Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

Αίτηση - Ένσταση - Διαμαρτυρία στο Δήμο Τριφυλίας για τα χαράτσια δημοτικών τελών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

Έντονες διαμαρτυρίες έχουν προκαλέσει στην Κυπαρισσία τα ραβασάκια με τα βαριά χαράτσια που έστειλε ο Δήμος για δημοτικά Τέλη και Τέλους Ακίνητης Περιουσίας του 2016 και 2017 για ακίνητα δεν γίνονται χρεώσεις μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ.

Όπως είναι φυσικό .....

στους ιδιοκτήτες της Κυπαρισσίας έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, καθώς τα ποσά σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μικρά και δεν είναι λίγοι αυτοί που καθημερινά φτάνουν διαμαρτυρόμενοι στο δήμο.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα τέλη ζητούνται σε πρώτη φάση μόνο από τους ιδιοκτήτες του πρώην Δήμου Κυπαρισσίας που είχε καταλόγους, ενώ για τις άλλες δημοτικές ενότητες ακόμη δεν έχουν ζητηθεί, αφού σύμφωνα με πληροφορίες οι κατάλογοι τώρα ετοιμάζονται.

Προς τον σκοπό αυτό εστάλη προς τον Δήμο Τριφυλίας, επιστολή - Αίτηση - Ενσταση με αποδέκτες το Δημοτικό Συμβούλιο και την Διεύθυνση Οικονομικών υπηρεσιών (τμήματος εσόδων) Διαμαρτυρία κατα των βεβαιωτικών χρηματικών καταλόγων Δημοτικών τελών 2016 - 2017 με χρεώσεις ακινήτων που δεν χρεώνονται με τέλη φωτισμού και καθαριότητας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η επιστολή αναφέρει:

Μέσα στο μήνα Οκτώβριο μας ταχυδρομήθηκαν, αποσπάσματα των βεβαιωτικών χρηματικών καταλόγων 2016-2017, με τα οποία μας έχετε χρεώσει για τέλη φωτισμού και καθαριότητας, όσον αφορά χώρους των ιδιοκτησιών μας, που δεν χρεώνονται με τα τέλη αυτά μέσω της ΔΕΗ, για κάθε έτος ποσά πολύ μεγαλύτερα από ό,τι μέχρι τώρα πληρώναμε για τα τέλη αυτά.

Στα εν λόγω έγγραφα δε δεν υπάρχει καμιά πληροφορία, ούτε επεξήγηση, ως όφειλε, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των ποσών αυτών. Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπαλλήλους, γενικά κι αόριστα μας απάντησαν, ότι απλά τα τέλη αυξήθηκαν!! και μας παρότρυναν να ζητήσουμε βεβαίωση από τη ΔΕΗ, ότι οι χώροι αυτοί δεν ηλεκτροδοτούνται ή βεβαίωση από μηχανικό, ότι είναι ημιτελείς, όπως αναφέρει άλλωστε και το συνοδευτικό έγγραφο, που έστειλε η υπηρεσία σας.

Ωστόσο, οι βεβαιώσεις της ΔΕΗ, δεν μπορούν παρά να αναφέρουν, ό,τι προκύπτει από τα στοιχεία που αυτή έχει, δηλαδή η ΔΕΗ βεβαιώνει για ό,τι ηλεκτροδοτεί κι όχι για ό,τι δεν ηλεκτροδοτεί, όπως παραπλανητικά ζητάτε εσείς.

Πολλοί δε από τους χώρους αυτούς δεν μπορούν να πάρουν βεβαίωση μηχανικού περί ημιτελούς. Μετά από αρκετές προσπάθειες να πάρουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για το πώς πρέπει να ενεργήσουμε με κόστος για μας, όσον αφορά το χρόνο μας και τις υποχρεώσεις μας και αφού το ζητήσαμε επιμόνως, προμηθευτήκαμε από την υπηρεσία σας αντίγραφα των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες προσδιορίστηκαν τα πιο πάνω ποσά.

Αν και, όπως αναφέρεται στην με αριθμό 363/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «…πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι να ενισχύσει τον καθαρώς ανταποδοτικό χαρακτήρα και να κατανείμει με δικαιότερο τρόπο τη συμμετοχή των δημοτών στη διαμόρφωση των εσόδων…», στη πράξη μάλλον το αντίθετο γίνεται.

