Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Γλυφάδα Μεσσηνίας: Ενα χωριό με .... καλλιτεχνικές ανησυχίες!!

Ενα χωριό με καλλιτεχνικές ανησυχίες παρουσιάστηκε σε Post στο Facebook από έναν συμπολίτη μας και πραγματικά εκτός από τον εντυπωσιασμό που προκαλεί αποτελεί μια ξεχωριστή εικαστική παρέμβαση.

Οι τοίχοι των σπιτιών.....

είναι ζωγραφισμένοι με πρόσωπα, απεικονίζουν εργάτες γης εν ώρα εργασίας, εν ώρα ξεκούρασης και άλλες παραστάσεις. Όλα είναι εμπνευσμένα από τις αγροτικές εργασίες με τις οποίες ασχολούνται οι κάτοικοι όπως για παράδειγμα το αλώνισμα και το θέρισμα.

Που συμβαίνουν όλα αυτά? Στη Γλυφάδα Μεσσηνίας. Είναι ένα χωριό στην περιοχή της Πυλίας μετά το Κορυφάσιο - Ίγκλαινα.
Τα όμορφα αυτά έργα τα υπογράφει ένας πραγματικός καλλιτέχνης o "Skitsofrenis" από την Καλαμάτα κατα κόσμον Κώστας Λούζης.

Σε ερώτηση που του έκανα αν θεωρεί τον εαυτό του "Καλλιτέχνη του δρόμου", ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό μου έναν ανήσυχο άνθρωπο. Όσο για τους τίτλους τους βάζουν οι υπόλοιποι. Το κοινό δηλαδή.

Στην συνομιλία μας, μου είπε ότι η αρχή έγινε το 2013 όταν ο σύλλογος του χωριού Γλυφάδα του ζήτησε να δημιουργήσει ένα θέμα στη κεντρική πλατεία του χωριού.

Ο πρώτος τοίχος δημιουργήθηκε, άρεσε πολύ σε όλους και έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθούν και σε επιπλέον επιφάνειες σπιτιών του χωριού.

Η θεματολογία των έργω του όπως γράψαμε παραπάνω είναι με βάσει το με τι ασχολείται ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής αλώνισμα, θέρισμα, ελαιομάζωμα κ.ο.κ.

Ασχολήθηκε επι ενάμιση μήνα να φτιάξει όλα αυτά τα πανέμορφα έργα, και σε αυτόν τον ενάμιση μήνα το χωριό τον αγκάλιασε και ξέρει ότι τόσο για εκείνον όσο και για τους κατοίκους της Γλυφάδας, το όλο αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς εκεί καθημερινά πια βλέπουν στους τοίχους την ζωή των προγονών τους.

Πιστεύει ότι είναι το καλύτερο πάντρεμα παράδοσης και μοντέρνες τέχνης και ευχαρίστησε πολύ τον σύλλογο και τους κατοίκους για την ευκαιρία που του έδωσαν.

Δείτε μερικά από τα υπέροχα έργα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.