Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Δίκη δολοφονίας Αρχιμανδρίτη: Ατελείωτες οι φρικτές αποκαλύψεις στη δίκη για το φόνο του αρχιμανδρίτη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ

Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις και οι λεπτομέρειες για την κρυφή ερωτική ζωή του 54χρονου αρχιμανδρίτη Φωτίου Ζαχαρόπουλου, που το Φεβρουάριο του 2014 δολοφονήθηκε άγρια στο σπίτι του στη Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Χθες, στο Μεικτό .....

Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας, ξεκίνησε από την αρχή η δίκη του 25χρονου Γεωργιανού, ο οποίος όμως αρνείται τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία, ληστεία τελεσθείσα κατά συναυτουργία με ιδιαίτερη σκληρότητα και οπλοφορία - οπλοχρησία από κοινού.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταδικασθεί ένας 18χρονος – σήμερα- Έλληνας σε 15 χρόνια κάθειρξης, για απλή συνέργεια στη δολοφονία.

Η δίκη με κατηγορούμενο το Γεωργιανό, είχε αρχίσει τον Ιανουάριο, αλλά διεκόπη ύστερα από ένσταση των δικηγόρων υπεράσπισής του για πλαστογράφηση από αστυνομικούς της προανακριτικής του απολογίας και μέχρι δικαστικός γραφολόγος να εξετάσει τα καταγγελλόμενα.
Τελικά, στην πραγματογνωμοσύνη του ο δικαστικός γραφολόγος Κωνσταντίνος Κωτακίδης γνωμάτευσε πως η υπογραφή στην απολογία του κατηγορουμένου δεν έχει πλαστογραφηθεί και είναι δική του.

Χθες, για άλλη μια φορά, τα όσα ακούσθηκαν σόκαραν και τους πιο ψύχραιμους, με αναφορές σε υψηλή αποζημίωση που είχε δώσει ο αρχιμανδρίτης σε νεαρό επειδή είχε υποστεί τραυματισμό στα γεννητικά του όργανα, αλλά και σε περιπτώσεις ανηλίκων που είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο για συρραφή…

Ήθελε να πάει στα Ιεροσόλυμα…
Η διαδικασία χθες το πρωί ξεκίνησε με τον κατηγορούμενο να αρνείται πλήρως όλες τις κατηγορίες. Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε θείος του αρχιμανδρίτη, που είπε ότι το θύμα έδινε λεφτά σε όποιον ζητούσε και ήξερε ότι έδινε χρήματα στον ανήλικο Έλληνα που έχει καταδικασθεί, διότι δεν ενδιαφέρονταν οι γονείς του.
Για τον κατηγορούμενο Γεωργιανό, είπε πως ήξερε ότι είναι καλό παιδί και δούλευε στην περιοχή.
Όπως περιέγραψε, εκείνο το πρωινό ο 54χρονος δεν πήγε στην εκκλησία και έτσι τον έψαξαν η γυναίκα του, που ήταν νεωκόρισσα και ο ψάλτης, και τον βρήκαν νεκρό.
Παραδέχθηκε ότι κυκλοφορούσαν φήμες πως είναι ομοφυλόφιλος και πως του το ανάφερε κάποια στιγμή, αλλά ο αρχιμανδρίτης τού είχε πει να μην ακούει τα λόγια του κόσμου.

Είπε ακόμα ότι περίπου ένα χρόνο πριν είχε πουλήσει ένα κτήμα του και ήθελε να πουλήσει όλη του την περιουσία για να πάει στα Ιεροσόλυμα να μείνει. Ωστόσο, επειδή τον είχαν κλέψει δύο φορές, όλοι ήξεραν ότι δεν κρατάει πολλά χρήματα στο σπίτι.
Ο θείος του ισχυρίσθηκε ότι τιμούσε το σχήμα του και δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τη δικηγόρο υπεράσπισης. «Γνωρίζετε ότι υπάρχουν μαρτυρίες ότι παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για συρραφή, εξαιτίας σεξουαλικών πράξεων με τον παπά; Είναι αλήθεια ότι στο ντουλάπι βρέθηκαν ομοιώματα ανδρικών μορίων;», ήταν μερικές από τις ερωτήσεις.
Ο μάρτυρας απάντησε: «Τι είναι αυτά που με ρωτάτε; Αυτά είναι τα προσωπικά του καθενός. Γιατί δεν είναι άνθρωπος ο αρχιμανδρίτης;».
Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας κατέθεσε πως κατά την έρευνα υπήρξαν μαρτυρίες για ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις του αρχιμανδρίτη και πως συνευρισκόταν με νεαρά άτομα κατόπιν αμοιβής.