Δεν εξηγούνται διαφορετικά τα παρακάτω:

α) ότι χρεώνονται οι βοηθητικοί χώροι και τα υπόγεια των κατοικιών μας, όσο χρεώνονται και οι χώροι γραφείων, καταστημάτων και άλλου είδους επαγγελματικής χρήσης, αφού παράνομα και καταχρηστικά έχουν ενταχθεί στην κατηγορία αυτή με τον χαρακτηρισμό «κ.λ.π.»

β) ότι, αν και ο νόμος δίνει στο δημοτικό συμβούλιο τη δυνατότητα να προσδιορίσει περισσότερους συντελεστές, κρίθηκε σκόπιμο, επειδή ισοσκέλιζε ευκολότερα τους ισολογισμούς σας, να οριστούν στους καταλόγους μόνο δύο συντελεστές και εντελώς αυθαίρετα να μπουν στην ίδια κατηγορία βοηθητικοί χώροι κατοικιών και επαγγελματικοί χώροι,

γ) ότι αιφνιδιαστικά στάλθηκαν τα αποσπάσματα με τα διογκωμένα ποσά για δύο χρονιές μαζί, με μικρό περιθώριο αντίδρασης για τους λήπτες δημότες, δεδομένου ότι με τον τρόπο αποστολής τους δεν κατέστη σαφές το χρονικό σημείο έναρξης της προθεσμίας για άσκηση προσφυγής και χωρίς καμιά περεταίρω εξήγηση,

δ) ότι παραπλανητικά και δήθεν συμβουλευτικά κατευθύνονταν, όσοι ρωτούσαν, να πάρουν βεβαιώσεις από τη ΔΕΗ, οι οποίες ήταν εξ αρχής γνωστό, ότι δεν θα γίνονταν δεκτές από την υπηρεσίας σας, «λόγω πλημμελούς διατύπωσης»,

ε) ότι παρά την υποχρέωση της ίσης και δίκαιας αντιμετώπισης όλων των δημοτών, μόνο από την δημοτική κοινότητα Κυπαρισσίας ζητήθηκαν τα ανωτέρω ποσά,

στ) ότι με τη συγκάλυψη τη επίκλησης παλιών αποφάσεων του ΣτΕ, προκλητικά επισημαίνεται, στην ανωτέρω απόφαση ότι «…παρά τον ανταποδοτικό χαρακτήρα τους, τα πιο πάνω τέλη καταβάλλονται από τους δημότες, ακόμα κι αν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες δεν παρέχονται ή παρέχονται πλημμελώς ...», ώστε να τεθούν προ τετελεσμένου οι δημότες, ότι πρέπει έτσι κι αλλιώς να πληρώνουν για υπηρεσίες που, κατά κοινή ομολογία παρέχονται πλημμελώς.

Επειδή η τακτική αυτή και η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι παράνομη, καταχρηστική κι εμπαίζει τους δημότες ζητούμε:

α) Την αναπροσαρμογή και την ορθή εφαρμογή της σχετικής απόφασης ως προς το ποσοστό χρέωσης τελών φωτισμού και καθαριότητας στους βοηθητικούς χώρους κατοικιών, τουλάχιστο την χρέωσή τους με την τιμή των κατοικιών, την παράταση της βεβαίωσης των ανωτέρω υπέρογκων χρεώσεων και την δυνατότητα καταβολής τους σε δόσεις.

β) Εντιμότητα κι υπευθυνότητα γενικότερα από την δημοτική αρχή, αλλά και ιδιαίτερα ως προς τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και των επιτροπών του δήμου, που άπτονται της καθημερινότητας και της διαβίωσης των δημοτών.

γ) Έλεγχο κι επιστασία στα όργανα που επιφορτίζονται με την εκτέλεσή των αποφάσεων αυτών, ώστε να μην βρίσκονται οι προϊστάμενοι προ εκπλήξεως, όπως συχνά ισχυρίζονται, για ενέργειες των υφιστάμενών τους.

δ) Σεβασμό προς όλους τους δημότες και ίσο και δίκαιο καταμερισμό των οικονομικών και γενικότερων υποχρεώσεων προς αυτούς.

ε) Να τεθούν προς συζήτηση τα ανωτέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερωθούμε, προκειμένου να παραβρεθούμε στη συζήτηση.

Επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμου δικαιώματός μας μένουμε σε αναμονή των ενεργειών σας με την πεποίθηση, ότι θα πράξετε το αυτονόητο, ως υπηρεσία και άτομα, χρέος των οποίων είναι να ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον και τη προστασία όλων ανεξαιρέτως των δημοτών, που αποτελούν το δήμο τον οποίο υπηρετούν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.