Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Σχολιο Αναγνώστριας για την εορτή του Αγίου Χαραλάμπους

Διαβάζοντας τα προηγούμενα σχόλια 1 και 2

θέλω να σας μεταφέρω τι εγώ γνωρίζω για αυτό το θέμα.Η μητέρα μου με πλήρη διανοητική και σωματική υγεία έφυγε από την εφήμερη ζωή στην ηλικία των 93 ετών.

Στην κατοχή ήταν ....

30 χρονών οπότε όπως καταλαβαίνετε είχε άμεση γνώση στο τι συνέβαινε στη πόλη μας και επειδή τα αδέλφια της είχαν κάρα επιτετεγμενα από τους Γερμανούς πολύ συχνά δοσίλογοι Φιλιατρινοι έφερναν στο σπίτι τους Γερμανούς για να πάρουν ότι ήθελαν και αυτός ήταν και ένας λόγος που είχε χάσει και την ακοή της από σκαμπίλι στο αριστερό μάγουλο.Με λύπη μας περιέγραφε πόσο οδυνηρό ήταν για τα αδέλφια της όταν έπρεπε να μεταφέρουν νεκρούς σε ομαδικούς τάφους Φιλιατρινους η Γερμανούς.

Πρέπει να ήμουν 9 ,10 χρονών όταν επισκεφθήκαμε την Ντίνα Ηλιόπουλου Μακρη δίπλα στου Νταβου το φούρνο που ο πεθερός της Κύριος Γρηγόρης μας είπε τι είχε συμβεί με τους Γερμανούς.Είχε τα περιβόλια στο Λιμενάρι δίπλα στο Γερμανικό στρατόπεδο και συχνά έπαιρναν λαχανικά από αυτόν. Δεν είχε κανένα λόγο πιστεύω ο γέροντας αυτός να πλάσει ένα μύθο για το τι συνέβη και να εξιστορεί σε μας οτι δηλαδή ο Γερμανός του ζήτησε να τον παει στις εκκλησιές και όταν είδε τον Άγιο ακύρωσε τις εντολές που είχε από την Τρίπολη.

Μονο αυτα μας ειπε και τιποτε αλλο. Όσο για τη μητέρα μου θυμόνταν που είχαν μαζέψει τον κόσμο στην πλατεία και τα ζώα που θα τα χρειαζόντουσαν οι Γερμανοί τα είχαν στείλει στην Αγιαμπελιωτησσα. Άλλωστε τα αδέλφια της ήταν αυτοί που θα μετέφεραν τους νεκρούς.Εγώ θα έλεγα αντι να ψάχνουμε για το πότε ξανάρθε ο Γερμανός αν βάπτισε τα παιδιά του σε ποιους μίλησε και πια χρονολογία καλύτερα να ευχαριστήσουμε το Θεό και τον Άγιο που μας γλύτωσαν από ένα άλλο Δίστομο η Καλάβρυτα και τα Φιλιατρά θρηνησαν τα λιγα αδικοχαμένα παιδιά τους τη Λίνα Ανάργυρου ,τον Αλεβίζο Λυκούργο του Σκορδακη την αδελφή .....ώστε εμείς σήμερα ελεύθερα να μπορούμε να σχολιάζουμε.

Μάρθα Γεωργόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.