Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Αποκατάσταση των ζημιών με επτά άμεσα μέτρα

Δύο φορές το προβλεπόμενο ποσό για το ταμείο κατά της φτώχειας θα πρέπει να πληρώσει το κράτος για την αποκατάσταση των ζημιών, από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ζημιές που έχουν υποστεί τα καταστήματα στην Αθήνα τις τελευταίες πέντε ημέρες, λόγω των ταραχών, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

«Στην Αθήνα, έχουμε 565 μαγαζιά με ζημιές, μερική ή ολική καταστροφή.
Οι υλικές ζημιές αυτή τη στιγμή στην Αθήνα ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κροκίδης, αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters.

Τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων ανακοινώθηκαν δια στόματος Κώστα Καραμανλή, ενώ η πλήρης εξειδίκευση θα γίνει από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

1. Άμεση οικονομική ενίσχυση, ύψους 10 χιλ. ευρώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

2. Επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζημιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10 χιλ. έως 200 χιλ. ευρώ.

3. Για το δανεισμό του υπόλοιπου 50% της ζημιάς που πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δίνεται δυνατότητα, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για επιδοτούμενα δάνεια διάρκειας 15 ετών.

4. Χορηγούνται δάνεια διάρκειας 15 ετών με ευνοϊκούς όρους, για την αποκατάσταση ζημιών στα κτίρια.

5. Χορηγούνται δάνεια πενταετούς διάρκειας με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης.

6. Αναστέλλονται οι οφειλές των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για ένα τρίμηνο, στις εφορίες, το ΙΚΑ τον ΟΑΕΕ και τις τράπεζες. Γίνονται επίσης διάφορες άλλες φορολογικές διευκολύνσεις.

7. Σε επιχειρήσεις που δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου, ενισχύονται οικονομικά οι εργαζόμενοι, με πλήρη κάλυψη του μισθού, του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) για τρεις μήνες.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, για την άμεση στήριξη των πληγέντων, παρακάμπτονται οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και τα ελάχιστα δικαιολογητικά που χρειάζονται, θα ελέγχονται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπρόσωπο του οικείου Επιμελητηρίου, του οικείου Εμπορικού Συλλόγου και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Πηγή: Απόσπασμα από την Zougla.gr

Δείτε το Video με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.