Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Πρόταση σε 5 άξονες για το μεσσηνιακό λάδι

Πέντε άξονες περιλαμβάνει η πρόταση για τα μέτρα που θα λάβουν σε τοπικό επίπεδο Νομαρχία και φορείς για την στήριξη του ελαιολάδου, και η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στις 17 ή τις 20 του μήνα.

Η πρόταση που συζητήθηκε χθες σε συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παραγωγής και Ανάπτυξης παρουσιάστηκε από τον αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλο και είναι το αποτέλεσμα προτάσεων και απόψεων όλων των παραγωγικών φορέων που ασχολούνται με το προϊόν, καθώς και των νομαρχιακών παρατάξεων.

Οι άξονες περιλαμβάνουν υποστηρικτικά μέτρα οικονομικού χαρακτήρα, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, διασφάλιση της ποιότητας, οργανωτικά μέτρα σε επίπεδο νομού και, τέλος, δράσεις προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου.

Στη χθεσινή διαδικασία τις απόψεις του κατέθεσε ο κάθε φορέας ξεχωριστά, και στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Βασίλης Κοζομπόλης ανακοίνωσε την συμμετοχή της ΕΑΣ με 280.000 ευρώ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα προβολής του ΠΟΠ Καλαμάτα, συνολικής δαπάνης 700.000 ευρώ.

ΦΟΡΕΙΣ

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Κοζομπόλης τόνισε τη σημασία να αυξηθεί το τυποποιημένο ελαιόλαδο και πρώτιστα να “μπει πλάτη“ στην εγχώρια αγορά η οποία έχει κατακλυστεί από σπορέλαια ακόμα και στη Μεσσηνία.
Γι‘ αυτό πρότεινε να μάθουμε τους Βορειοελλαδίτες να τρώνε ελαιόλαδο, και εντός του νομού να υπάρξει ένα τοπικό συμφωνητικό στο οποίο θα δίνονται κίνητρα σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της μαζικής εστίασης να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, ενώ πρότεινε ακόμα το Δημόσιο να έρθει σε επαφή με ομάδες παραγωγών και οργανώσεις ώστε ναπρομηθεύεται απευθείας από παραγωγούς ελαιόλαδο.
Ο Αλέξανδρος Δραγώνας, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα με τη Νομαρχία.

Τόνισε την ανάγκη να αποκτήσει ταυτότητα το προϊόν, και αυτό μέσα από την πιστοποίηση από εργαστήριο χημικού ελέγχου που θα το πιστοποιήσει και θ‘ αναδείξει τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά του. Παράλληλα, για να διασφαλιστεί η ποιότητα πρέπει να κατατεθεί και αίτημα προς την Ε.Ε., οι τυποποιητές να αναγράφουν στις ετικέτες τα πραγματικά φυσικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου για να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει.
Ακόμα έθιξε την αναγκαιότητα της τεχνογνωσίας και της ενημέρωσης των παραγωγών, ώστε να διασφαλίζεται η σταθερή ποιότητα του προϊόντος, ενώ μίλησε και για τις απαραίτητες διευκολύνσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Ο Αντώνης Κορακάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων εστίασε στην ουσία του προβλήματος που θεωρεί ότι είναι το γεγονός πως οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν ξέρουν τι παράγουν και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ έξτρα παρθένου, παρθένου και απλού ελαιόλαδου.
Ακόμα, είπε πως πρέπει να μπει τάξη στην εσωτερική διακίνηση, με τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο, και να καταργηθεί ο νόμος 1019 που προβλέπει μέχρι 5 λίτρα τη συσκευασία, για να μπορέσει το λάδι μας να προωθηθεί στους χώρους μαζικής εστίασης.

ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Μαλαπάνης τόνισε ότι αν οι προτάσεις μείνουν έτσι δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από ευχολόγια, και υπογράμμισε την ανάγκη χρονικού προγραμματισμού.
Συμφώνησε με την ίδρυση Γραφείου Ελαιολάδου αρκεί να τεθεί στόχος ποσοτικός και ποιοτικός, αλλά και να γίνει συνείδηση στον παραγωγό ότι δεν είναι κάτι το εύκολο κι απλό. Είναι όμως και θέμα προβολής και προώθησης, είπε, και ειδικά σε τοπικό επίπεδο.
Ζήτησε να υπάρξει έλεγχος στα μαγαζιά, και πρότεινε ως κίνητρο το να σταματήσει ο δήμος να φορολογεί με το 2% τα εστιατόρια αυτά.
Ετσι, είπε, θα εξασφαλιστεί τοπικά η επιπρόσθετη κατανάλωση.

Μίλησε ακόμα για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κονδύλια από τους φορείς της Μεσσηνίας ύψους 1 εκ. ευρώ, που θα πάει με ολοκληρωμένη πρόταση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και θα απαιτήσει κοινό πρόγραμμα για τη διαχείριση και προώθηση του ελαιολάδου.
Ο Νίκος Πατσαρίνος από τη “Συνεργασία για τη Μεσσηνία“ τόνισε την ανάγκη για ενιαίο συντονισμό από τη Νομαρχία όλων των φορέων που εμπλέκονται με το προϊόν, καθώς και για να δοθεί βάρος στην ντόπια αγορά κι η προβολή - διαφήμιση να γίνει μέσα από τον τουρισμό. Στα άμεσα μέτρα της στήριξης των ελαιοπαραγωγών πρέπει να είναι και η ενίσχυση του εισοδήματός τους, μεταξύ άλλων και με παρεμβάσεις για τη στήριξη της τιμής, πρότεινε - ενώ από την Ε.Ε θα πρέπει να διεκδικήσουν την κατάργηση της ονομασίας σκέτα “ελαιόλαδο“.

Ο Αρις Δαμαλάς, επικεφαλής της ΝΑΣ, αναρωτήθηκε μήπως από τις διαπιστώσεις λείπει η αιτία του προβλήματος. Στη συνέχεια έφερε παραδείγματα προϊόντων που είχαν γίνει μονοκαλλιέργεια, όπως αυτό της ελιάς στη Μεσσηνία, ενώ επισήμανε ότι το κόστος είναι πολλαπλάσιο της τιμής.
Τις απαγορευτικές τιμές για την καλλιέργεια τόνισε και ο νομαρχιακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, ο οποίος αναφέρθηκε στο καρτέλ των Ισπανών, στις ιδιαίτερες καταναλωτικές συνήθειες στις διεθνείς αγορές, και στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόποςκαλλιέργειας.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Η παρέμβαση του νομάρχη Δημήτρη Δράκου εστιάστηκε σε 3 βασικά σημεία:
Το ένα είναι να γίνουν εθνικές συμμαχίες για την κοινή εμπορική προώθηση του προϊόντος. Να βρούμε, όπως είπε, μια πλατιά πλατφόρμα συμμαχίας με άλλες περιοχές με ελαιόλαδα που να έχουν την ίδια ταυτότητα με εμάς και τιμή παραπλήσια με τα δικά μας.
Δεύτερον, να αλλάξει η γενικότερη πρακτική μας από την παραγωγή μέχρι και την πώληση. Και τρίτον η ποιότητα, ονομασία προέλευσης, βιολογικά προϊόντα κ.λπ. θέλει και μια αυστηρή υποστήριξη, τόνισε, μέσα από την καθημερινή μας πρακτική.
Σε αυτό μπορεί πράγματι εμείς, είπε παρακάτω, μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής ανάπτυξης, μαζί με το Συνεταιριστικό κίνημα και την αυτοδιοίκηση, να παίξουμε πάρα πολύ μεγάλο ρόλο.

Πηγή: Ελευθερία

1 σχόλιο:

  1. Αυτά δεν είναι μέτρα.
    Αερολογίες της πλάκας είναι.
    Τι πάει να πεί στην πράξη
    α)μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής
    β)διασφάλιση της ποιότητας γ)οργανωτικά μέτρα σε επίπεδο νομού
    δ)δράσεις προβολής και προώθησης του ελαιόλαδου.
    Φίλοι μου με αυτές τις ασάφειες δυστυχώς και του χρόνου το λάδι, στην καλίτερη περίπτωση, θα έχει την ίδια τιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.