Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Αφιέρωμα στους Τριφύλιους λογοτέχνες ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Για άλλη μια φορά θα συνεργαστούν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και η Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων προκειμένου να αναδείξουν μια σημαντική προσωπικότητα των Ελληνικών γραμμάτων που κατάγεται από την Τριφυλία. Ο λόγος για τον πεζογράφο, θεατρικό συγγραφέα και ποιητή Πολύβιο Δημητρακόπουλο που φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος ......

(1864-1922) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυπαρισσία. Ακολούθησε καριέρα στρατιωτικού την οποία εγκατέλειψε το 1892 για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη λογοτεχνική δραστηριότητά του που κράτησε ως το τέλος της ζωής του. Πέθανε στην Αθήνα. Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος υπήρξε πολυγραφότατος. Το σύνολο του έργου του καλύπτει ποικίλα είδη του γραπτού λόγου. Ωστόσο έγινε γνωστός κυρίως με τη θεατρική του παραγωγή. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος εντάσσεται χρονικά στη λογοτεχνική γενιά του 1880. Έδρασε ωστόσο στον αντίποδά της, υποστηρίζοντας ως τα τελευταία του έργα την καθαρεύουσα γλώσσα.

Στα θετικά στοιχεία του έργου του πρέπει να αναφερθούν η ιδιαίτερη γλωσσική, υφολογική και δομική επεξεργασία των καλύτερων έργων του καθώς επίσης το οξύτατο χιούμορ του συγγραφέα, στοιχεία που αξιοποίησε στις κωμωδίες και τις επιθεωρήσεις του, που τον κατέστησαν έναν από τους δημοφιλέστερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του. Πολλά από τα έργα του έγιναν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Αθηναϊκής Επιθεώρησης που άκμασε κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.

Το αφιέρωμα από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και την Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 στην Κυπαρισσία στην Αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στις 7.30 μ.μ.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
«Ο βίος και τα λογοτεχνικά έργα του Πολύβιου Δημητρακόπουλου»

Ομιλητής: Κώστας Παπαδόπουλος (Ζωτόπουλος) - Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων- Διευθυντής του Λυκείου Μελιγαλά.

Ανάγνωση αποσπασμάτων έργων του Πολύβιου Δημητρακόπουλου από μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Κυπαρισσίας.

« Πολύβιος Δημητρακόπουλος: ο πεζογράφος, ο θεατρικός συγγραφέας, ο ποιητής».
Ομιλητής: Κώστας Παπαγεωργίου – ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας. Διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού «Τα ποιητικά».

Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.