Σύντομα έφτασαν στον ανήλικο και το Γεωργιανό, οι οποίοι στην αρχή είπαν ότι έψαχναν χρήματα για να έρθουν Καλαμάτα, πήγαν περίπου στις 8.30 το βράδυ στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, αλλά τελικά δεν μπήκαν. Ο αστυνομικός, ωστόσο, κατέθεσε ότι μετά έπεσαν σε αντιφάσεις και, τελικά, ομολόγησαν. Ο ένας, όμως, κατηγορούσε τον άλλον για το ποιος τον χτύπησε και για το ποιος είχε σεξουαλική επαφή μαζί του. Επίσης, κατέθεσε ότι νεαρός Μολδαβός που περίμενε να μπει στο σπίτι του αρχιμανδρίτη, είδε τα δύο άτομα να μπαίνουν.

Ο αρχιμανδρίτης βρέθηκε γυμνός, ανάσκελα στο πάτωμα και η έρευνα απέδειξε ότι είχε χτυπηθεί πρώτα στο κεφάλι με σιδηρογροθιά, μετά με πλαστικό χερούλι κατσαρόλας και, τέλος, ως βρόγχος στο λαιμό του ήταν τυλιγμένο το πουκάμισό του.
Ο αστυνομικός είπε ότι το σπίτι του 54χρονου είχε καθαρισθεί και μύριζε χλωρίνη, ενώ στο σπίτι του ανηλίκου είχαν βρεθεί 2 σιδερογροθιές. Τα αντικείμενα που διαπίστωσαν ότι είχαν κλαπεί ήταν το κινητό του τηλέφωνο και τα κλειδιά του μοναστηριού, τα οποία βρέθηκαν πεταμένα σε διπλανό οικόπεδο.

Η δικηγόρος του κατηγορουμένου κατέθεσε αίτημα, αλλά απορρίφθηκε, να καταθέσει ως μάρτυρας και ο διοικητής Ασφαλείας, μιας και είχε χειρισθεί την υπόθεση, ενώ το δικαστήριο δεν έκρινε ότι απαιτείται ιατροδικαστική εξέταση του κατηγορουμένου, ώστε να αποδειχθεί ότι δεν είχε ποτέ ερωτικές επαφές με άντρες, όπως ζήτησε η υπεράσπιση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο αστυνομικός είπε ότι στο σπίτι βρέθηκαν αρκετά ομοιώματα ανδρικών μορίων, ενώ δε βρέθηκαν αποτυπώματα του κατηγορουμένου και στα νύχια του θύματος υπήρχε γενετικό υλικό του ανηλίκου κι άλλων 9 ατόμων κι όχι του Γεωργιανού.

Αρνούνται να μιλήσουν
Από την πλευρά της, η νεωκόρισσα είπε ότι είχε ακούσει κουτσομπολιά ότι είναι ομοφυλόφιλος, αλλά η ίδια δεν ήξερε. Επίσης, είπε πως όταν είχε δίκιο, ήταν ένας εκρηκτικός χαρακτήρας.
Ο ιεροψάλτης του ναού που λειτουργούσε το θύμα, περιέγραψε πώς τον βρήκαν και τόνισε πως ως ιερέας ήταν καλός. «Όταν τον πείραζες, γινόταν κακός. Έβγαζε ένα διαφορετικό εαυτό», απάντησε σε ερωτήσεις.
Παραδέχτηκε ότι το θύμα είχε κλίση προς το ίδιο φύλο, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε έντονα να επαναλάβει όσα έχει πει στο δικαστήριο με τον ανήλικο στην Κυπαρισσία, αλλά και τον Ιανουάριο, λέγοντας: «Δε θέλω να τα ξαναπώ, δε θυμάμαι».
Αρνήθηκε, λοιπόν, να απαντήσει στις ερωτήσεις αν ο αρχιμανδρίτης τού είχε σχολιάσει ότι οι Αλβανοί «είναι σεξουαλικά προικισμένοι» και πως στο δικαστήριο με τον ανήλικο είχε πει χαρακτηριστικά: «Ήταν σαβούρα, πήγαινε με οποιονδήποτε».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι τότε τα οικονομικά της εκκλησίας δεν πήγαιναν καλά, αλλά τώρα είναι μια χαρά.

