Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Θα απορροφήσει τις πιστώσεις του ΥΠΕΣ για την εξόφληση των ληξιπρόθεμων οφειλών του ο δήμος Τριφυλίας;

Του Δημήτρη Α. Δριμή εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Παρασκευή 13-9-2013, ο πρόεδρός της κ. Ασκούνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την .......

αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ πως υπάρχουν 480 εκατομμύρια ευρώ, από ένα αρχικό ποσό 850 περίπου εκ. ευρώ, που παραμένουν αδιάθετα με ευθύνη των δήμων. Το ποσό αυτό, που είναι δεσμευμένο σε ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου, αφορά σε επιχορήγηση των δήμων, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μέχρι και το έτος 2012. Τα χρήματα, όμως, αυτά, εάν μέχρι το τέλος του έτους δεν απορροφηθούν από τους δήμους, για τους οποίους προορίζονται, θα διατεθούν για κάλυψη άλλων αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού. Θα τα χάσουν δηλαδή οι δήμοι, εάν αδιαφορήσουν.

Την Τετάρτη 25-9-2013 διάβασα στην εφ. Ελευθερία, σελ. 4, πως «ούτε ένα ευρώ δεν έχει απορροφήσει ο δήμος Τριφυλίας από την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών και η οποία αφορά την είσπραξη χρημάτων με τα οποία θα πληρώσει ο δήμος τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του».
Η μέρα, ως γνωστόν, στο δήμο Τριφυλίας ξεκινάει αργά. Η αυτοδιοικητική ανυπαρξία τείνει να γίνει παροιμιώδης. Η τάξη δε στη διαχείριση των οικονομικών είναι άγνωστη έννοια για τη δημοτική αρχή. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Έστω και αργά, όμως, οι υπηρεσίες του δήμου απέστειλαν στοιχεία στο υπουργείο και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, με την υπ`αρίθμ. 26762/2-7-2013 απόφασή του, ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 2.605.001,00 ευρώ στο δήμο Τριφυλίας, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του. Η διαδικασία εξόφλησης είναι πλέον ευθύνη του δήμου και τα ερωτήματα είναι εύλογα:

Τι προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή; Θα εξοφλήσει τις πιστοποιημένες οφειλές της, ώστε να ανακουφιστεί οικονομικά ο δήμος και να ανακτήσει μέρος της χαμένης αξιοπιστίας του στην αγορά; Θα φροντίσει να εισπράξουν τα χρήματα οι τελικοί δικαιούχοι στο χρόνο που απομένει, όπως έχουν ήδη κάνει άλλοι δήμοι ή θα αφήσει να χαθεί η σχετική επιχορήγηση; Κατανοεί τη σημασία της εξόφλησης των οφειλών, για την τοπική οικονομία, για τους εργολάβους, τους επαγγελματίες, τους προμηθευτές και τα επαγγέλματα με τα οποία αυτοί συναλλάσσονται; Κατανοεί ότι με τη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την απουσία χρήματος από την αγορά και την αδικαιολόγητη στάση πληρωμών του δήμου, πολλοί από τους παραπάνω κινδυνεύουν με αφανισμό;

Ο δήμος θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Η μέχρι σήμερα, όμως, λειτουργία της δημοτικής αρχής δεν επιτρέπει αισιοδοξία.
Μέχρι σήμερα το μόνο που φαίνεται να ενδιέφερε τη δημοτική αρχή ήταν η επιλεκτική εξόφληση πιστοποιημένων οφειλών καθώς και η παράτυπη πληρωμή μη πιστοποιημένων σε φίλους της. Φαίνεται πως το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η πληρωμή αναδόχων με απλές βεβαιώσεις (!) τέως δημάρχων περί οφειλών σε εργολάβους. Βεβαιώσεις χωρίς καν σχετικό πρωτόκολλο των τέως δήμων. Βεβαιώσεις, δηλαδή, για οφειλές για τις οποίες δεν υπάρχουν καν αναθέσεις, συμφωνητικά και πιστοποιήσεις ή παραλαβές από τα αρμόδια όργανα των τέως δήμων. Τέτοιες, δυστυχώς, πληρωμές, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βαρύνουν τους δημότες, ακόμα και με αδικαιολόγητες κατασχέσεις ανταποδοτικών τελών. Κατασχέσεις δημοτικών χρημάτων που έγιναν, γιατί παραιτήθηκε η δημοτική αρχή από την άσκηση των ενδίκων μέσων υπεράσπισης του δήμου.

Το μόνο που, ευσυνείδητα, προσπαθεί να επιτύχει η δημοτική αρχή είναι, με διάφορες μεθοδεύσεις, να μην αποτυπωθεί σε ποιούς τέως δήμους αντιστοιχούν αυτές οι παράτυπες οφειλές και πληρωμές. Ματαιοπονούν.
Ας φροντίσουν τέλος, έστω και τώρα, να μην χαθούν και αυτές οι πιστώσεις του ΥΠΕΣ.

10 σχόλια:

  1. ΡΕ ΔΡΙΜΗ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΡΕΗ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΕΡΓΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΩΝ ΣΟΥ ΚΟΛΛΗΤΩΝ Κ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ. ΚΟΨΕ ΤΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΗΛΙΚΙ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ. ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ Κ ΤΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΟ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ. ΓΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΛΑΛΑΚΙΑ ΕΝΑΣ Κ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΘΕΜΑ. ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Κ. ΔΡΙΜΗ ΕΓΡΑΨΕ Κ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ Κ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Κ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΖΟΣ. ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΝΕΤΕ. ΛΙΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΙΣ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ; ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ ΟΜΩΣ ΜΟΥΓΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ta logia ta fagame sti mapa.apo lefta omos den blepume na erhonte ston dimo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ταμπακιερα ειναι που ο Δημος εχει κανει ολες τις ενεργειεσ κ λογω διαδικασιων κ γραφειοκρατιασ δεν εχουν πιστωθει στο ταμειο παρακαταθηκων. Δε παιρνει τιποτα λεφτα ο Δημος. Η αρχη ελεγχου πληρωμων κ το παρακαταθηκων δινουν τα λεφτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. ΚΑΘΕ ΑΣΧΕΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΔΡΙΜΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. KAI OI ALLOI DHMH GIATI KANOYN ERGA ,PU TA VRISKUN TA LEFTA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.