Το σχετικό σενάριο δεν είναι παλιό. Εντάσσεται στη γενικότερη προβληματική που αναπτύσσεται, για το πότε θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Εκλογές την .....
Άνοιξη του 2018; Γιατί… όχι, θα έλεγε κανείς.
Η επιχειρηματολογία εδράζεται στο σενάριο της λεγόμενης δεξιάς παρένθεσης. Δηλαδή, από τη στιγμή που δεν μπορεί να αποτραπεί η έλευση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, αυτή να γίνει ως “παρένθεση”, με δεδομένη και την απλή αναλογική που θα ισχύσει στις εκλογές οι οποίες θα ακολουθήσουν τις… επόμενες.
Όσοι υπερθεματίζουν για ένα τέτοιο σενάριο, προτρέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση να διαχειριστεί το δύσκολο 2019, με μέτρα που πολύ δύσκολα θα μπορεί να σηκώσει μια “δεξιά κυβέρνηση”, ενώ ο σχεδιασμός γίνεται περισσότερο σύνθετος από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία δεν θα εξέλθει από τις κάλπες αυτοδύναμη, κάτι που θα συνεπάγεται κυβέρνηση συνεργασίας, και πρωθυπουργό πιθανότατα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Δηλαδή, όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η “αντίπαλη” επιχειρηματολογία μάλλον επικρατεί στο μυαλό και την… καρδιά του Αλέξη Τσίπρα. Να βγει η χώρα από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, και μετά από μια “εγκάρδια συνεννόηση” με τους εταίρους, να έχει η σημερινή κυβέρνηση στη διάθεσή της 100 ημέρες, δηλαδή χρονικό διάστημα τριών μηνών, να “πουλήσει” ένα αισιόδοξο σενάριο στην ελληνική κοινωνία.
Και γιατί να διευκολύνουν οι δανειστές τον Αλέξη Τσίπρα, θα ήταν ένα εύλογο και δίκαιο ερώτημα. Η απάντηση βρίσκεται στο… ποιόν διευκολύνουν σε μια τέτοια περίπτωση. Τον Αλέξη Τσίπρα ή… τον εαυτό τους;
Γιατί, όσο πιο σύνθετη κάνουν τη μετεκλογική πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η συγκρότηση της κυβέρνησης των… ονείρων τους. Μια επανάληψη του εγχειρήματος της κυβέρνησης Παπαδήμου, ιδανικά με τη συμμετοχή και του “ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ” (που θα έλεγε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος) αυτή τη φορά. Μια… υποψία Μεγάλου Συνασπισμού δηλαδή.
Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε, έχει ήδη προτρέψει τον Μάρτιν Σουλτς να συμμετάσχει σε ένα αντίστοιχο κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία.
Είναι περίπου βέβαιο ότι η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία θα του… ανταποδώσει την προτροπή, αν το απαιτήσουν οι μετεκλογικές συνθήκες στην Ελλάδα.
Κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές την Άνοιξη του 2018 είναι το λιγότερο ισχυρό σενάριο που έχουμε μπροστά μας…
Υστερόγραφα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.