταση, για κάποιο χρονικό διάστημα, των συμβάσεων μεταφοράς απορριμμάτων εκτός Μεσσηνίας, για όποιους δήμους δεν διαθέτουν δική τους χωματερή.

Μέχρι δε να εγκρίνει η Περιφέρεια την παράταση, ο Κ. Σπυρόπουλος πρότεινε -χωρίς πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες να υπάρξει θετική ανταπόκριση από τους παρόντες δημάρχους- να αναλάβουν δήμοι που διαθέτουν χώρους διάθεσης απορριμμάτων να καλύψουν όσους δήμους δεν έχουν, με τον ίδιο να δηλώνει ότι προτίθεται να καλύψει το Δήμο Αριος.

ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Απαντώντας στις διευκρινιστικές ερωτήσεις των δημάρχων-μελών του Δ.Σ. ο Κ. Σπυρόπουλος επικαλέστηκε πρόσφατη

συνάντησή του με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θανάση Νάκο, ο οποίος -σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΔΙΣΑ- τον διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μεσσηνία θα αποτελέσει ξεχωριστή διαχειριστική ενότητα, με δικό της ΧΥΤΥ και δική της μονάδα επεξεργασίας.
Με το πιο πάνω δεδομένο ήταν αναμενόμενο ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου δεν υποχώρησε ούτε κεραία από τη θέση του, σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών στη Μεσσηνία, μέσα από τη δημιουργία στο Παλιοροβούνι μονάδας επεξεργασίας και χώρου διάθεσης υπολειμμάτων σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει παραλάβει, όπως δηλώνει, από την πρώτη διοίκηση του ΕΣΔΙΣΑ.
Οπως είπε, οι σχετικές μελέτες εξελίσσονται και αναμένει, αφ’ ενός σε δύο μήνες να ολοκληρωθούν η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για το ΧΥΤΥ στο Δήμο Οιχαλίας και αφ’ ετέρου σε 6 μήνες να έχει ολοκληρώσει ο ειδικός σύμβουλος ΣΔΙΤ τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό μας. Επικαλούμενος δε τη συνάντησή του με το Θ. Νάκο, ο Κ. Σπυρόπουλος δήλωσε ακόμα ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών τον βεβαίωσε ότι υφίστανται οι απαιτούμενες συμβάσεις για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού στη Μεσσηνία.

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ

Το κλίμα, πάντως, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συνδέσμου δεν ήταν ιδιαίτερα καλό - με δεδομένη την προηγηθείσα κόντρα μεταξύ του προέδρου του και του δημάρχου Θουρίας Γιώργου Σκαλαίου, αλλά και γενικότερα το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό μας, ιδιαίτερα ως προς την υλοποίηση της «ενδιάμεσης λύσης» των δεματοποιητών.
Κατά πληροφορίες, πάντως, οι χαρακτηρισμοί ανακλήθηκαν, ωστόσο η κίνηση αυτή του Κ. Σπυρόπουλου δεν απέδωσε τα αναμενόμενα καθώς ο πρόεδρος του ΕΣΔΙΣΑ Μεσσηνίας δέχθηκε κριτική από μερίδα δημάρχων οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν έθεσε στον περιφερειάρχη -στην πρόσφατη συνάντηση, στην Τρίπολη- το θέμα της παράτασης των συμβάσεων μεταφοράς απορριμμάτων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Κ. Σπυρόπουλου ότι το έπραξε.

Επιπρόσθετα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου κλήθηκε να εξηγήσει το λόγο που εμμένει στην «απομόνωση» της Μεσσηνίας από το διαχειριστικό σχήμα που διαμορφώνουν -ως Α.Ε.- οι ανάλογοι φορείς Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας, με προοπτική ένταξης σε αυτό και του φορέα διαχείρισης της Λακωνίας, με προοπτική τη δημιουργία κεντρικής μονάδας διαχείρισης. Επιπλέον, πιέστηκε -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- να διευκρινίσει πώς θα αποφύγει εμπλοκές στο θέμα δημιουργίας ΧΥΤΥ και μονάδας διαχείρισης στο Δήμο Οιχαλίας, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί πυρόπληκτη και, ως εκ τούτου, αυτόματα αναδασωτέα.

Παράλληλα του επισημάνθηκε η δεδομένη πρόθεση του οικείου ΟΤΑ να προσφύγει δικαστικά σε οποιαδήποτε απόπειρα έναρξης εργασιών στο Παλιοροβούνι -ένας επιπλέον παράγοντας που σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού.
Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ως απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα, ο Κ. Σπυρόπουλοςεπικαλέστηκε -γι’ άλλη μια φορά- τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Θ. Νάκο και τις διαβεβαιώσεις που, όπως είπε, έλαβε εκ μέρους του όσον αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών στο νομό μας.
Τέλος, ας σημειωθεί ότι πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΔΙΣΑ Μεσσηνίας, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου εξέλεξε στη θέση του αντιπροέδρου το δήμαρχο Αριος Γιώργο Γιαννακόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.