Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Αλλάζει εκ βάθρων ο «Καλλικράτης»

Τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα αντικαθιστά τον «Καλλικράτη» προανήγγειλαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κώστας Πουλάκης.
«Μιλάμε για ένα .....

πλαίσιο μέχρι και στο πεδίο της χωροθέτησης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι «αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν το πλαίσιο πολύ πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Όσον αφορά στο πού θα γίνουν αλλαγές, οι κύριοι Βούτσης και Πουλάκης τόνισαν ότι:
-Θα υπάρξει αποκλιμάκωση στο χωροταξικό, «το οποίο θα προσεγγίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία. Δε θα κόψουμε κοστούμι όπως έκαναν ο “Καλλικράτης” και ο “Καποδίστριας”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Πρόσθεσε δε ότι αυτό θα γίνει με εξαντλητική συζήτηση με τους ΟΤΑ στην οποία θα ληφθεί υπόψη η παραγωγικότητα,-ανάπτυξη, η ιστορικότητα και η πολιτισμικότητα των περιοχών. Θα μπει στο τραπέζι και το θέμα του εκλογικού νόμου που θα αφορά και στην ανάδειξη των οργάνων της Αυτοδιοίκησης όπως η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ και η ΠΕΔ.

Η χρηματοδότηση των Δήμων θα συνεχίσει να γίνεται μέσω ΚΑΠ και όχι με ανταποδοτικούς φόρους, όπως πρότειναν Μάνος, Βαρουφάκης. Θα γίνει επανέλεγχος των δαπανών για την Αυτοδιοίκηση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση της σπατάλης, που όμως δεν αφορούν στους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες. Θα δημιουργηθεί ιδιαίτερη ελεγκτική δομή που θα αντικαταστήσει τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που θα πραγματοποιεί έλεγχο νομιμότητας και όχι έλεγχο σκοπιμότητας. «Όλοι γνωρίζουμε, είπε ο κ. Βούτσης, ότι ανάλογα με το ποιας παράταξης είναι ο δήμαρχος αναπέμπεται ή όχι ο προϋπολογισμός».

Παράλληλα, θα δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε Δήμους και Περιφέρειες. Θα δοθεί «προίκα» στους Δήμους όπως δεν είχε γίνει στον «Καλλικράτη», από κονδύλια που θα εξοικονομηθούν από την ελάφρυνση της χώρας σε σχέση με τα πλεονάσματα, αλλά και από το σχέδιο Γιούνκερ.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.