Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αίτημα Πετράκου για παράταση δημόσιας διαβούλευσης, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην Κυπαρίσσια

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος εκ μέρους και των άλλων τριών βουλευτών Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών για το θέμα που ανέκυψε, με εκμετάλλευση αγνώστου λιγνιτικού κοιτάσματος στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Καταρχήν ενημέρωσε τον ......

Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και ζήτησε την παρέμβαση ώστε να δοθεί παράταση τουλάχιστον για ένα μήνα στην διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στην συνέχεια ζήτησε ενημέρωση από τον Διευθυντή της Αρμόδιας Διεύθυνσης. Τέλος απέστειλε επιστολή προς την αρμόδια διεύθυνση καθώς και τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ενημέρωση των κατοίκων και φορέων της περιοχής.
Η επιστολή που απέστειλε είναι η εξής:
Θέμα: Αίτημα του Βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου για παράταση δημόσιας διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου, στην περιοχή των οικισμών Μύλων, Μαύρης Λίμνας (Πλετσέικα), Καρτελά, Μπλεμενιάνων, Μεμί και της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών

«Με έκπληξη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε τόσο οι 4 βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και κάτοικοι και φορείς των παραπάνω περιοχών, ότι την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση απόψεων του ενδιαφερόμενου κοινού και στις 16 Φεβρουαρίου η δημόσια διαβούλευση για την εκδήλωση απόψεων για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας.

Μετά από διερεύνησή μου της υπόθεσης αυτής, κανένας φορέας ή πολίτης της περιοχής δεν έχει γνώση επί αυτής της διαβούλευσης, όπως επίσης η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, εδώ και δυόμισι μήνες, δεν έχει ενημερωθεί για την ύπαρξη της δημόσιας διαβούλευσης και συνεπώς δεν έχει συζητήσει το θέμα τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, όσο και στο Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας.

Επίσης μετά από επικοινωνία που είχα με τις Διευθύνσεις του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης αλλά και Διευθύνσεις των Σταθμών παραγωγής Μεγαλόπολης, ουδεμία γνώση έχουν για την εξόρυξη αυτή, παρόλο που αυτοί φαίνονται ως τελικοί αγοραστές του λιγνίτη. Επιπλέον κατόπιν έρευνάς μου, το θέμα της διαβούλευσης για την εξόρυξη λιγνίτη δεν ήταν σε γνώση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου.

Συνεπώς ζητώ, όπως ζητούν και άλλοι τρείς βουλευτές Μεσσηνίας (Κοζομπόλη Γιώτα, Κωνσταντινέας Πέτρος και Ψαρρέα Ελένη) όπως και οι φορείς της περιοχής, την παράταση κατά ένα μήνα τουλάχιστον της διαβούλευσης, για την ΜΠΕ για την λειτουργία λιγνιτωρυχείου, στην περιοχή των οικισμών Μύλων, Μαύρης Λίμνας (Πλετσέικα), Καρτελά, Μπλεμενιάνων, Μεμί και της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών, διότι είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη, ώστε να ακουστούν οι απόψεις των φορέων, των κατοίκων αλλά και της Δημοτικής Αρχής της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.