«Όλοι το ήξεραν»
Η χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε με σοκαριστικές καταθέσεις δύο νεαρών. Ο πρώτος περιέγραψε ότι είχε εργασθεί αρκετές φορές στην εκκλησία και στο σπίτι του θύματος και πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν ήταν περίπου 17 χρόνων, ο αρχιμανδρίτης έκανε άσεμνη χειρονομία, ενώ μία δεύτερη φορά του έκανε ερωτική πρόταση. Του το απέκλεισε, όμως, όπως είπε, και δεν τον ξαναενόχλησε.
Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, είπε πως όλο το χωριό ήξερε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ο ίδιος δε φοβόταν να εκτεθεί.

Ως τελευταίος μάρτυρας κατέθεσε νεαρός Μολδαβός, ο οποίος είπε πως ήταν 15 χρόνων όταν τον εγκατέλειψαν οι γονείς του χωρίς λεφτά. Τότε Ρουμάνος του είπε ότι ο αρχιμανδρίτης ψάχνει νεαρούς και πληρώνει καλά. Μάλιστα, είπε ότι στον ίδιο είχε δώσει ακόμα και 800 ευρώ για μια ερωτική συνεύρεση.
«Μου έδινε αρκετά χρήματα. Και 1.000 ευρώ μού έδινε αν τα είχε», πρόσθεσε.
Το βράδυ εκείνο, όπως είπε, τον είχε καλέσει ο αρχιμανδρίτης στο σπίτι. Τελειώνοντας από τη δουλειά σε διπλανή περιοχή, με φίλο του πήγαν στη Χώρα. Έμειναν κάποια ώρα μαζί και μετά αυτός πήγε στο σπίτι του θύματος. Μάλιστα, ύστερα από αίτημα των δικηγόρων, τη Δευτέρα θα κληθεί να καταθέσει ο συγκεκριμένος φίλος του, καθώς έχει αναφέρει στην κατάθεσή του πως ήταν όλη την ώρα μαζί.

Συνεχίζοντας ο Μολδαβός, είπε πως όταν έφτασε, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τη σκάλα και ο αρχιμανδρίτης να τους ακολουθεί, έχοντας μάλιστα το χέρι του στον ώμο του τελευταίου. Ο τελευταίος, όπως είπε, γύρισε και ξεχώρισε πως ήταν ο ανήλικος, ενώ αυτός που προπορευόταν στη σκάλα φορούσε μαύρο μπουφάν, αλλά δεν τον είδε στο πρόσωπο.

Παρέμεινε για λίγο στο δρόμο, διότι εξήγησε ότι ο αρχιμανδρίτης τού είχε απαγορεύσει να πηγαίνει σπίτι, όταν είχε άλλους και έπειτα από λίγο έφυγε. Του έκανε, όμως, εντύπωση, όπως είπε, ότι 2-3 φορές αναβόσβησε το φως στην κρεβατοκάμαρά του.
Για αποτύπωμά του που βρέθηκε σε συρτάρι της κρεβατοκάμαρας, είπε πως πήγαινε και έπαιρνε τα σεξουαλικά βοηθήματα, ενώ θα μπορούσαν να έχουν βρει και σε άλλα μέρη του σπιτιού, διότι ήταν εκεί μία- δυο ημέρες νωρίτερα.
Επίσης, ότι πολλοί νεαροί επισκέπτονταν το σπίτι του 54χρονου, είχε φέρει ακόμα και κάποιον από τη Γαλλία, ενώ είχε ακούσει πως ενός είχε δαγκώσει τα γεννητικά όργανα και για να μην πει τίποτα, του είχε δώσει 10.000 ευρώ.
Το δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της δίκης τη Δευτέρα 11 Μαΐου.

Της Βίκυς Βετουλάκη - ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.